Steagul Rusiei, steagul Europei și bani
Combaterea spălării banilor

Evenimente semnificative în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și al sancțiunilor financiare în săptămâna 24-28 februarie 2025

Săptămâna 24-28 februarie 2025 a adus multiple noutăți atât în domeniul combaterii spălării banilor, cât și în sfera sancțiunilor financiare internaționale. În acest articol veți afla despre acțiunile FATF/GAFI asupra celor 40 de Recomandări internaționale, dar și despre abordarea SUA asupra “vizelor de aur” și a tarifelor necesare pentru importurile din Uniunea Europeană.

Pe 24 februarie 2025 s-au împlinit 3 ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei și puteți citi cum a fost marcată această dată la nivel internațional, prin sancțiuni financiare internaționale noi.

FATF a actualizat Recomandările sale pentru a sprijini incluziunea financiară

Într-o mișcare menită să sprijine incluziunea financiară Grupul de Acțiune Financiară (GAFI / FATF) a actualizat standardele internaționale AML/CFT, modificând Recomandările 1, 10 și 15. Aceste ajustări vin ca răspuns la provocările globale privind accesul la servicii financiare și necesitatea unui echilibru între prevenirea spălării banilor și promovarea accesului echitabil la sistemul financiar.

SUA dorește introducerea vizei de aur și impunerea de tarife comerciale de 25% asupra bunurilor importate din UE

În SUA, președintele Trump a anunțat două măsuri cu implicații semnificative în domeniul conformității financiare. Pe de o parte, a propus introducerea unei „vize de aur” de 5 milioane de dolari pentru străinii bogați, o inițiativă ce ridică semne de întrebare privind posibilele riscuri de spălare de bani asociate cu transferurile mari de capital.

Pe de altă parte, Trump a declarat că intenționează să impună tarife de 25% asupra bunurilor importate din UE, o măsură ce poate avea implicații economice majore și poate amplifica tensiunile comerciale internaționale.

Sancțiuni financiare internaționale, la marcarea a 3 ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei

La marcarea a 3 ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, Uniunea Europeană a adoptat al 16-lea pachet de măsuri împotriva Rusiei și Belarus. Noile sancțiuni vizează flota umbră a Rusiei, interzicerea furnizării anumitor servicii financiare și extinderea listei de entități și persoane sancționate. În paralel, Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă au impus propriile măsuri restrictive, subliniind unitatea internațională în fața agresiunii ruse.

Uniunea Europeană a suspendat unele sancțiuni economice asupra Siriei

Într-o decizie surprinzătoare, UE a suspendat unele sancțiuni economice impuse Siriei, vizând sectoarele energiei și transporturilor. Oficialii europeni au justificat această măsură prin necesitatea sprijinirii activităților umanitare și de reconstrucție.

Pe măsură ce reglementările globale continuă să evolueze, rămâne esențială monitorizarea atentă a impactului acestor măsuri asupra sistemului financiar internațional.

Curs_ Prevenirea și combaterea spălării banilor –  abordează prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, subiecte prioritare pe agenda autorităților de reglementare. Printr-o combinație între teorie și practică, participanții vor învăța să identifice, să evalueze și să administreze riscurile financiare ilicite. Programul este aliniat la cele mai noi reglementări naționale și internaționale și include studii de caz relevante pentru profesioniștii din domeniu.

Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 24-28 februarie 2025 în documentul atașat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *