inteligenta-financiara
Financiare,  Recenzii cărți

Inteligență financiară, de Karen Bareman – un ghid util tuturor celor care vor să înțeleagă adevărata semnificație a situațiilor financiare

Inclusă în Top 100 Cele mai bune cărți de business din toate timpurile, Inteligența financiară explică într-un mod ușor de înțeles elementele de bază ale finanțelor. Evitând jargonul greoi al contabililor și folosind exemple din lumea reală, autorii oferă o definiție clară a ceea ce înseamnă diferitele declarații și rapoarte financiare și ajută managerii să înțeleagă modul în care deciziile lor afectează datele financiare ale firmei.

Cui se adresează cartea ”Inteligența financiară”?

Inteligența financiară este o carte utilă tuturor celor care doresc să-și înceapă o afacere, antreprenorilor care vor să aibă succes cu afacerea pe care o dețin, managerilor care au nevoie să înțeleagă cifrele financiare pentru a conduce mai bine compania, dar și angajaților care vor să știe mai multe despre finanțe și să înțeleagă mai bine deciziile directorilor financiari!

Așa cum spun foarte bine autorii, cartea ”nu este scrisă pentru viitori contabili, ci pentru acei oameni din organizații -lideri, manageri, angajați- care au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă în companiile lor din perspectivă financiară și cine poate folosi aceste informații, pentru a munci și administra într-un mod eficient.”

Așadar, această carte se adresează oricărei persoane care nu lucrează neapărat în domeniul financiar, dar este interesată să înțeleagă situațiile financiare/operațiunile unei afaceri din perspectivă financiară.

Inteligența financiară: ce înveți din această carte

Inteligența financiară înseamnă să știi să citești datele financiare ale companiei tale și să înțelegi ce se află în spatele acestor cifre. Cu alte cuvinte, să știi care sunt ”cifrele reale” – cele care sunt bine susținute și foarte clare – și care sunt ”cifrele discutabile” – cele care depind foarte mult de decizii personale.

Dacă nu ești conștient de ipotezele și estimările care stau la baza situațiilor financiare și de felul în care cifrele afectează compania într-o direcție sau alta, s-ar putea ca deciziile pe care le iei să fie greșite. Cartea aceasta vine în ajutorul tău și te învață:

  • De ce nu trebuie să ai mereu încredere în cifre;
  • De ce este important să știi să citești analiza financiară a companiei tale;
  • Care sunt conceptele fundamentale necesare pentru realizarea analizelor financiare (de exemplu- cum să înțelegi mai bine bilanțul contabil, cum decodifici contul de profit și pierdere și cum influențează acest cont bilanțul contabil);
  • Care sunt indicatorii financiari importanți, ce putere au aceștia și cum te ajută să-ți îmbunătățești compania;
  • Cum calculezi și înțelegi cu adevărat rentabilitatea unei investiții.

Autorii se folosesc de exemple concrete, explicând situații financiare reale ale anumitor companii, în așa fel încât cititorii să-și dea seama că și cele mai mari organizații precum Apple, Boeing sau Hewlett-Packard folosesc principii financiare simple pentru a-și atinge obiectivele. În prezentarea lor, autorii au menținut la minimum numerele, zecimale și rapoartele complicate, astfel încât oricine citește această carte să înțeleagă totul foarte ușor.

Inteligența financiară: de ce s-o citești?

Iată câteva aspecte importante pe care le vei înțelege dacă citești ”Inteligența financiară”:

1. Nu trebuie să fii un expert financiar ca să înțelegi situațiile financiare ale unei companii. Capitolele sunt scurte și ușor de citit, astfel că vei înțelege rapid principiile fundamentale ale analizei financiare și rațiunea din spatele cifrelor.

2. Contabilitatea și finanțele nu reprezintă neapărat o realitate. Ele sunt o reflectare a realității, iar acuratețea acestei reflecții depinde de capacitatea profesioniștilor din finanțe de a face ipoteze și estimări rezonabile. Nimeni nu poate cuantifica totul, iar contabilii si directorii financiari se bazează întotdeauna pe estimări, ipoteze și decizii proprii, care îndreaptă cifrele într-o anumită direcție. Managerii trebuie să recunoască și înțeleagă aceste abateri, să le pună sub semnul întrebării și să le corecteze atunci când este nevoie.

3. Cheltuielile unei afaceri trebuie văzute ca și colesterolul din sânge. Colesterolul bun te face sănătos, în timp ce colesterolul rău îți înfundă arterele. În mod asemănător, cheltuielile bune îți fac afacerea să fie mai puternică, în timp ce cheltuielile proaste îți reduc profitul și te împiedică să profiți de oportunitățile de afaceri.

4. Investitorul inteligent cercetează cu atenție bilanțul contabil. De exemplu, dacă vrei să știi dacă o companie își poate plăti compania facturile, atunci te uiți la activele circulante, în mod special disponibilitățile, în comparație cu pasivele curente. Dacă vrei să vezi cum a crescut capitalul propriu al companiei, vei compara două bilanțuri contabile ale unei anumite perioade de timp. Și exemplele continuă, într-o manieră foarte ușor de înțeles.

5. Numerarul nu este egal cu profitul. Companiile au nevoie atât de profit, cât și de numerar. Acestea sunt diferite, iar o afacere sănătoasă are nevoie de ambele.

6. Există patru categorii de indicatori importanți pe care trebuie să-i urmărești. Managerii și alte părți interesate dintr-o afacere care doresc să analizeze performanța companiei, se vor uita la următorii indicatori: profitabilitate, levier (efectul de pârghie), lichiditate și eficiență.

Așadar, inteligența financiară este o abilitate vitală în lumea afacerilor. Chiar dacă nu lucrezi efectiv în domeniul financiar, înțelegerea conceptelor din spatele bilanțului și fluxului de numerar te va ajuta în carieră. Cartea ”Inteligența financiară” este utilă tuturor managerilor, antreprenorilor și persoanelor care doresc să afle de unde vin cifrele financiare și cum influențează acestea luarea deciziilor într-o organizație.

Iar dacă ești un specialist al cifrelor și vrei să aprofundezi conceptele financiare, îți recomandăm să te înscrii la cursul de Analiză financiară, organizat de AS Financial Markets. Programul este susținut de Adrian Codîrlașu, un profesionist cu o experiență de peste 20 de ani pe piața financiar-bancară. Cursul te va ajuta să obții cunoștințe solide pentru a realiza o analiză financiară cuprinzătoare a oricărei organizații, folosind o varietate de rapoarte derivate din situațiile financiare. Pe lângă informațiile teoretice, acest program de pregătire profesională conține și o parte practică, unde se vor discuta și analiza studii de caz semnificative, pentru o înțelegere aprofundată.

Vezi mai multe detalii despre curs, perioadele de desfășurare și înscriere aici.

Citește și: De la mania lalelelor la bitcoin – o carte esențială pentru cei interesați de piețele de mărfuri și criptomonede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *