Cea-mai-mare-afacere-din-toate-timpurile-gregory-zuckerman
Recenzii cărți

Cea mai mare afacere din toate timpurile, de Gregory Zuckerman

În 2006, John Paulson, managerul unui fond speculativ și-a dat seama de ceva ce puțini alții bănuiau – că piața imobiliară și valoarea creditelor ipotecare ieftine au fost umflate enorm și se îndreptau spre o scădere majoră. Gregory Zuckerman spune povestea lui Paulson și a altor investitori îndrăzneți care au mers împotriva valului principal de investiții și au pariat împotriva pieței imobiliare. Când piața imobiliară s-a prăbușit, aceștia au făcut miliarde de dolari.

Profiturile lor au fost atât de mari, încât acești traderi nu vor mai avea nevoie să lucreze nici măcar o zi din viața lor. Firma lui John Paulson a realizat 15 miliarde de dolari în 2007, o cifră care a depășit PIB-ul din Bolivia, Honduras și Paraguay, state cu peste 12 milioane de locuitori. Partea care-i revenea lui Paulson a fost de 4 miliarde de dolari, adică mai bine de 10 milioane de dolari pe zi, ceea ce înseamnă mai mult decât câștigurile lui Oprah Winfrey, J.K.Rowlingși Tiger Woods puse laolaltă. În 2009, Paulson a reușit să mai câștige încă 5 miliarde de dolari pentru firma și clienții săi, precum și 2 miliarde pentru el însuși.

Cine este John Paulson?

În 1994, Paulson a fondat Paulson & Co., o firmă de administrare a investițiilor cu sediul în New York. În 2007 a câștigat miliarde de dolari pariind împotriva pieței imobiliare. Această lovitură financiară este considerată cea mai mare afacere din toate timpurile și l-a transformat pe Paulson dintr-un administrator de fond obscur într-o legendă financiară. În 2023, Forbes a estimat averea lui Paulson la 3 miliarde de dolari.

De la administrator de fonduri obscur la legendă financiară

Înainte de marea lovitură, firma lui se ocupa de fuziuni și achiziții, iar John știa puține lucruri despre imobiliare. El nu câștiga la fel de mulți bani ca ceilalți traderi de pe Wall Street și era considerat o ciudățenie în acea lume. Despre stilul său de a investi, care implica ore în șir de cercetare, se spunea că este demodat. El renunţase la investiţiile mai riscante ale fondului său şi a început să mizeze împotriva furnizorilor de piese de schimb auto, companiilor financiare – în principiu, împotriva tuturor industriilor susceptibile să aibă de suferit în vremuri dificile. De asemenea, a cumpărat investiţii care serveau drept asigurare ieftină în caz că lucrurile mergeau prost. Și totuși, lucrurile nu mergeau foarte bine pentru el și compania sa.

Unul din angajații săi, Paolo Pellegrini, care era și prieten cu Paulson, a început să studieze piața imobiliarelor și și-a dat seama că aceasta atinsese niveluri nesustenabile. I-a spus lui Paulson și, împreună cu alți investitori slab cotați, precum Jeffrey Greene și Michael Burry, au început să parieze puternic împotriva creditelor ipotecare riscante și a companiilor financiare precare.

Inițial, Paulson și ceilalți au pierdut zeci de milioane de dolari pe măsură ce proprietățile imobiliare au continuat să crească. Cu toate acestea, în loc să dea înapoi, Paulson și-a dublat pariurile, punându-și fondul speculativ și reputația în joc.

În vara lui 2007, piețele au început să se prăbușească, iar Paulson a obținut câteva profituri substanțiale. Până la sfârșitul anului, el a realizat cea mai mare afacere din istoria financiară, câștigând peste 15 miliarde de dolari pentru firma sa. Unii investitori au câștigat și ei urmând mișcarea curajoasă a lui Paulson, însă alții care nu au pariat la timp au întâmpinat un eșec devastator.

”Cea mai mare afacere din toate timpurile” – o lectură excelentă

Scrisă de Gregory Zuckerman, un jurnalist multi-premiat de la Wall Street Journal, cartea ”Cea mai mare afacere din toate timpurile” este o narațiune excelentă, care nu trebuie ratată. Îmbinarea detaliilor financiare cu poveștile personale ale investitorilor din spatele celei mai mari lovituri financiare din istorie face această carte să fie o lectură extrem de captivantă.

Gregory Zuckerman face o treabă excelentă explicând idei complexe în termeni foarte simpli, astfel încât să înțeleagă chiar și persoanele care nu cunosc foarte bine piața financiară. De asemenea, el pătrunde mai adânc în viețile acestor oameni, arătând care era stilul lor de viață și cum au luptat să se stabilească în lumea financiară, întâmpinând însă câte un eșec la fiecare pas. Asta până când și-au dat seama de oportunitatea vieții de a face o sumă enormă de bani într-o perioadă scurtă de timp.

Care sunt lecțiile învățate din această carte? Probabil fiecare va învăța altceva, însă ideile principale pot fi următoarele:

1.Nu renunța niciodată.

2. Poți avea dreptate totală în privința unei investiții, dar dacă greșești  în ceea ce privește momentul, poți pierde totul.

3. Conștientizarea bulei investiționale este valoroasă doar atunci când știi cum să profiți de pe urma ei.

4. Colectarea de date despre elementele fundamentale, analiza constantă și păstrarea emoțiilor sub control sunt punctele forte ale unui investitor.

5. Chiar și amatorii pot avea cea mai bună oportunitate de a identifica și de a profita de pe urma bulelor.

Așadar, Cea mai mare afacere din toate timpurile, de Gregory Zuckerman este o carte excelentă care merită citită. Iar dacă ești interesat să afli mai multe despre piețele financiare, interacțiunile dintre acestea, precum și alte informații utile despre instrumentele financiare, momentele bune de tranzacționare și optimizarea portofoliului, îți recomandăm cursul nostru Interacțiunile dintre piețele financiare, susținut de unul dintre cei mai buni specialiști din domeniu.

Citește și: De la mania lalelelor la bitcoin – o carte esențială pentru cei interesați de piețele de mărfuri și criptomonede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *