Atlas-of-AI
Recenzii cărți

Atlas of AI, de Kate Crawford – o carte tulburătoare despre inteligența artificială

Mukul Pal, lector AS Financial Markets îți recomandă această carte pentru a descoperi inteligența artificială (IA) într-o altă lumină. Iată ce spune fondatorul Apha Block despre ea:

Atlas of AI a lui Kate Crawford este o capodoperă în gândirea tehnologică…Este prima dată când am văzut pe cineva reflectând asupra mass-media ca proces geologic, care pune sub semnul întrebării ipoteza fundamentală despre informație, ce este aceasta și ce ar trebui să fie.

Kate explică strălucit ESG (Environmental, Social and Governance – standardele de mediu, sociale și guvernanță) uitate în mod convenabil în IA și de ce IA este și va continua să fie părtinitoare și plină de expresii eronate. Dacă AI are astfel de limitări de date în lumea modernă non-financiară, vă puteți imagina amploarea eșecului dacă va deveni vreodată mainstream pe piețele de capital”.

Despre ce este vorba în Atlas of AI?

În cartea sa, Kate Crawford prezintă o analiză pătrunzătoare a inteligenței artificiale, invitând cititorul să reflecteze asupra aspectelor mai puțin cunoscute ale IA și asupra frontierelor multiple, interconectate, ocupate de un număr mic de firme de tehnologie puternice. Autoarea aduce în discuție:

  • Costurile ascunse ale inteligenței artificiale, de la resursele naturale și forța de muncă la intimitate și libertate.
  • Ce se întâmplă când IA saturează viața politică și epuizează planeta?
  • Cum modelează IA înțelegerea noastră despre noi înșine și despre societatea în care trăim?
  • Cum IA conduce la o schimbare către guvernare nedemocratică și creșterea inegalității.
  • De ce IA este o tehnologie de extracție, de la energia și mineralele necesare pentru construirea și susținerea infrastructurii, la exploatarea lucrătorilor care se află în spatele serviciilor „automatizate”, la datele pe care IA le colectează.
  • Cum folosesc companiile de tehnologie IA pentru a remodela lumea.

Citate din carte

Iată câteva citate din carte extrase de lectorul Mukul Pal, care te ajută să-ți faci o idee despre lucrurile interesante pe care le poți găsi în carte:

„Marea majoritate a cercetării IA de la universități se desfășoară fără niciun proces de revizuire etică”.

IA trebuie văzută ca pe o industrie extractivă”.

”IA extrage de la noi și de pe această planetă mult mai mult decât este cunoscut publicului larg.”

„Certificările fără conflicte [mineralele extrase din zonele de conflict] ale industriei tehnologice sunt acum sub semnul întrebării”.

„99,8% din pământul îndepărtat în exploatarea minieră este aruncat ca „deșeuri”, care sunt aruncate înapoi în dealuri și pâraie, creând noi poluanți precum amoniul.”

„IA ridică preocupări profunde etice, metodologice și epistemologice”.

”Se estimează că Tesla folosește 28 de mii de tone de hidroxid de litiu anual – jumătate din consumul total al planetei – Tesla este descrisă mai precis ca o afacere cu baterii decât o companie de mașini.”

Economia datelor se bazează pe menținerea ignoranței de mediu.”

„Industria centrelor de date din China își extrage 73% din energie din cărbune, emițând aproximativ 99 de milioane de tone de CO2 în 2018”.

„Orbirea mării – Se estimează că o navă de containere emite la fel de multă poluare cât 50 de milioane de mașini și 60 de mii de decese în fiecare an sunt atribuite indirect poluării industriei navelor de marfă”.

„Inteligența artificială este un alt tip de mega-mașină, un set de abordări tehnologice care depind de infrastructurile industriale, lanțurile de aprovizionare și forța umană care se întind pe tot globul, dar sunt ținute în frâu.”

”Odată ce rachetele au fost ridicate de la sol, cui îi pasă unde coboară /aterizează?”

„Sistemul automat de date integrate din Michigan [MiDAS] a identificat în mod eronat peste 40 de mii de rezidenți din Michigan ca fiind suspecți de fraudă. Consecințele au fost grave: confiscarea restituirilor de taxe, poprirea salariilor și impunerea de sancțiuni civile mult mai mari decât suma care era datorată de respectivii oameni.”

Bazându-se pe mai mult de un deceniu de cercetări științifice, Kate Crawford dezvăluie într-un mod tulburător aspectele problematice ale IA, în condițiile în care până acum au fost ”vândute” publicului larg doar lucrurile pozitive ale inteligenței artificiale.

Dacă ești pasionat de inteligența artificială, descoperă cursul Machine Investing, prezentat de Mukul Pal la AS Financial Markets.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *