• telefon si semn gdpr
    GDPR

    Amenzi GDPR pentru Alpha Bank, Lensa.ro și Centrul medical dr. Furtună

    În luna aprilie 2024, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 3 amenzi pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal (RGPD). Cea mai mare sancțiune a fost în valoare de 2.000 de Euro, fiind acordată unei bănci din România. Află motivele sancțiunilor, dar și ce amenzi GDPR au fost în țările din Europa! Alpha Bank România SA: amendă de 2.000 de euro Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operator a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor. Încălcarea securității datelor s-a produs ca urmare a faptului că…

  • Ilustrație cu laptop și telefon cu literele GDPR
    GDPR

    Amendă GDPR de 32.000 EUR acordată sectorului 1 din București

    În luna martie 2024, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aplicat 2 amenzi pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal (RGPD). Află care sunt motivele sancțiunilor, dar și ce sancțiuni au fost aplicate în Europa! Sectorul 1 al Municipiului București a fost sancționat cu amendă de 159.000 de lei Operatorul de dat Sectorul 1 al Municipiului București a fost sancționat cu amendă cominatorie în cuantum de 159.000 lei (aproximativ 32.000 de EUR), deoarece nu a dus la îndeplinire măsura de remediere dispusă prin procesul-verbal de constatare/sancționare emis (la data de 14.12.2023) de ANSPDC. În acest context, menționăm că, pe data de 30.06.2023, ANSPDC a desfășurat o…

  • protectia-datelor-amenzi-gdpr
    GDPR

    Ziua Protecției Datelor: de ce este importantă protejarea datelor personale și ce sancțiuni se aplică pentru încălcări GDPR

    În 28 ianuarie 2024 s-a sărbătorit Ziua Protecției Datelor. Scopul acestei celebrări este de a crește gradul de conștientizare și de a promova cele mai bune practici privind confidențialitatea și protecția datelor. Această dată corespunde aniversării deschiderii spre semnare a Convenției 108 a Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal. În prezent, Ziua Protecției Datelor este sărbătorită la nivel global și este numită „Ziua confidențialității” în afara Europei. În acest articol vom reaminti de ce este importantă confidențialitatea și protecția datelor personale și vom trece în revistă sancțiunile acordate în luna ianuarie de către autoritățile de supraveghere din România și Europa! De ce este importantă protecția…

  • statistici-sanctiuni-gdpr
    GDPR

    Statistici GDPR 2023: topul țărilor în funcție de sumă și număr total de amenzi

    În 2023 am asistat la o mulțime de încălcări ale Regulamentului GDPR și amenzi usturătoare din partea autorităților de supraveghere. Îți prezentăm în acest articol sancțiunile acordate în luna decembrie 2023, dar și alte statistici și informații interesante în ceea ce privește protecția datelor personale. Amenzi GDPR în decembrie 2023 – România Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 3 amenzi GDPR în luna decembrie 2023: Cea mai mare amendă GDPR din Europa -decembrie 2023- a fost acordată Ministerului Apărării din UK În Europa, cea mai mare amendă GDPR a fost acordată în Marea Britanie. Sancțiunea a fost primită de Ministerul Apărării pentru încălcarea datelor…

  • amenzi-gdpr-lipsa-securitatii-datelor
    GDPR

    Amendă de 110.000 EUR pentru încălcarea securității datelor cu caracter personal

    Gestionarea și protecția datelor personale ar trebui să fie o preocupare majoră în orice organizație. Din momentul în care datele personale au fost colectate, există riscul ca acestea să fie utilizate în mod incorect sau neautorizat. Regulamentul european GDPR impune limite și reguli privind modul în care datele pot fi colectate, stocate, utilizate și partajate, reducând astfel riscul de abuz sau utilizare inadecvată. Nerespectarea cerințelor GDPR poate duce la sancțiuni semnificative din partea autorităților de supraveghere și consecințe legale grave pentru organizațiile neconforme. Îți prezentăm în continuare ce amenzi GDPR au fost acordate în luna noiembrie 2023 de ANSPDCP, cazurile respective putând servi ca lecții pentru modul de abordare a…

  • amenzi-anspdcp-nerespectare-gdpr
    GDPR

    5.47 milioane de EURO- cea mai mare amendă GDPR în Europa. În România, amenzi ANSPDCP de 6.500 EUR

    În luna octombrie 2023 Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 5 amenzi în valoare totală de 6.500 de EUR pentru nerespectarea Regulamentului GDPR. În Europa, cea mai mare amendă a fost acordată în Croația. Îți prezentăm în continuare toate detaliile despre amenzile GDPR! Amenzi ANSPDCP în octombrie 2023 – total de 6.500 EUR 1.Asociație de proprietari din Hunedoara – amendată cu 500 de EUR pentru dezvăluirea ilegală a numelui și prenumelui proprietarilor din listele de întreținere ANSPDCP a realizat o investigație la Asociația de Proprietari bloc A1 din str. Mureșului, nr. 2A, municipiul Hunedoara, județul Hunedoara ca urmare a unei plângeri referitoare la o posibilă…

  • asset-management-gdpr
    GDPR

    Responsabilitățile companiilor de asset management în ceea ce privește GDPR

    Regulamentul General privind Protecția Datelor al Uniunii Europene (GDPR) a devenit efectiv la 25 mai 2018 și oferă persoanelor din UE control asupra modului în care datele lor pot fi utilizate. Companiile de gestionare a activelor (asset management), cu accesul lor la date personale și informații despre valoarea netă a unei persoane, trebuie să aibă protocoale robuste de protecție a datelor. Află care sunt responsabilitățile companiilor de asset management în ceea ce privește GDPR! Termeni cheie privind Regulamentul GDPR Înainte de a intra în detalii, există câteva termeni cheie cu care organizațiile trebuie să se familiarizeze atunci când implementează cerințele GDPR. Iată care sunt aceștia: Subiectul datelor – Drepturile subiecților datelor sunt protejate în conformitate cu GDPR. Din perspectiva managerilor…

  • prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-sanctiuni
    GDPR

    Nerespectarea regulamentului GDPR este sancționată contravențional. Află amenzile acordate în iunie 2023!

    În luna iunie 2023, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 6 sancțiuni GDPR pentru nerespectarea reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 40.000 de EUR. Amenzi GDPR în România – persoane juridice sancționate și motivele acordării sancțiunilor 1.Compania S.C. Apollo Salon S.R.L a fost amendată cu 3.000 de EUR pentru nerespectarea drepturilor persoanelor vizate. Investigația a fost demarată în urma unei sesizări transmise de o persoană vizată. Aceasta a reclamat faptul că a primit de la operatorul mai sus menționat mesaje nesolicitate prin SMS, în condițiile în care persoana a solicitat în repetate rânduri să nu…

  • GDPR

    Amenzi GDPR acordate în luna mai 2023 – în România și Europa

    Așa cum v-am obișnuit în fiecare lună, vă prezentăm cele mai recente amenzi acordate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în luna mai 2023 în România. Află care sunt și sancțiunile aplicate în Europa de autoritățile locale reglementate!  Amenzi GDPR acordate în România – mai 2023 În luna mai 2023, ANSPDCP a aplicat 6 amenzi în valoare totală de 37.500 Euro pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal. 1.Libra Internet Bank SA a primit o amendă de 11.000 Euro pentru nerespectarea dreptului de acces al persoanei vizate la propriile date cu caracter personal. Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri…

  • amenzi-gdpr-aprilie-2023
    GDPR

    Amenzi GDPR aprilie 2023 în România și Europa: TikTok amendată cu 14.5 mil EUR

    Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) este o legislație care stabilește regulile de protecție a datelor pentru entitățile care operează în Uniunea Europeană. Regulamentul a intrat în vigoare în 2018, iar pentru nerespectarea normelor sale sunt aplicate sancțiuni. Află care sunt amenzile acordate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în luna aprilie 2023 în România, dar și sancțiunile aplicate în Europa de autoritățile locale reglementate!  Amenzi GDPR acordate în România – aprilie 2023 ANSPDCP a aplicat 5 amenzi în valoare totală de 12.000 EUR pentru nerespectarea Regulamentului GDPR. Din cele 5 sancțiuni, 2 sunt acordate aceluiași operator de date. 1. Societatea Regency Company SRL a fost…