bancnota de 1 mld
Combaterea spălării banilor

Noi sancțiuni împotriva Rusiei și recompensă de 5 mil $ pentru informații despre co-fondatorul OneCoin

Cele mai importante noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 24-28 iunie 2024 includ al 14-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, actualizarea listei țărilor cu risc ridicat și recompensă de 5 mil $ pentru informații despre Ruja Ignatova, co-fondatorul OneCoin . Află toate noutățile AML!

Al 14-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a emis al 14-lea pachet al sancțiunilor de blocare a fondurilor și restricții sectoriale împotriva Rusiei, prin publicarea în data de 24.06.2024, a Regulamentelor nr. 2024/1739, 2024/1745, 2024/1746, 2024/1776 și 2024/1865 .

Noi restricții de blocarea fondurilor împotriva Rusiei

În ceea ce privește restricțiile de blocare a fondurilor, Consiliul a decis să impună măsuri restrictive unui număr de 69 de persoane fizice și 47 de entități. Noile desemnări vizează oameni de afaceri, propagandiști și personalități publice, membri ai armatei și ai sistemului judiciar, persoane responsabile de deportarea copiilor ucraineni, precum și membri ai Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) implicați în persecuția religioasă în Crimeea.

Printre companiile incluse pe listă se numără unele implicate activ în eludarea sancțiunilor UE prin tranzacții financiare și livrarea de bunuri interzise, precum și o companie care operează portul Vostochny, care a fost folosit pentru a transporta arme și muniții din Republica Populară Democrată Coreeană în Rusia.

Lista include totodată mai multe societăți rusești din industria militară și de apărare, societăți care furnizează tehnologii esențiale cu dublă utilizare folosite pe câmpul de luptă și societăți care transportă arme și personal militar către zona de război.

De menționat că UE a desemnat Volga Dnepr Group, cel mai mare operator din lume de avioane Antonov An-124 și filialele acesteia pentru rolul lor în furnizarea de servicii către complexul militar-industrial rus, precum și acționarii acestuia.

Sovcomflot, cea mai mare companie de transport maritim din Rusia, specializată în transportul de gaze lichefiate, țiței și produse petroliere este, de asemenea listată, împreună cu directorul său general și cu alte companii de top din sectorul energetic rusesc.

Sancțiuni economice împotriva Rusiei

În domeniul sancțiunilor economice, pentru a se asigura că instalațiile UE nu sunt utilizate pentru transbordarea gazului natural lichefiat (GNL) rusesc către țări terțe, reducând astfel veniturile semnificative pe care Rusia le obține din vânzarea și transportul GNL, UE interzice serviciile de reîncărcare a GNL rusesc pe teritoriul UE în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe.

Această măsură vizează atât transferurile de la navă la navă, de la navă la țărm, cât și operațiunile de reîncărcare și nu afectează importul, ci doar reexportul către țări terțe prin UE.

În plus, se interzic investițiile noi, precum și furnizarea de bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție, precum Arctic LNG 2 și Murmansk LNG. Totodată sunt introduse restricții la importul de GNL rusesc prin terminalele UE care nu sunt conectate la sistemul de gaze naturale.

Restricții financiare împotriva Rusiei

În ceea ce privește restricțiile din domeniul financiar, se interzice instituțiilor financiare din UE care se află în afara Rusiei de a se conecta și de a efectua tranzacții utilizând Sistemul de mesagerie financiară al Băncii Centrale a Rusiei (SPFS) care este un sistem menit să evite sancțiunile internaționale. În prezent, aproximativ 160 de istituții la nivel global sunt conectate la SPFS. Se așteaptă ca această măsură să limiteze dezvoltarea acestui sistem și să reducă capacitatea Rusiei de a se sustrage restricțiilor financiare.

Suplimentar, Consiliul introduce o interdicție privind tranzacțiile cu instituțiile financiare și de credit desemnate și cu furnizorii de active criptografice stabiliți în afara UE, atunci când aceste entități facilitează tranzacții care sprijină baza industrială de apărare a Rusiei prin exportul, furnizarea, vânzarea, transferul sau transportul către Rusia de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, produse sensibile, bunuri de pe câmpul de luptă, arme de foc și muniții.

Având în vedere încercările continue ale Rusiei de a interfera cu procesele democratice din UE și de a submina fundamentele democratice, inclusiv prin campanii de influență și prin promovarea dezinformării, Consiliul a decis că partidele și fundațiile politice, organizațiile neguvernamentale, inclusiv grupurile de reflecție, sau furnizorii de servicii media din UE nu vor mai fi în drept să accepte finanțare din partea statului rus și/sau ai intermediarilor săi.

Restricții în domeniul transporturilor

În domeniul transporturilor, pentru prima dată, a fost adoptată o măsură care vizează navele care fac obiectul unor interdicții de acces în porturi și de furnizare de servicii. Aceste nave pot fi desemnate din diverse motive, cum ar fi transportul de echipamente militare și sprijină dezvoltarea sectorului energetic al Rusiei, de exemplu prin transportul de componente GNL sau transbordări de GNL.

Această măsură vizează, de asemenea, navele-cisternă care fac parte din flota clandestină și care eludează plafoanele impuse de UE și de Coaliția pentru plafonarea prețurilor, adoptând în același timp practici de transport înșelătoare, în total dezacord cu standardele internaționale, 27 de nave fiind vizate în prezent (incluse în noua anexă) de acest tip de sancțiuni.

De asemenea a fost extinsă interdicția privind transportul rutier de mărfuri pe teritoriul UE, inclusiv tranzitul, pentru a include operatorii din UE deținuți în proporție de 25% sau mai mult de o persoană fizică sau juridică rusă.

Restricții în domeniul comerțului exterior

În domeniul comerțului exterior au fost introduse restricții suplimentare privind exportul de bunuri care contribuie în special la îmbunătățirea capacităților industriale ale Rusiei (produse chimice, inclusiv minereuri de mangan și compuși de pământuri rare, materiale plastice, utilaje de excavare, monitoare și echipamente electrice), precum și restricții suplimentare privind importul de heliu din Rusia, o sursă de venituri semnificative pentru regim. De remarcat în final că 14 Anexe au fost actualizate sau adăugate.

FATF: noi jurisdicții sub monitorizare sporită – Iunie 2024

Delegații FATF (The Financial Action Task Force) din peste 200 de jurisdicții, și observatori din partea organizațiilor internaționale au participat în Singapore în perioada 26-28 Iunie la evaluările bianuale privind spălarea banilor, finanțarea terorismului și finanțarea proliferării. Au fost abordate următoarele teme de interese pentru instituțiile financiare:

  • actualizarea listei țărilor aflate sub monitorizare sporită (lista gri) și a celor cu deficiențe strategice (lista neagră);
  • revizuirea criteriilor de prioritizare a țărilor pentru procesul evaluare/reevaluare a riscului;
  • modul în care țările vor fi evaluate pentru conformitatea cu standardele FATF revizuite și adoptate în Octombrie 2023 privind recuperarea activelor și cooperarea internațională;
  • măsurile luate de țările membre pentru a preveni utilizarea intermediarilor desemnați (DNFBPs Designated Non-Financial Businesses and Professions – contabili, avocați, agenți imobiliari și furnizori de servicii pentru societăți și trusturi/fiducii) pentru a facilita spălarea banilor și finanțarea terorismului;
  • progresele în ceea ce privește punerea în aplicare a standardelor FATF privind activele virtuale și furnizorii de servicii de active virtuale (VA/VASP);
  • stadiul revizuirii standardelor FATF pentru a reflecta evoluțiile emergente din domeniul sistemelor de plăți transfrontaliere și modificările aduse standardelor internationale (în special ISO20022);

În urma revizuirii modului de implementare a standardelor FATF de către țările aflate în monitorizare, lista țărilor cu deficiențe strategice, lista neagră, a rămas neschimbată, iar în lista țărilor aflate sub monitorizare sporită, lista gri, au fost introduse Monaco și Venezuela și au fost scoase Turcia și Jamaica, în prezent din listă fac parte 21 țări, din care 2 sunt membre UE. Astfel:

1. Lista neagră cuprinde în prezent:

  • Mianmar
  • Coreea de Nord
  • Iran

2. Lista gri cuprinde:

  • Bulgaria
  • Burkina Faso
  • Cameroon
  • R.D. Congo
  • Croația
  • Haiti
  • Kenya
  • Mali
  • Monaco
  • Mozambic
  • Namibia
  • Nigeria
  • Filipine
  • Senegal
  • Africa de Sud
  • Sudanul de Sud
  • Siria
  • Tanzania
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Yemen

Evaluarea riscurilor SB/FT -Cursul analizează modul de evaluare a Riscului Supranațional și Național și impactul acestora asupra evaluării riscului SB/FT

Tematica:

  1. Elaborarea metodologiei de elaborare a riscurilor
  2. Identificarea și evaluarea riscurilor
  3. Surse de informare cu privire la factorii de risc
  4. Analiza evaluării riscurilor la nivel supranațional și național

Vezi detalii și înscrie-te AICI>>

Recompensă de 5 mil $ pentru informații despre Ruja Ignatova

La data de 26.06.2024, Departamentul de Stat al SUA, în cadrul Programului de recompense în domeniul crimei organizate transnaționale, a anunțat o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea și/sau condamnarea, în orice țară, a Rujei Ignatova, pentru conspirație în vederea comiterii de fraudă financiară, spălarea banilor și fraudă în domeniul valorilor mobiliare. De subliniat că în Ianuarie 2022, FBI a introdus acceași persoană în lista celor mai căutați 10 infractori (Ten Most Wanted Fugitives) oferind o recompensă de 250.000 USD.

Ruja Ignatova este căutată în Statele Unite pentru instrumentare cele mai mari scheme globale de fraudă din istorie. În 2014, Ignatova, în calitate de co-fondator al OneCoin Ltd a promovat OneCoin ca o investiție într-o monedă digitală pe baza de blockchain, prin declarații și reprezentări false pentru a atrage investitori, în fapt această organizație fiind o schemă piramidală MLM (multi level marketing) de tip Ponzi prin care a creat investitorilor un prejudiciu de 4 miliarde de dolari.

În octombrie 2017, Ignatova a fost pusă sub acuzare la Tribunalul Districtual din New York și acuzată de conspirație în vederea comiterii de fraudă financiară și spălare de bani, iar în februarie 2018, un nou rechizitoriu de urmărire penală a fost emis pentru comiterea de fraude cu valori mobiliare.

Descarcă de mai jos toate noutățile recente privind activitățile de combaterea și spălarea banilor din perioada 24-28 iunie 2024:

Evenimentul perioadei: amendă 14,5 mil $ pentru PetroChina International America Inc

PetroChina International America Inc., una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, a încheiat un acord de plată a unei amenzi în valoare totală de 14,5 milioane de dolari pentru încălcări ale legislației americane privind exporturile în ceea ce privește relațiile comerciale cu Mexicul.

Declarația perioadei: Nicole M. Argentieri

Nicole M. Argentieri, Procurorul general adjunct principal și șeful diviziei penale a Departamentului de Justiție din SUA a făcut următoarea declarație: „În acest caz, pentru prima dată într-un proces penal federal, s-a constatat că o criptomonedă este un instrument de valori mobiliare și că manipularea prețurilor criptomonedelor constituie fraudă în domeniul valorilor mobiliare” cu referire la condamnrea a 2 persoane care au manipulat piața utilizând aplicații informatice de tranzacționare automată de tip „bot” pentru a inunda piața cu ordine false și frauduloase.

Citește și: Schimbarea cadrului european de desfășurare a activității de prevenire și combaterea spălării banilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *