Noutăți AML din 16 Iunie – 15 Iulie 2022
Ca de fiecare dată, am adunat pentru tine cele mai relevante noutăți privind activitățile de prevenire și combaterea spălării banilor. Iată care sunt top 5 evenimente din perioada 16 iunie -15 iulie 2022! Documentul a fost pregătit de Ion Radu, lector AS Financial Markets.
1. ONPCSB a publicat raportul de activitate pe anul 2021
Documentul prezintă dinamica Rapoartelor de Tranzacții Suspecte în ultimii trei ani precum și alte informații relevante privind emitenții acestora și diseminarea informațiilor către autorități. Totodată raportul oferă informații despre:
- Infracțiunile predicat care au stat la baza rapoartelor (evaziune fiscală, înșelăciune, infracțiuni cu caracter transnațional)
- Indicatorii de suspiciune cu cea mai mare recurență
- Cele mai importante 6 tipologii de spălarea banilor.
Raportul poate fi citit pe site-ul ONPCSB.
2. FATF a actualizat lista jurisdicțiilor cu deficiențe strategice
Lista cuprinde 25 de țări din care 2 au deficiențe strategice semnificative (lista neagră) și 23 se află sub monitorizare sporită (lista gri). Au fost efectuate două schimbări în componența listei gri, respectiv a ieșit din listă Malta și a intrat Gibraltar.
Lista neagră a rămas neschimbată conținând Iranul și Coreea de Nord.
Lista poate fi consultată pe site-ul FATF.
3. EUROPOL a publicat raportul privind Terorismul în UE în anul 2021
Raportorul confirmă faptul că „actorii singuratici” asociați cu jihadistul și extremismul violent de dreapta rămân cea mai mare amenințare asociată cu potențialele atacuri teroriste și extremiste violente din UE.
Mediul online joacă un rol cheie în acest sens, deoarece facilitează (auto)radicalizarea și răspândirea propagandei teroriste. În ceea ce privește finanțarea, donațiile individuale rămân unul dintre principalele mijloace de finanțare pentru organizațiile teroriste și extremiste violente din întregul spectrul ideologic.
Citește raportul pe site-ul EUROPOL.
4. Alerta autorităților NCA și OFSI cu privire la tipologiile de evaziune
În eforturile de combaterea spălării banilor, autoritățile din UK (NCA și OFSI) au emis o alertă roșie cu privire la tipologiile de evaziune a sancțiunilor financiare utilizate de către elitele și facilitatorii ruși. Persoanele desemnate folosesc asociați, inclusiv membri ai familiei, apropiați și angajați, utilizând uneori și facilitatori calificați:
- Transferul formal al activelor la societățile de tip holding,
- Vânzarea sau transferul activelor la valori diminuate semnificativ înainte ca sancțiunile să intre în vigoare.
- Reducerea formală a participațiilor sub pragul de 50% sau renunțarea la participațiile de control.
Alerta descrie 34 de tipologii folosite pentru sustragerea de sub regimurile sancționatorii și totodată 6 recomandări pentru administrarea riscurilor.
Citește totul despre alerta de evaziune aici.
5. Măsurile restrictive impuse de UE în contextul războiului din Ucraina
Comisia Europeană a actualizat ghidurile cu întrebări și răspunsuri privind măsurile restrictive în contextul acțiunilor Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina și care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în ceea ce privește serviciile financiare și tranzitul bunurilor din Rusia.
Citește pe site-ul Consiliului Europei lista actualizată de FAQ privind implementarea Regulamentul Consiliului nr. 833/2014 și Regulamentul Consiliului nr. 269/2014.
Pentru a fi la curent cu toate noutățile privind măsurile pentru combaterea spălării banilor, dar și pentru a primi în fiecare lună mai multe informații utile privind piața de capital, înscrie-te la newsletter-ul AS Financial Markets.
Sursa foto:123rf.com