bancnote de euro pe sfoara
Combaterea spălării banilor

UE și FATF au actualizat listele privind țările necooperante

În săptămâna 17-21 februarie 2025 au avut loc evoluții majore în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și sancțiunilor internaționale. De la actualizarea listelor privind țările necooperante și până la noi sancțiuni adoptate de UE împotriva Rusiei, aceste evoluții subliniază impactul politicii internaționale asupra reglementărilor financiare și a luptei împotriva spălării banilor. Vă prezentăm în acest articol cele mai recente noutăți AML.

UE și FATF au actualizat listele privind țările necooperante în domeniul AML

UE a menținut lista jurisdicțiilor fiscale necooperante fără modificări, incluzând aceleași 11 țări ca înainte, și anume: Samoa Americană, Guam, Rusia, US Virgin Islands, Anguilla, Palau, Samoa, Vanuatu, Fiji, Panama, Trinidad și Tobago.

În paralel, în prima sa ședință plenară din 2025, FATF a eliminat Filipine de pe „lista gri”, recunoscând progresele făcute în lupta împotriva spălării banilor. Filipine și-a finalizat Planul de acțiune pentru a rezolva deficiențele strategice identificate în intervalele de timp convenite și nu vor mai fi supuse procesului de monitorizare sporit al FATF. În schimb, Laos și Nepal au fost adăugate, semnalând deficiențe în implementarea măsurilor de prevenire a finanțării ilicite. FATF a discutat și evoluțiile cheie în lupta împotriva finanțării ilicite care alimentează criminalitatea din întreaga lume, inclusiv un nou proiect FATF pentru a ajuta la detectarea, perturbarea și investigarea exploatării sexuale a copiilor online.

SEC va renunța la procesul cripto împotriva Coinbase

Sub administrația Biden, Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) a dat în judecată bursa de criptomonede pentru că a acționat ca un broker de valori mobiliare neînregistrat. În proces, SEC a spus că presupusele acțiuni ale Coinbase privau investitorii de „protecții critice, inclusiv reguli care previn frauda și manipularea, dezvăluirea adecvată, garanții împotriva conflictelor de interese și inspecția de rutină de către SEC”.

În luna februarie 2025, Coinbase a anunțat că SEC va renunța la procesul împotriva sa, un indiciu clar că administrația Trump adoptă o poziție mai favorabilă față de sectorul cripto. Totuși, agenția trebuie să voteze pentru a renunța oficial la proces, iar reprezentanții SEC au refuzat să comenteze anunțul Coinbase.

În același timp însă, un Ordin Executiv semnat de Donald Trump restrânge independența SEC și a altor autorități de reglementare financiară, forțându-le să răspundă direct în fața Casei Albe. Această măsură controversată poate influența semnificativ politicile de conformitate și supraveghere financiară în SUA.

Portofelul platformei crypto Bybit a fost piratat – pierderi de 1,5 miliarde dolari

Platforma crypto ByBit a fost piratată și aproximativ 1,5 miliarde de dolari în Ethereum (ETH) au fost furate, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai mari hack-uri din istorie. Atacatorul a reușit să câștige controlul asupra portofelului ETH afectat și să-și transfere deținerile la o adresă neidentificată.

UE a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Pe zona de sancțiuni, Uniunea Europeană a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor exercitate de Trump pentru relaxarea acestora. Noile măsuri includ interzicerea importurilor de aluminiu primar din Rusia, un sector care a fost anterior evitat de sancțiuni din cauza preocupărilor economice ale unor state membre.

Aluminiul neprelucrat rusesc reprezintă aproximativ 6% din importurile de aluminiu ale UE, o pondere care a scăzut în ultimii ani pe măsură ce producătorii europeni s-au îndepărtat de furnizorii ruși.

UE a interzis deja anumite produse din aluminiu provenite din Rusia, cum ar fi firele, tuburile și țevile, deși acestea reprezentau doar o fracțiune din achiziții. Acum, interdicția este extinsă pentru a acoperi aluminiul primar, care este vândut sub formă de lingouri, plăci și țigle și reprezintă o mare parte din valoarea importată.

Decizia UE de adoptare a unui nou pachet de sancțiuni reafirmă poziția fermă a Uniunii în menținerea presiunii asupra Kremlinului.

CURS Noul Pachet AML al Uniunii Europene –  abordează principalele prevederi ale Directivei (UE) 2024/1640 (a 6-a directivă AML), Regulamentului AML (UE) 2024/1624 și rolul Autorității AML (AMLA) conform Regulamentului (UE) 2024/1620.

Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 17-21 februarie 2025 în documentul atașat:

Citește și: Rubla digitală și planul valutar BRICS+: instrumentele Rusiei pentru eludarea sancțiunilor

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *