companie-criptomonede-frauda
Investiții

Companie de criptomonede acuzată de fraudă tip schema Ponzi

În mai 2022, FBI l-a arestat pe fondatorul companiei de criptomonede EminiFX, Eddy Alexandre, cu acuzația de fraudă. Conform Departamentului de Justiție și Commodity Futures Trading Commission, dovezile anchetatorilor au scos la iveală o schemă de tip Ponzi, compania EminiFX înșelând mii de investitori în câteva luni.  

Conform Washingtonpost.com, dacă la începutul investigațiilor frauda era estimată la 59 de milioane de dolari, raportul preliminar al FBI dezvăluie că între septembrie 2021 și mai 2022, au fost de fapt înșelați aproximativ 62.000 de utilizatori cu suma totală de 250 de milioane USD.

În ce consta înșelăciunea?

Compania de criptomonede EminiFX promitea participanților rentabilitate garantată de cel puțin 5% în fiecare săptămână, pretinzând că investește bani pe piețele valutare. Însă, anchetatorii au descoperit că Eddy Alexandre folosea fondurile de la o parte de investitori pentru a plăti alți investitori, un semn distinctiv al schemei Ponzi. Compania folosea și strategii de marketing prin care îi recompensa cu diverse bonusuri pe cei care recrutau investitori.

Deși randamentele au rămas pozitive în fiecare săptămână (de la 5,01% – la maxim 9,99%), anchetatorii nu au găsit nicio activitate de investiții care să susțină aceste randamente. Singurele tranzacții descoperite erau cele din contul personal de brokeraj al lui Eddy Alexandre, care a investit 9 milioane de dolari ”aproape exclusiv în fonduri care pot fi urmărite în mod clar către conturile corporative EminiFX”. Totuși, aceste tranzacții personale au dus la pierderi de peste 7 milioane de dolari.

Anchetatorii spun că frauda a fost posibilă deoarece utilizatorii vedeau randamentele în conturile lor, dar nu optau niciodată să le încaseze, ci reinvesteau suma pentru returnări viitoare. Raportul FBI spune că mulți utilizatori nu au retras sau răscumpărat niciodată fonduri.  

Ce este o schemă Ponzi?

Schema Ponzi este o înșelătorie de investiții prin care sunt promise rate ridicate de rentabilitate cu riscuri reduse pentru investitori:

  • Schema Ponzi generează profituri pentru investitorii mai vechi din sumele investite de investitorii noi, cărora li se promite un profit mare cu riscuri mici sau deloc.
  • Scopul companiilor care înșală printr-o schemă Ponzi este de a atrage clienți noi pentru a face investiții, altfel ele nu mai pot plăti investitorii vechi.
  • Cea mai mare schemă Ponzi a fost realizată de Bernie Madoff, broker, fost director la bursa NASDAQ din New York, care a înșelat mii de investitori, timp de 48 de ani, cu suma de 65 de miliarde de dolari.

Cum să eviți fraudele de tip schemă Ponzi cu criptomonede?

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA a emis un document ce conține semnalele de alarmă la care trebuie să fie atenți investitorii individuali pentru a evita schemele de investiții frauduloase cu criptomonede.

Iată câteva din aspectele la care trebuie să fii foarte atent:

  • Randamente ridicate ale investițiilor cu riscuri reduse sau deloc

Fiecare investiție prezintă un anumit grad de risc, iar investițiile care produc randamente mai mari implică de obicei risc mai mare. Rentabilitatea investiției „garantată” sau promisiunile de rentabilitate mare pentru riscuri mici ar trebui să fie privite cu scepticism.

  • Randamente excesiv de consistente

Investițiile tind să fluctueze (să urce și să coboare) de-a lungul timpului, de aceea investițiile care generează randamente consistente sunt, în general, suspecte.

  • Investiții neînregistrate

Schemele Ponzi implică de obicei investiții care nu au fost înregistrate la autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare de stat.

  • Brokeri fără licență

Firmele de investiții trebuie să fie autorizate sau înregistrate la autoritățile de reglementare. În general, schemele Ponzi implică persoane fizice fără licență sau firme neînregistrate.

  • Strategii și taxe secrete

În general, ar trebui evitate investițiile pe care nu le înțelegi sau pentru care nu primești informații complete.

  • Probleme cu documentele

Trebuie să fii sceptic atunci când nu poți examina informații scrise despre investiția ta. Înainte de a investi, citește întotdeauna cu atenție prospectul și declarațiile prin care urmează să ți se dezvăluie informații despre investiție. Fii atent la orice erori din extrasele de cont deoarece acestea pot fi un semn de activitate frauduloasă.

  • Probleme la primirea plăților

Fii suspicios dacă nu primești o plată sau dacă întâmpini dificultăți atunci când vrei să-ți încasezi investiția. Organizatorii schemei Ponzi încurajează uneori participanții să-și folosească randamentele pentru a reinvesti, promițând randamente și mai mari ale investițiilor.

  • Folosirea de afinități pentru a răspândi vestea despre investiție

De obicei, escrocii exploatează încrederea dintre membrii unui grup care împărtășesc o afinitate, de exemplu apartenența națională, etnică sau religioasă. În unele cazuri, sunt înrolate diverse personalități (cu bună știință sau fără să știe) să răspândească vestea despre „investiție”.

Așadar, fii foarte atent atunci când investești pe piața de capital și mai ales în criptomonede. Dacă vrei să-ți îmbunătățești cunoștințele despre investiții, descoperă cursurile AS Financial Markets în acest domeniu!

Sursa foto: Pexels.com

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *