Raport FATF privind conformitatea profesioniștilor nefinanciari în legătură cu corupția
Corupția și spălarea banilor sunt indisolubil legate deoarece actorii corupți trebuie să ”spele” mita și să deturneze fondurile pentru a se bucura de profiturile lor ilicite. Uneori, profesioniștii de pe piața financiară așa-zișii gatekeepers– avocați, contabili, servicii fiduciare și corporative, agenți imobiliari-pot facilita corupția la nivel înalt, cu sau fără voință.
Pentru a minimiza astfel de riscuri, de mai bine de 20 de ani, FATF solicită țărilor din întreaga lume să aplice măsuri de combaterea SB/FT. Aceste măsuri au ca scop abordarea vulnerabilității sectoarelor la amenințările de spălare a banilor și corupție, prin echiparea profesioniștilor cu know-how-ul necesar pentru a detecta indicii de posibile infracțiuni.
Pentru a evalua situația actuală și pentru a identifica domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri, FATF publicat raportul „Horizontal Review of Gatekeepers’ Technical Compliance Related to Corruption” (în trad. ”Revizuirea orizontală a conformității tehnice a gardienilor în legătură cu corupția”). Îți oferim mai jos detalii importante privind concluziile acestui raport.
Concluziile Raportului FATF privind facilitarea corupției de către profesioniști nefinanciari
Așadar, raportul „Horizontal Review of Gatekeepers’ Technical Compliance Related to Corruption” analizează modul în care avocații, experții contabili, serviciile fiduciare și corporative, precum și sectorul imobiliar – denumiți „gardieni” ( “gatekeepers”) implementează standardele privind combaterea corupției.
Documentul constată că persoanele fizice și firmele din aceste sectoare reprezintă un punct de intrare în sistemul financiar și din această perspectivă pot și ar trebui să acționeze ca o linie de apărare împotriva infiltrării banilor murdari în economia legitimă. Ei nu ar trebui să conspire și să fie complicii clienților pentru a comite infracțiuni.
Obligațiile preventive în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului impuse acestor intermediari sunt o componentă esențială a sistemului global de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.
1. Facilitarea corupției la nivel înalt de către ”gardienii” sistemului financiar
Prin rolul lor de gardieni ai sistemului financiar, profesioniștii nefinanciari pot facilita, involuntar sau conștient, corupția la nivel înalt.
Marea majoritate a avocaților, contabililor, prestatorilor de servicii fiduciare și societăților comerciale și agenților imobiliari acționează în conformitate cu legea și cu normele etice.
Cu toate acestea, există, în mod incontestabil, facilitatori profesioniști care oferă servicii funcționarilor corupți, ajutându-i să comită și să acopere acte de corupție și să se bucure de roadele practicilor lor infracționale.
Aceștia își folosesc competențele profesionale, accesul la sistemul financiar, rețelele locale și internaționale și însăși legitimitatea profesiilor lor pentru a facilita corupția, de exemplu prin:
- înființarea de societăți paravan pentru a transfera veniturile provenite din infracțiuni;
- sprijinirea persoanelor implicate în infracțiuni în achiziționarea discretă de bunuri de lux.
Există și situații în care profesioniștii de bună credință se implică fără să știe și își pun expertiza la dispoziția funcționarilor guvernamentali corupți sau a asociaților acestora.
3. Elemente minime obligatorii care trebuie implementate de țările membre
FATF subliniază faptul că obligațiile fundamentale, cum ar fi obligația de precauție privind clientela, punerea în aplicare a controalelor interne și acordarea de competențe adecvate supraveghetorilor pentru a efectua o monitorizare bazată pe riscuri sunt elementele minime esențiale care trebuie implementate de țările membre.
Pentru instituțiile financiare, principala concluzie este necesitatea de a se asigura că interacțiunile lor cu intermediarii de tip gatekeepers sunt în conformitate cu standarde stricte de combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.
Aceste standarde implică:
- o diligență riguroasă față de acești clienți,
- controale interne consolidate și
- mecanisme de supraveghere eficiente pentru a preveni implicarea în activități de corupție și spălare de bani.
Raportul FATF poate fi consultat în întregime AICI>>>
Cursul asigură formarea de competențe și abilități în vederea implementării măsurilor proactive și reactive de combatere a spălării banilor în domeniul imobiliar.
Înscrie-te AICI>>>
Citește și: Proiect ONPCSB de modificarea Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor