de-la-mania-lalelelor-la-bitcoin
Recenzii cărți

De la mania lalelelor la bitcoin – o carte esențială pentru cei interesați de piețele de mărfuri și criptomonede

”Povestea este întotdeauna aceeași; doar numele bulei se schimbă.

De la mania lalelelor la bitcoin este o carte excelentă care sintetizează foarte bine ultimele patru secole de istorie a piețelor financiare și de mărfuri. Profesorul de economie Torsten Dennin descrie în detaliu și explică diverse cicluri de tip boom-and-bust de pe aceste piețe, începând cu celebra bulă speculativă cunoscută sub numele de ”mania lalelelor” și terminând cu nebunia criptomonedelor. Această carte este esențială pentru toți investitorii privați și instituționali care sunt implicați în piața de mărfuri deoarece informațiile istorice prezentate îi ajută să înțeleagă mai bine piața și să învețe din trecut, astfel încât să evite repetarea greșelilor.

Prin prezentarea episoadelor de tip boom-and-bust, Torsten Dennin îi ajută pe investitori ”să înțeleagă că piețele de mărfuri sunt mereu în pericol de a fi manipulate, deoarece uneori sunt foarte mici, iar activele financiare sunt frecvent concentrate în câteva mâini ce pot mișca sute de miliarde.”

Ce este un ciclu boom-and-bust?

Un ciclu boom-and-bust este un ciclu economic caracterizat printr-o perioadă bruscă de prosperitate sau creştere economică (în general această creștere este lipsită de consistenţă), urmată rapid de o perioadă de declin economic. În timpul boom-ului, activitățile economice cresc, se creează multe locuri de muncă, iar piața aduce investitorilor rentabilități mari. Însă, într-un timp foarte scurt, economia înregistrează un recul major, oamenii își pierd locurile de muncă și investitorii pierd bani.

Evenimente de tip boom-and-bust detaliate în carte

Iată câteva din evenimentele istorice de pe piețele de mărfuri explicate pe înțelesul tuturor:

  1. Nebunia lalelelor: Cea mai mare bulă speculativă din istorie (1637)– lalelele sunt considerate simbolul prosperității și ajung să aibă prețuri incredibil de mari. Oamenii de afaceri își riscă averile tranzacționând bulbi de lalele.
  2. Piața orezului Dojima și ”Zeul piețelor” (1750) – apar primele contracte futures pe piața orezului din Japonia. Comerciantul Homma Munehisa inventează metoda graficului cu lumânări, o formă de analiză folosită și astăzi în piețele de valori. Munehisa devine cel mai bogat om din Japonia.
  3. Goana după aur din California (1849) – În 1849, peste 100000 de căutători de aur sosesc în California cu scopul de a se îmbogăți. În 1850, valoarea producției de aur din California depășește bugetul federal total al SUA, iar California devine al 31-lea stat al Uniunii.
  4. Piața grâului – ”Old Hutch” dă lovitura (1866) – Cunoscut ca fiind cel mare speculator la bursa din Chicago (Chicago Board of Trade), Benjamin Hutchinson (”Old Hutch”) domină piața grâului și câștigă milioane de dolari. Cariera lui speculativă a durat până în 1891, când a înregistrat pierderi majore.
  5. Rockefeller și Standard Oil (1870) – se înregistrează unul dintre primele boom-uri ale petrolului. John D. Rockefeller înființează Standard Oil și devine în câțiva ani cel mai bogat om din lume.
  6. Țițeiul: Ari Onasis (1956) – Onasis își construiește cea mai mare flotă de petroliere și vapoare de marfă și câștigă o avere din transportul țițeiului.
  7. Sfârșitul etalonului aur (1973) – Odată cu căderea sistemului Bretton Woods, aurul își pierde statutul de monedă legală. Investitorii încep să reconsidere investițiile în metale prețioase.
  8. Anii 1970- criza petrolului – Orientul Mijlociu folosește petrolul ca armă politică, iar țările industrializate sunt puse în fața haosului economic.
  9. Diamantele: Crahul celei mai puternice divize forte a lumii (1979) – Compania De Beers pierde controlul pieței diamantelor, iar valoare investiției în diamante scade cu 90%.
  10. Argintul: Trei magi înțelepți (1994)– Warren Buffet, Bill Gates și George Soros investesc masiv în argint. Cine va fi în frunte și cine rămâne în urmă?
  11. Aurul din junglă – cea mai mare fraudă cu aur din istorie (1997) – O companie canadiană spune că a descoperit un zăcământ important de aur în jungla din Borneo. Mulți se înghesuie să obțină o parte din afacere, dar totul se dovedește a fi o mare fraudă.
  12. Sucul de portocale (2006) – Prețul sucului de portocale congelat ajunge să crească de patru ori între 2004-2006 la bursa de valori din New York, ca urmare a unui sezon record de uragane.
  13. Zahărul (2010) – Recolta de zahăr din India este amenințată de o secetă majoră și cel mai mare consumator de zahăr din lume devine importator. Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr, are și ea probleme. Prin urmare, prețul zahărului atinge cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani.
  14. Bumbacul devine Aurul alb (2011) – fenomenul atmosferic La Nina cauzează distrugeri masive de culturi de bumbac din Pakistan, India și China. Panica aprovizionării și stocării bumbacului îi ridică prețul la un nivel neatins până atunci de la Războiul de Secesiune american.
  15. Electrificarea: Evoluția metalelor pentru baterii (2017) – Elon Musk și Tesla stabilesc ritmul unui megatrend: electrificarea! cererile producătorilor auto, furnizărilor de utilități și consumatorilor împing utilizarea bateriilor pe bază de litiu spre noi culmi. Pentru piețele de mărfuri, cererile nu sunt doar pentru litiu și cobalt, dar și pentru metale tradiționale precum nichel și cupru.
  16. Nebunia cripto: Bitcoin și apariția criptomonedelor (2018) – Deși Bitcoin a apărut în 2009, de-abia în 2017 a explodat valoarea sa, de la mai puțin de 1.000 de dolari la peste 20.000 de dolari. Această creștere impresionantă, urmată de prăbușirea de aproape 80% în 2018 face din Bitcoin cea mai mare bulă financiară din istorie, depășind mania lalelelor. Ce ne rezervă viitorul?

Țițeiul, lalelele, argintul- indiferent de mărfurile tranzacționate, piețele pot fi influențate de diverse evenimente ascunse și au, de obicei, o perioadă de boom, ca mai apoi să scadă vertiginos. Amintind 40 de momente istorice din piața mărfurilor, Torsten Dennin explică foarte bine modelul de tip boom-and-bust și îi ajută pe investitori să învețe din trecut. Dacă vrei să înțelegi mai bine ce se întâmplă pe aceste piețe, De la mania lalelelor la bitcoin este o carte ce nu ar trebui să-ți lipsească din bibliotecă. O găsești pe site-ul Editurii MeteorPress.

Citește și: Lalelele, mania și tărâmurile informaționale

Iar dacă vrei să afli mai multe despre piețele financiare, care sunt, cum interacționează între ele și cum identifici oportunitățile de rentabilitate a unei investiții, înscrie-te la cursul AS Financial Markets – Interacțiunile dintre piețele financiare. Programul este susținut de unul dintre cei mai buni speciliști din domeniu, dl Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.  

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *