legislatie
Combaterea spălării banilor

ANAF creează Comisia Permanentă pentru sancțiuni iar ONPCSB publică a 2-a ediție a Ghidului de Criptoactive

Debutul lunii aprilie aduce 2 noutăți cu impact în domeniul aplicării sancțiunilor internaționale și prevenirii spălării banilor în România.

📌 ANAF își instituie propria Comisie Permanentă pentru sancțiuni internaționale
Publicarea Ordinului ANAF nr. 405/2024 în Monitorul Oficial din 31 martie 2025 marchează un pas decisiv în consolidarea cadrului național pentru aplicarea sancțiunilor internaționale. Ordinul prevede înființarea unei Comisii Permanente Speciale, cu rol central în procesul de analiză, monitorizare și autorizare a derogărilor de la măsurile restrictive impuse de Uniunea Europeană și ONU.

Comisia va gestiona cererile legate de înghețarea fondurilor, excepțiile de la sancțiuni și evaluarea riscurilor asociate tranzacțiilor cu entități sancționate. Noul cadru oferă instituțiilor financiare, autorităților și companiilor o procedură clară pentru raportare, administrarea bunurilor înghețate și solicitarea derogărilor. Este un pas important spre eficientizarea răspunsului administrativ la sancțiuni.

📌 ONPCSB a publicat a II-a ediție a Ghidului dedicat riscurilor AML în criptoactive
Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a lansat a 2-a ediție a Ghidului privind indicatorii de suspiciune și tipologiile de spălare a banilor în domeniul criptoactivelor.

Actualizarea are în vedere noile reglementări europene (Regulamentele UE 2023/1114 și 2023/1113), precum și OUG 10/2025 publicată la 13.03.2025 și vine în sprijinul entităților raportoare și autorităților, oferind exemple concrete de comportamente suspecte, modele de tranzacții și profiluri de risc în sfera criptoactivelor.

Având în vedere clasificarea acestui sector ca fiind cu risc ridicat în Evaluarea Națională a Riscurilor, ghidul devine un instrument esențial în detectarea și raportarea tranzacțiilor suspecte.

Împreună, aceste două inițiative marchează un avans important  în infrastructura românească de conformitate AML/CFT/Sancțiuni internaționale, adresând două direcții strategice: sancțiunile internaționale și riscurile emergente din criptoactive.

Curs – FATCA/CRS: de la teorie la practică–  Acest curs oferă o analiză detaliată a cadrului internațional și național de conformitate fiscală, punând accent pe studii de caz și exemple concrete pentru a facilita aplicarea corectă a reglementărilor..

Descoperă toate noutățile din domeniul combaterii spălării banilor și respectării sancțiunilor internaționale din perioada 31 martie – 04 aprile 2025 în documentul atașat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *