activitati-combaterea-spalarii-banilor
Combaterea spălării banilor

Raport privind spălarea banilor în comerțul cu artă și antichități, noi sancțiuni împotriva Rusiei și alte noutăți din perioada 15 feb -14 martie 2023!

Activitățile de combatere și prevenirea spălării banilor sunt o preocupare majoră la nivel internațional. Așa cum te-am obișnuit în fiecare lună, te ținem la curent cu cele mai recente noutăți în acest domeniu. Documentul a fost pregătit de Ion Radu, lector AS Financial Markets și specialist cu o experiență îndelungată în probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA.

Top 5 noutăți AML

Iată care sunt Top 5 cele mai recente noutăți privind activitățile de combatere și prevenirea spălării banilor la nivel mondial din perioada 15.02.2023 -14.03.2023:

I. UE a adoptat al zecelea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Rusiei

sanctiuni-rusia

Consiliul a decis să impună următoarele măsuri restrictive, materializate în actualizarea Regulamentelor nr.833/2014 și 269/2014:

1. Includerea în listele restrictive a unui număr suplimentar de 87 de persoane și 34 de entități.

Printre entitățile sancționate se numără instituții financiar-bancare precum Alfa-Bank, Rosbank și Tinkoff Bank, Fondul Național de Patrimoniu al Federației Ruse și Societatea Națională de Reasigurări din Rusia, dar și alte persoane, precum: noi membri ai Consiliului Federației Ruse, 19 miniștri adjuncți și o serie de funcționari guvernamentali ruși, inclusiv șefi ai agențiilor federale; 4 membri ai Dumei de Stat; lideri militari ruși și 2 comandanți militari ai grupului Wagner, companii care fabrică rachete, drone, aeronave, vehicule militare, nave de război sau sisteme de control și aprovizionează forțele armate ruse; 4 persoane iraniene implicate în elaborarea și furnizarea de drone utilizate de Rusia împotriva Ucrainei.

Cumulate, măsurile restrictive ale UE în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent unui număr total de 1.473 de persoane și 205 entități.

Persoanele desemnate fac obiectul înghețării activelor, au interdicție de călătorie care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.

2. Noi interdicții privind exportul de tehnologii și produse industriale critice.

Produsele care fac obiectul interdicțiilor sunt electronicele, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane și motoarele cu reacție, precum și produsele pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata Rusiei, cum ar fi antenele sau macaralele.

Lista articolelor restricționate care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia include noi componente electronice care sunt utilizate în sistemele de arme rusești găsite pe câmpul de luptă, inclusiv drone, rachete, elicoptere, precum și circuite electronice integrate și camere termice. Suplimentar, Consiliul a interzis tranzitul prin Rusia al produselor și tehnologiilor cu dublă utilizare exportate de UE, pentru a preîntâmpina eludarea regimului sancționatoriu.

3. Restricții suplimentare asupra importurilor de bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia, cum ar fi asfaltul și cauciucul sintetic.

4. Suspendarea licențelor de difuzare a două canale mass-media suplimentare: RT Arabic și Sputnik Arabic.

5. Limitarea posibilității resortisanților ruși de a deține orice funcție în cadrul organismelor de conducere ale infrastructurilor și entităților critice ale UE.

6. Interdicția de a furniza resortisanților ruși capacitate de înmagazinare a gazelor (exceptând partea corespunzătoare din cadrul instalațiilor GNL.)

7. Noi obligații de raportare

Obligațiile de raportare mai detaliate se referă la fondurile și resursele economice care aparțin persoanelor și entităților incluse pe listă care au fost înghețate sau care au făcut obiectul unor deplasări cu puțin timp înainte de includerea pe listă. De asemenea, Consiliul a introdus noi obligații de raportare către statele membre și Comisie cu privire la rezervele și activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei. În plus, operatorii de aeronave vor trebui să notifice zborurile neregulate autorităților lor naționale competente, care vor informa apoi alte state membre.

În context este de menționat că SUA-OFAC au emis sancțiuni similare, iar Ghidurile și materialele clarificatoare cu întrebări și răspunsuri emise de UE au fost actualizate în consecință.

II. Actualizarea de către FATF a listelor cu jurisdicții cu risc ridicat

lista-restrictii-fatf

În urma întâlnirii plenare din 22-24 Februarie de la Paris, la care au participat reprezentanții a 200 țări, FATF a actualizat listele cu jurisdicții cu risc ridicat, respectiv:

  • „Jurisdictions under Increased Monitoring „ – care conține Iranul, Coreea de Nord și Myanmar
  • „Jurisdictions subject to a call for action” – care conține țările : Albania (Feb.20); Barbados (Feb.20); Burkina Faso (Feb.21); Cayman Islands (Feb.21); Congo (Oct.22); Gibraltar (Jun.22); Haiti (Jun.20); Jamaica (Feb.20); Jordana (Oct.21); Mali (Oct.21); Mozambique (Oct.22); Nigeria (Feb.23);Panama (Jun.19); Philippines (Jun.21); Senegal (Feb.21); South Africa (Feb.23); South Sudan (Jun.21); Syria (Feb.10); Tanzania (Oct.22); Turcia (Oct.21). Au ieșit din lista Maroc și Cambogia.

În același timp UE a actualizat Regulamentul UE nr.1675 privind identificarea țărilor terțe cu un grad ridicat de risc care au deficiențe strategice. Lista anexa regulamentului conține urmatoarele țări:

  • Afghanistan (2016);
  • Barbados (2020)
  • Burkina Faso (2022);
  • Cambodgia (2020);
  • Cayman Island (2022);
  • D.R.Congo (2023);
  • Filipine (2022);
  • Gibraltar (2023);
  • Haiti (2022);
  • Iordania (2022);
  • Jamaica (2020);
  • Mali (2022);
  • Maroc (2022);
  • Myanmar (2020);
  • Mozambique (2023);
  • Panama (2020);
  • Senegal (2022);
  • Siria (2016);
  • Sudanul de Sud (2022);
  • Trinidad and Tobago (2018);
  • Tanzania (2023);
  • Uganda (2016);
  • Vanuatu (2016);
  • Yemen (2016);
  • United Arab Emirates (2023);
  • Iran (2016)
  • R. P. D. Coreeană (2016).

Au ieșit din listă Nicaragua, Pakistan și Zimbabwe.

De subliniat că riscul geografic are un impact major asupra riscului clienților și asupra riscului la nivelul întregii activități.

III. Raport de activitate pe 2022 publicat de Parchetul European

Raport-parchetul-european-fraude-2022

Din Raport rezultă că infracțiunea predicat cea mai răspândită din punct de vedere al volumului prejudiciului este frauda transfrontalieră cu TVA reprezentant 47% din totalul prejudiciului estimat la 14,1 trilioane EUR, aflat în cercetarea autorității.

Frauda de tip „carusel TVA” este cea mai profitabilă infracțiune din UE, cauzând pierderi anuale de circa 50 de miliarde EUR la bugetele statelor membre.

În ceea ce privește țările, cele mai mari pagube din TVA cercetate de Parchetul European se înregistrează în Portugalia, cu 3 miliarde de euro, urmată de România, cu 2 miliarde de euro.

În ceea ce privește cazuistica investigată, cele mai multe cazuri sunt în domeniul fraudelor în agricultură (231) programe de dezvoltare rurală și urbană (156), crima organizată (122), spălarea banilor (116) și corupție (87 cazuri).

IV. Studiu -„Crypto shocks and retail losses”- emis de Banca Reglementelor Internaționale

studiu-criptomonede-2022

Pe fondul volatilității ridicate din ultimul an pe piața criptomonedelor, marcată de pierderi de peste 1,8 trilioane USD în urma prăbușirii Terra/Luna și a falimentului FTX, și declin al prețului multor criptomonede, inclusiv bitcoin și ether, cu circa 75%, Banca Reglementelor Internaționale a emis studiul „Crypto shocks and retail losses”.

Ca o principală concluzie raportul subliniază că în ciuda numărului foarte mare de utilizatori ai criptomonedelor și a pierderilor substanțiale pentru mulți dintre investitori, turbulențele pieței din 2022 au avut un impact redus asupra piețelor financiare din afara universului cripto, subliniind natura în mare măsură autoreferențială a criptomonedei ca și clasă de active.

Totodată, studiul atrage atenția asupra faptului că pe fondul creșterii semnificative a activității de tranzacționare cu criptomonede din 2022, investitorii mari și sofisticați au fost cei care și-au lichidat investițiile, chiar înainte de scăderile abrupte ale prețurilor în timp ce și investitorii de retail și-au crescut activele înregistrând pierderi.

V. FATF a publicat Raportul „Money Laundering and Terrorist Financing in the Art and Antiquities Market”

spalarea-banilor-in-arta-antichitati

Raportul subliniază importanța identificării și urmăririi rapide a obiectelor culturale implicate în spălarea banilor și finanțarea terorismului, pentru a ajuta la sechestrarea și confiscarea acestora, precum și a oricăror venituri ilicite asociate.

Raportul include o listă cuprinzătoare de indicatori, tipologii și bune practici în abordarea amenințărilor și vulnerabilitățile specifice domeniului. Utilizarea numerarului, a companiilor anonime, dar și a celor cu structura complexă și opacă reprezintă principalele provocări pentru domeniul financiar.

De subliniat că această piață a comerțului cu artă, antichități și alte obiecte culturale este o industrie estimată la un miliard USD în care există o puternică cultură a confidențialității și a discreției în ceea ce privește identitatea cumpărătorilor și vânzătorilor, și care a atras în ultima perioadă grupările de crimă organizată și terorism.

Cele mai relevante exemple de crimă organizată în acest domeniu au fost scandalurile:

  • 1 Malaysia Development Berhad (1MBD) – unde fonduri ilicite au fost investite în tablouri de Monet și Van Gogh
  • Pandora Papres – în urma căruia autoritățile din 28 de state au confiscat și recuperat 9,408 artefacte și 147,050 bunuri culturale.

În context este important de menționat și apariția Raportului FATF „Countering Ransomware Financing” care analizează metodele pe care infractorii le folosesc pentru a-și desfășura atacurile ransomware și modul în care sunt efectuate și stratificate plățile către aceștia în contextul în care infractorii folosesc preponderent criptomonede sau active virtuale.

Alte știri importante privind combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 15.02.2023 -14.03.2023

În documentul atașat vei găsi și alte noutăți importante privind activitățile de combatere și prevenirea spălării banilor la nivel global, din perioada 15.02.2023 -14.03.2023:

Dacă vrei să afli primul noutățile privind activitățile de spălarea banilor, dar și alte importante informații de pe piața de capital, înscrie-te la newsletter-ul nostru!

Iar dacă vrei să participi la cel mai complet curs de combaterea spălării banilor de pe piață, vezi detalii aici.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *