managementul-riscului
Administrarea riscului

Managementul riscului: de ce este important să ai un proces eficient de gestionare a riscurilor

Toate organizațiile, indiferent de dimensiune, trebuie să aibă un proces eficient de managementul riscului. Riscurile pot apărea zilnic, iar dacă nu sunt controlate în mod corespunzător, ele se pot transforma în incidente, care pot duce la pierderea productivității, creșterea sarcinii administrative, dispute legale, daune financiare și reputaționale. Persoana care ocupă funcția de administrator de risc într-o entitate are rolul de a dezvolta și implementa un program solid de management al riscului. Îți prezentăm în acest articol 8 motive pentru care gestionarea proactivă a riscurilor este crucială în orice organizație!

Ce înseamnă să ai un proces eficient de managementul riscului?

Managementul riscului este un proces complex de identificare, evaluare și control al  amenințărilor și vulnerabilităților care ar putea avea un impact negativ asupra organizației. Un plan eficient de management al riscurilor ar trebui să conțină toate riscurile existente și potențiale cu care se confruntă organizația, cuantificarea acestora, evaluarea probabilității ca aceste riscuri să se materializeze, analizarea impactului lor asupra activității entității respective și pașii corespunzători implementați pentru a atenua, elimina sau accepta aceste riscuri.

Având o abordare proactivă a managementului riscului, o organizație poate reduce șansele ca ceva să meargă greșit și să minimizeze daunele dacă se întâmplă un incident.

Prin urmare, un proces eficient de management al riscului trebuie să includă următorii pași obligatorii:

  • Identificarea riscurilor

Identificarea riscurilor este procesul de identificare a tuturor amenințărilor la adresa unei organizații, a evenimentelor potențial dăunătoare care ar putea perturba operațiunile de afaceri. Riscurile identificate (existente sau potențiale) sunt înregistrate în planul de management al riscurilor.

  • Evaluarea riscurilor

Al doilea pas este analizarea și evaluarea riscurilor identificate și presupune stabilirea probabilității ca un eveniment de risc să se producă, inclusiv cuantificarea potențialelor daune. Evaluarea riscurilor compară amploarea fiecărui risc și le ierarhizează în funcție de importanță și consecință.

  • Gestionarea sau administrarea riscurilor

Al treilea pas pe care trebuie să-l facă un administrator de risc este gestionarea riscurilor evaluate. Acest lucru înseamnă luarea de măsuri pentru a elimina sau reduce riscurile cât mai mult posibil.

  • Monitorizarea riscurilor

Managementul riscului este un proces continuu care trebuie adaptat și schimbat în timp. De aceea, este necesară o strategie de revizuire și monitorizare continuă a riscurilor astfel încât să se asigure un control maxim al riscurilor cunoscute și necunoscute.

8 motive pentru care managementul riscului este important

Iată beneficiile pe care le aduce un program eficient de management al riscului:

1.Ajută la o mai bună planificare a activității companiei

Strategia de management al riscului joacă un rol important în planificarea viitorului unei companii deoarece o conștientizare sporită a pericolelor și un control al riscurilor va ajuta organizația să-și stabilească mai bine obiectivele și planifica activitatea.

2. Îmbunătățește procesul de luarea deciziilor

Dacă ai un program eficient de managementul riscurilor nu doar îți poți planifica mai bine activitatea, dar poți lua și decizii mai rapide în cadrul operațiunilor de afaceri. Cu cât ai mai multe informații despre riscuri, cu atât poți fi mai încrezător în luarea deciziilor.

3. Favorizează creșterea sănătoasă a unei companii

Managementul riscului nu este o activitate prin care doar se evită pierderile. În timpul acestui proces, companiile sunt nevoite să-și studieze în detaliu procesele și factorii de risc. Acest lucru înseamnă să fii proactiv, să conștientizezi care sunt lucrurile care pot merge prost și să știi cum să acționezi dacă se întâmplă un eveniment de risc.

Prin urmare, managementul riscului ajunge să permită companiilor să-și asume riscuri calculate, să ia decizii mai bune și să-și accelereze creșterea.

4. Ajută compania să rămână competitivă

Managementul riscului ajută companiile să-și minimizeze pierderile în momente critice. De aceea, organizațiile care nu reușesc să-și gestioneze corect riscurile se luptă să rămână pe linia de plutire, în timp ce companiile care au implementate procese eficiente de management al riscului reușesc să-și păstreze sau chiar își îmbunătățesc competitivitatea.

5. Asigură continuitatea unei afaceri

Companiile care folosesc managementul riscurilor au mai puține întreruperi de activitate, deoarece ele prevăd problemele care pot apărea și le rezolvă atunci când acestea sunt într-un stadiu incipient.

6. Permite o bugetare mai bună

Companiile care au implementat un proces eficient de administrare a riscului au un control mai bun asupra finanțelor lor, spre deosebire de alte organizații. Acest lucru se datorează faptului că deseori se uită atent la cifrele lor financiare și încearcă să reducă orice risipă. Ele pot crea bugete mai eficiente în care fondurile pot fi alocate pentru a atinge obiectivele companiei în cel mai optimizat mod posibil.

7. Îmbunătățește comunicarea la nivelul companiei

Procesele de management al riscului forțează diferite departamente să comunice activ între ele și să înțeleagă mai bine activitatea și obiectivele companiei. Acest lucru poate ajuta la creșterea și gradul de competitivitate al companiei.

8. Asigură conformitatea cu reglementările în vigoare

Respectarea reglementărilor corespunzătoare nu este negociabilă, iar o încălcare a conformității ar putea duce la repercusiuni legale grave. Cunoașterea cadrului de reglementare duce la evitarea sancțiunilor și la reducerea daunelor legale și reputaționale.

Cine este responsabil pentru managementul riscului?

Pentru gestionarea eficientă a riscurilor, organizația trebuie să aibă un responsabil cu gestionarea riscurilor. Administratorul de risc  trebuie să se asigure că în cadrul entității sale este implementat un proces general de management al riscului și că acesta funcționează.

Administratorul de risc reprezintă o funcție cheie în orice organizație, prin urmare, trebuie să fie o persoană calificată și să aibă cunoștințe solide în gestionarea riscurilor.

Este recomandat ca persoanele care îndeplinesc această funcție sau își doresc să se specializeze în acest domeniu să urmeze un program de pregătire profesională. Dacă ești interesat de un astfel de curs, te poți înscrie la programul organizat de AS Financial Markets- Administrator de risc/ Persoana care îndeplinește funcția de administrare a riscului. Acest curs  acoperă un conținut substanțial de informații care ajută la înțelegerea tuturor aspectelor ce țin de managementul riscului și este susținut de lectori profesioniști, cu o experiență vastă în domeniul financiar-bancar și piața de capital, fiind recunoscuți de  A.S.F./B.N.R./C.A.F.F.P.A. Pe lângă prezentarea informațiilor teoretice, sunt discutate și analizate multe studii de caz aplicabile în activitatea zilnică de managementul riscului.

Pentru mai multe detalii, facilități oferite și înscrieri, contactează-ne la office@cursuribursa.ro sau +40-771.261.036

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *