administrator-de-risc-responsabilitati
Administrarea riscului

Administrator de risc : cât de important este rolul său într-o organizație?

Managementul riscului se referă la procesele continue prin care se identifică, analizează și evaluează riscurile potențiale și existente ale unei entități, urmate de monitorizarea și luarea de măsuri de precauție pentru a elimina sau reduce riscurile. Funcția de administrator de risc este deosebit de importantă într-o organizație deoarece asigură implementarea unui proces eficient de management al riscului. 

Pentru o mai bună înțelegere a conceptelor de administrarea riscului, persoanele care îndeplinesc această funcție sau vor să se specializeze în acest domeniu, pot urma un curs de administrator de risc. Îți prezentăm în acest articol ce atribuții importante are un administrator de risc într-o companie și ce abilități sunt necesare pentru a îndeplini această funcție!

De ce este important pentru o companie să aibă un administrator de risc competent?

Administratorul de risc are rolul de a identifica, analiza și evalua riscurile care pot amenința securitatea, reputația, finanțele sau operațiunile organizației din care face parte. Acest profesionist protejează activele companiei și ajută la realizarea obiectivelor strategice ale entității, asigurându-se că entitatea are implementat un plan eficient de management al riscurilor.

În termeni foarte simpli, rolul unui manager sau administrator de risc este de a înțelege ce ar putea merge prost într-o organizație (amenințările), ce probabilitate există ca lucrurile să meargă prost (vulnerabilitățile) și care ar fi impactul asupra entității dacă lucrurile merg prost (consecințele).

Administratorul de risc trebuie să monitorizeze atât riscurile externe, cât și cele interne care ar putea afecta organizația.

Amenințările sau riscurile cu care se confruntă o organizație pot proveni dintr-o mare varietate de surse, inclusiv:

  • Incertitudine financiară
  • Obligații legale
  • Erori de management strategic
  • Accidente sau dezastre naturale

Dacă un eveniment neprevăzut ia prin surprindere organizația și aceasta nu este pregătită să-i facă față, consecințele evenimentului poate fi negativ, iar impactul asupra activității companiei poate fi de la minor la catastrofal. De aceea, o entitate trebuie să aloce din timp resurse pentru a minimiza, monitoriza și controla impactul evenimentelor negative. Acesta este rolul administratorului de risc și este extrem de important deoarece o abordare consecventă, sistemică și integrată a managementului riscului poate ajuta la identificarea, gestionarea și limitarea la minim a riscurilor semnificative.

Administrator de risc: roluri și responsabilități

Un administrator de risc trebuie să înțeleagă foarte bine riscurile cu care se confruntă organizația și să definească apetitul pentru risc al companiei. Acest lucru se realizează prin dezvoltarea unui plan/strategie care să minimizeze, elimine sau transfere riscul:

  • Riscurile minime (ale căror consecințe sunt mici sau probabilitatea de a se realiza este scăzută) – pot fi asumate de companie (compania acceptă riscul)
  • Riscurile medii sau mari – trebuie eliminate sau transferate

Principala responsabilitate a unui administrator de risc este de a dezvolta și implementa un proces eficient de gestionarea a riscului, care să ajute la identificarea, cuantificarea și controlul riscurilor, astfel încât impactul negativ al acestora să fie eliminat sau minimizat.  

Iată principalele responsabilități ale persoanelor care îndeplinesc funcția de administrator de risc:

  • Proiectarea și executarea unui proces de management al riscului
  • Efectuarea unei evaluări a riscurilor (analizarea riscurilor actuale și identificarea riscurilor potențiale care afectează compania)
  • Definirea apetitului pentru risc al companiei (nivelul de risc pe care organizația poate să și-l asume)
  • Raportarea riscurilor către departamentele implicate, inclusiv managementului superior
  • Crearea de planuri de continuitate a activității pentru limitarea riscurilor
  • Dezvoltarea gradului de conștientizare a riscurilor în rândul personalului prin oferirea de consultanță și instruire în cadrul companiei

Abilitățile și cunoștințele necesare pentru îndeplinirea funcției de administrator de risc

Persoanele responsabile de managementul riscului trebuie să fie conștiente în orice moment de riscurile potențiale și actuale ale organizației, să decidă dacă aceste riscuri pot fi gestionate și, în cele din urmă, să ia măsuri pentru a evita sau minimiza pierderile.

Pentru acest lucru, administratorii de risc ar trebui să aibă cel puțin următoarele competențe și cunoștințe:

1. Abilități analitice. Acest lucru înseamnă nu doar să fie capabil să colecteze și să analizeze date, ci și să utilizeze acele date pentru a lua decizii strategice. Administratorul de risc trebuie să fie capabil să observe lacunele și vulnerabilitățile companiei și să efectueze cercetări detaliate pentru a descoperi cauzele problemelor identificate.

2. Să aibă o gândire strategică și să știe să rezolve probleme. Administratorul de risc trebuie să cunoască foarte bine activitatea companiei pentru a ști care sunt lucrurile ce afectează organizația. Trebuie să fie capabil să vadă imaginea de ansamblu, apoi să observe detaliile, astfel încât să găsească rapid soluții și să întrevadă oportunități.

3. Cunoștințe și abilități financiare. Pentru identificarea și măsurarea riscurilor, un administrator de risc ar trebui să aibă un minim de cunoștințe în următoarele domenii: finanțe, contabilitate , statistică, matematici financiare, analiză financiară.

4. Aptitudini de comunicare și cooperare. Administratorul de risc va trebui să știe să relaționeze cu departamente diferite, precum și grupuri externe. De asemenea, va trebui să participe la întâlniri, să raporteze riscurile și să prezinte propuneri membrilor seniori din echipa de management. În acest context, nu este de mirare că abilitățile de comunicare sunt extrem de importante pentru îndeplinirea acestei funcții.

5. Abilități de organizare și planificare. Gestionarea riscului este o activitate care necesită abilități foarte bune de organizare și planificare. Dezvoltarea unui plan de management al riscului este esențial, la fel și monitorizarea eficienței acestuia, odată implementat.

6. Cursuri de specialitate. Cunoașterea în profunzime a conceptelor de administrarea riscului este crucială pentru persoanele care activează în acest domeniu. În general, angajatorii preferă candidați cu experiență și calificări formale, iar cu cât nivelul de experiență și cunoștințe este mai mare, cu atât și remunerația.

Cum te specializezi ca administrator de risc?

Pentru a îndeplini funcția de administrator de risc, experiența profesională relevantă este esențială. În general, persoanele care urmează cursuri de administrator de risc au un avantaj substanțial, datorită însușirii și aprofundării de cunoștințe importante în acest domeniu.

AS Financial Markets (ASFM) organizează cursuri de pregătire și formare profesională inițială de administrator de risc de peste un deceniu. Cursul de Administrator de risc din cadrul ASFM este un program complet, care acoperă o gamă largă de informații necesare unei bune desfășurări a activității profesionale în domeniul administrării riscurilor. În plus, este susținut de lectori cu experiență îndelungată în managementul/administrarea riscurilor, guvernanță corporativă, piața financiar-bancară și piața de capital.

Ce este diferit la acest curs, în comparație cu alte programe de acest fel de pe piață este faptul că, pe lângă prezentarea informațiilor teoretice, sunt discutate și analizate multe studii de caz aplicabile în activitatea zilnică. Se pune accent pe interacțiunea constructivă între lectori – cursanți, dar și între cursanți, astfel încât să se creeze un mediu propice pentru învățare și sharing de cunoștințe/experiențe profesionale.  

Cursul de Administrator de Risc de la ASFM se desfășoară ONLINE și, după promovarea examenului, primești Certificat de  Absolvire, care atestă pregătirea ta profesională în domeniul administrării riscului.

Iată ce spun cursanții noștri despre cursul de Administrator de risc:

”Cursul a fost interactiv și multe dintre lucrurile învățate le voi putea aplica în cadrul jobului. Cu siguranță voi reveni pentru alte cursuri”.– Mariana Ș.

”Posibilitatea de revizualizare a cursurilor, accesul nelimitat la suportul de curs, o foarte bună calitate a informațiilor oferite de formatori și disponibilitatea acestora de a ne răspunde prompt la întrebări m-au determinat să acord punctajul maxim. Nu consider că a fost un aspect care să nu-mi placă” – Ionela P.

”Cel mai important aspect care consider că trebuie menționat se referă la complexitatea subiectelor și tematicilor abordate în cadrul programului. Îmi place modul în care este structurat programul și faptul că prin modulele prezentate se acoperă un conținut substanțial de informații care ajută la înțelegerea tuturor aspectelor ce țin de managementul riscului. De asemenea, consider că lectorii au fost foarte eficienți în acoperirea subiectelor, iar interacțiunea cu aceștia a fost plăcută.” -Denisa G.

Pentru mai multe detalii, facilități oferite și înscrieri, contactează-ne la office@cursuribursa.ro sau +40-771.261.036

Citește și: Ofițerul de conformitate: rol și responsabilități, competențe necesare

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *