• protectia-datelor-amenzi-gdpr
    GDPR

    Ziua Protecției Datelor: de ce este importantă protejarea datelor personale și ce sancțiuni se aplică pentru încălcări GDPR

    În 28 ianuarie 2024 s-a sărbătorit Ziua Protecției Datelor. Scopul acestei celebrări este de a crește gradul de conștientizare și de a promova cele mai bune practici privind confidențialitatea și protecția datelor. Această dată corespunde aniversării deschiderii spre semnare a Convenției 108 a Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal. În prezent, Ziua Protecției Datelor este sărbătorită la nivel global și este numită „Ziua confidențialității” în afara Europei. În acest articol vom reaminti de ce este importantă confidențialitatea și protecția datelor personale și vom trece în revistă sancțiunile acordate în luna ianuarie de către autoritățile de supraveghere din România și Europa! De ce este importantă protecția…

  • statistici-sanctiuni-gdpr
    GDPR

    Statistici GDPR 2023: topul țărilor în funcție de sumă și număr total de amenzi

    În 2023 am asistat la o mulțime de încălcări ale Regulamentului GDPR și amenzi usturătoare din partea autorităților de supraveghere. Îți prezentăm în acest articol sancțiunile acordate în luna decembrie 2023, dar și alte statistici și informații interesante în ceea ce privește protecția datelor personale. Amenzi GDPR în decembrie 2023 – România Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 3 amenzi GDPR în luna decembrie 2023: Cea mai mare amendă GDPR din Europa -decembrie 2023- a fost acordată Ministerului Apărării din UK În Europa, cea mai mare amendă GDPR a fost acordată în Marea Britanie. Sancțiunea a fost primită de Ministerul Apărării pentru încălcarea datelor…

  • amenzi-gdpr-lipsa-securitatii-datelor
    GDPR

    Amendă de 110.000 EUR pentru încălcarea securității datelor cu caracter personal

    Gestionarea și protecția datelor personale ar trebui să fie o preocupare majoră în orice organizație. Din momentul în care datele personale au fost colectate, există riscul ca acestea să fie utilizate în mod incorect sau neautorizat. Regulamentul european GDPR impune limite și reguli privind modul în care datele pot fi colectate, stocate, utilizate și partajate, reducând astfel riscul de abuz sau utilizare inadecvată. Nerespectarea cerințelor GDPR poate duce la sancțiuni semnificative din partea autorităților de supraveghere și consecințe legale grave pentru organizațiile neconforme. Îți prezentăm în continuare ce amenzi GDPR au fost acordate în luna noiembrie 2023 de ANSPDCP, cazurile respective putând servi ca lecții pentru modul de abordare a…

  • amenzi-anspdcp-nerespectare-gdpr
    GDPR

    5.47 milioane de EURO- cea mai mare amendă GDPR în Europa. În România, amenzi ANSPDCP de 6.500 EUR

    În luna octombrie 2023 Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 5 amenzi în valoare totală de 6.500 de EUR pentru nerespectarea Regulamentului GDPR. În Europa, cea mai mare amendă a fost acordată în Croația. Îți prezentăm în continuare toate detaliile despre amenzile GDPR! Amenzi ANSPDCP în octombrie 2023 – total de 6.500 EUR 1.Asociație de proprietari din Hunedoara – amendată cu 500 de EUR pentru dezvăluirea ilegală a numelui și prenumelui proprietarilor din listele de întreținere ANSPDCP a realizat o investigație la Asociația de Proprietari bloc A1 din str. Mureșului, nr. 2A, municipiul Hunedoara, județul Hunedoara ca urmare a unei plângeri referitoare la o posibilă…

  • GDPR

    Amendă GDPR de 33.000 EUR pentru nereguli legate de securitatea datelor și utilizarea modulelor cookie

    Cea mai mare amendă GDPR din luna septembrie 2023 acordată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a fost în valoare de 33.000 de EUR. Compania sancționată este Restart Energy One S.A, iar motivul amenzii este detectarea unor nereguli legate de securitatea datelor și utilizarea modulelor cookie. Află care au fost celelalte sancțiuni în România, dar și în Europa! Amenzi GDPR – România, septembrie 2023: valoare totală de 40.000 de EUR 1. ISRA Center Marketing Research SRL a fost amendată cu 9.898 RON (echivalentul a 2.000 de EUR) pentru transmiterea de mesaje nesolicitate, fără a asigura o informare clară despre datele colectate. Investigația ANSPDCP s-a desfășurat…

  • cea-mai-mare-amenda-gdpr
    GDPR

    70.000 de EUR – amendă GDPR pentru publicarea datelor confidențiale ale utilizatorilor Platformei UiPath Academy

    În luna august 2023, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat cea mai mare amendă din acest an pentru nerespectarea reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Este vorba de o sancțiune în valoare de 70.000 de EUR. Află motivele sancțiunii, dar și care sunt celelalte amenzi GDPR! Amenzi GDPR în România – de ce au fost acordate sancțiunile? 1. Operatorul BODY LINE SRL a fost amendat cu 10.000 de Euro pentru divulgarea datelor personale ale unui client, într-o postare pe paginile sale de socializare. ANSPDCP a demarat investigația ca urmare a unei plângeri, prin care se susținea faptul că operatorul a divulgat datele personale ale…

  • anpc-sanctiune-gdpr
    GDPR

    ANPC – sancțiune pentru încălcarea Regulamentului GDPR

    În luna iulie 2023, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat operatorul Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru încălcarea dispozițiilor Regulamentului GDPR. Tot în luna iulie, a fost acordată 1 singură amendă în valoare de 3.000 de EUR operatorului ING NV Amsterdam Sucursala București. Află motivele sancțiunilor! Sancțiune GDPR aplicată operatorului ANPC în luna iulie 2023 ANPC a fost sancționată cu avertisment deoarece s-a constatat că prelucrează date personale cu dispozitive de tip body camera. Aceste dispozitive sunt ”atribuite comisarilor cu atribuții de control în vederea utilizării în toate acțiunile de control” și ”de mai bine de 6 luni comisari din ANPC înregistrează controale și surprind în aceste…

  • prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-sanctiuni
    GDPR

    Nerespectarea regulamentului GDPR este sancționată contravențional. Află amenzile acordate în iunie 2023!

    În luna iunie 2023, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a acordat 6 sancțiuni GDPR pentru nerespectarea reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 40.000 de EUR. Amenzi GDPR în România – persoane juridice sancționate și motivele acordării sancțiunilor 1.Compania S.C. Apollo Salon S.R.L a fost amendată cu 3.000 de EUR pentru nerespectarea drepturilor persoanelor vizate. Investigația a fost demarată în urma unei sesizări transmise de o persoană vizată. Aceasta a reclamat faptul că a primit de la operatorul mai sus menționat mesaje nesolicitate prin SMS, în condițiile în care persoana a solicitat în repetate rânduri să nu…

  • GDPR

    Amenzi GDPR acordate în luna mai 2023 – în România și Europa

    Așa cum v-am obișnuit în fiecare lună, vă prezentăm cele mai recente amenzi acordate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în luna mai 2023 în România. Află care sunt și sancțiunile aplicate în Europa de autoritățile locale reglementate!  Amenzi GDPR acordate în România – mai 2023 În luna mai 2023, ANSPDCP a aplicat 6 amenzi în valoare totală de 37.500 Euro pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor cu caracter personal. 1.Libra Internet Bank SA a primit o amendă de 11.000 Euro pentru nerespectarea dreptului de acces al persoanei vizate la propriile date cu caracter personal. Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri…

  • amenzi-gdpr-aprilie-2023
    GDPR

    Amenzi GDPR aprilie 2023 în România și Europa: TikTok amendată cu 14.5 mil EUR

    Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) este o legislație care stabilește regulile de protecție a datelor pentru entitățile care operează în Uniunea Europeană. Regulamentul a intrat în vigoare în 2018, iar pentru nerespectarea normelor sale sunt aplicate sancțiuni. Află care sunt amenzile acordate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în luna aprilie 2023 în România, dar și sancțiunile aplicate în Europa de autoritățile locale reglementate!  Amenzi GDPR acordate în România – aprilie 2023 ANSPDCP a aplicat 5 amenzi în valoare totală de 12.000 EUR pentru nerespectarea Regulamentului GDPR. Din cele 5 sancțiuni, 2 sunt acordate aceluiași operator de date. 1. Societatea Regency Company SRL a fost…