
Amenințarea de fraudă generată de Inteligența Artificială Generativă
Într-o eră digitală marcată de avansuri tehnologice rapide, frauda generată de inteligența artificială generativă (GenAI) a devenit o amenințare emergentă cu implicații profunde pentru securitatea cibernetică. Raportul publicat de UK National Crime Agency aduce în prim-plan această problemă, oferind o analiză a modului în care GenAI este utilizată pentru a comite fraude. Vezi concluziile raportului în acest articol, dar și alte noutăți AML importante, precum Raportul IOCTA 2024 publicat de EUROPOL și Sondajele Eurobarometru 2024 publicate de CE!
Raport UK National Crime Agency – „Amenințarea Reprezentată de Frauda Generată de GenAI”
UK National Crime Agency, autoritatea de combatere a spălării banilor din UK, a publicat analiza „Amenințarea Reprezentată de Fraudă Generată de Inteligența Artificială Generativă” în cadrul revistei periodice „SARs in action”.
Ce este Inteligența artificială generativă?
Inteligența artificială generativă (GenAI sau GAI) este o inteligență artificială capabilă să genereze texte, imagini și clipuri video utilizând modele generative care învață caracteristicile datelor de intrare/instruire care le sunt furnizate și apoi generează date noi care au caracteristici similare.
Tipuri de fraudă generate de Inteligența artificială generativă
Analiza concluzionează că inteligența artificială generativă (GenAI) este, cel mai probabil, cea mai semnificativă amenințare pe care tehnologia inteligenței artificiale (AI) o reprezintă în domeniul fraudei.
Proliferarea GenAI, sub formă de modele lingvistice de mari dimensiuni (Large Language Model- LLM- modele antrenate pe volume mari de date bazate pe text, de obicei obținut de pe internet), clonarea vocii și deepfakes (videoclipuri sau imagini care utilizează o formă de inteligență artificială pentru a manipula digital conținutul existent, de exemplu prin înlocuirea imaginilor fețelor cu imaginea altcuiva) a extins accesul la instrumente sofisticate care pot fi obținute cu ușurință și utilizate în mod abuziv în domeniul financiar.
Având în vedere că fraudele cibernetice implică utilizarea de text, imagini, materiale audio sau video, este de așteptat ca GenAI să amplifice fraudele existente cu grad ridicat de risc decât să creeze altele noi, astfel ca amenințările de fraudă în domeniul investițiilor, frauda romantică (romance fraud), frauda prin imitație/substituire (impersonation) și atacurile de phishing vor crește în intensitate și complexitate în viitorul apropiat.
Modelele lingvistice (LLM) au potențialul de a facilita și perfecționa tehnologia de anonimizare. Acest lucru le permite infractorilor să planifice într-un mod mai eficient activitatea online și, de asemenea, să reducă semnificativ timpul necesar pentru obținerea de informații, generând rapid contextul necesar cu privire la locații, evenimente sau procese financiare cu care infractorul nu este familiarizat, și care sunt foarte utile atunci când se planifică o fraudă în domeniul investițiilor.
Testele efectuate de autorități indică faptul că unele instrumente pot reproduce vocea unei persoane cu o precizie de 95%. Acest fapt permite folosirea acestor instrumente pentru a controla conturile cărăușilor de bani prin utilizarea vocii ca formă de autentificare a identității.
Se estimează că imaginile Deepfake împreună cu LLM vor fi utilizate extensiv în frauda privind investițiile, pentru a falsifica documente financiare și evaluări pozitive și pentru a spori credibilitatea, aceste metode subminând totodată capacitatea instituțiilor financiare de a exercita diligența necesară administrării riscurilor.
EUROPOL a publicat IOCTA 2024
EUROPOL a publicat Evaluarea amenințărilor legate de criminalitatea organizată pe internet 2024 (Internet Organised Crime Threat Assessment IOCTA 2024), cea mai cuprinzătoare analiză anuală a celor mai recente amenințări de criminalitatea informatică în Uniunea Europeană.
În 2023, atacurile de tip ransomware, exploatarea sexuală a copiilor și fraude online au rămas cele mai amenințătoare manifestări ale criminalității informatice. Peisajul criminalității informatice a rămas divers, cuprinzând atât actori solitari, cât și rețele criminale care oferă o gamă largă de expertiză și capacități tehnice și profesionale.
Unii infractori cibernetici care vizează UE acționează de pe teritoriul uniunii , în timp ce alții preferă să acționeze din străinătate, ascunzându-și operațiunile și fondurile ilicite în țări terțe.
Cele mai frecvente tipuri de fraude informatice în UE
Investițiile, compromiterea e-mailului de afaceri (business email compromise cunoscut ca și CEO fraud) și frauda romantică (romance fraud ) au fost cele mai frecvente tipuri de fraude informatice în UE, phishing-ul continuând să fie cel mai răspândit vector de atac.
Skimming-ul digital a fost o amenințare continuă care a avut ca rezultat furtul, revânzarea sau utilizarea abuzivă a datelor cardurilor de credit.
Infracțiunile financiare, în principal frauda în domeniul investițiilor și spălarea banilor, rămân domeniile în care criptomonedele sunt cel mai des întâlnite. Complexitatea tehnicilor de ocultare utilizate la spălarea criptomonedelor depinde în mare măsură de tipul infracțiunii comise. Cazurile de fraudă în domeniul investițiilor care implică criptomonede utilizează adesea metode de obscurizare mai puțin complexe, deoarece majoritatea se realizează prin forme tradiționale, de exemplu prin intermediul cărăușilor de bani(money mules), al conturilor bancare internaționale offshore, al mișcărilor de numerar și al serviciilor bancare clandestine.
Grupurile de pe aplicațiile de mesagerie E2EE (End-to-End Encryption) par să fi înlocuit platformele peer-to-peer pentru conectarea persoanelor care doresc să schimbe criptomonede în numerar (și uneori viceversa) și să evite controalele de conformitate.
Soluțiile bancare subterane și piețe de vânzare clandestine criminale utilizate pentru spălarea crypto activelor sunt din ce în ce mai folosite. Utilizarea de cardurilor de debit pentru criptomonede s-au intensificat, acestea fiind folosite intensiv pentru a converti rapid criptomonedele în numerar la ATM-urile dedicate.
Active digitale – Curs despre tehnologia blockchain și investițiile în active digitale
Cursul:
- descrie aplicațiile financiare ale blockchain-ului
- prezintă caracteristicile acestei clase de active
- explică modul de realizare a investițiilor, inclusiv sursele de risc, randament și diversificare
- include multe exemple practice
Înscrie-te AICI>>>
Sondajele Eurobarometru 2024 privind corupția în UE
Comisia Europeana a dat publicității sondajele Eurobarometru 2024 privind atitudinea cetățenilor și a companiilor față de corupție în Uniunea Europeană.
Rezultatele Eurobarometrului special publicat pe 24 Iulie 2024 arată că europenii rămân preocupați de eforturile guvernelor lor naționale de a combate corupția:
- 65% dintre cetățeni consideră că cazurile de corupție la nivel înalt nu sunt suficient urmărite
- 30% cred că eforturile guvernelor de combatere a corupției sunt eficiente.
În mod similar, 51% dintre companiile cu sediul în UE consideră că persoanele sau companiile implicate în practici corupte sunt prinse de autorități sau raportate acestora. Dintre aceste companii, aproximativ trei sferturi consideră că legăturile prea strânse dintre mediul de afaceri și cel politic generează corupție (79%) și că favoritismul și corupția subminează concurența în afaceri (74%).
La nivelul european, o medie de 68% dintre cetățeni și 64% dintre firmele cu sediul în uniune consideră corupția ca fiind larg răspândită în statele lor. Analizele făcute la nivelul comisiei arată că în multe state europene sunt necesare măsuri suplimentare pentru a consolida cadrul instituțional în materie de prevenție, cum ar fi cele care reglementează activitățile de lobby, conflictele de interese și regimul declarațiilor de avere, precum și pentru a asigura investigarea și urmărirea penală eficace a cazurilor de corupție.
Alte noutăți AML importante 22-26 iulie 2024
Descarcă de mai jos documentul cu toate noutățile AML din perioada 22-26 iulie 2024:
Evenimentul perioadei – Amendă de 3.5 mil lire sterline pentru o platformă de criptomonede
CB Payments Limited (CBPL), parte a Coinbase Group, care operează o platformă de tranzacționare a criptomonedelor, accesibilă la nivel mondial, a fost amendată cu 3,5 milioane de lire sterline de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din UK (FCA) pentru monitorizarea necorespunzatoare a clienților cu risc ridicat.
Declarația perioadei
Adrian Searle, Director al National Economic Crime Centre din UK National Crime Agency, cu ocazia lansării unui proiect major de combatere a criminalității organizate la care participă cele mai mari 7 bănci din UK: „În prezent, infractorii pot exploata sistemul bancar pentru a transfera bani în ritm rapid peste frontierele internaționale în moduri pe care autoritățile de aplicare a legii s-au străduit să le prevină. Această colaborare este o abordare cu adevărat inovatoare care încercă să prevină această infracționalitate. Este pentru prima dată când se realizează acest lucru la o asemenea scară oriunde în lume.”
Citește și: Atlas of AI, de Kate Crawford – o carte tulburătoare despre inteligența artificială

