
Se modifică Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului
La 13 martie 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 10/2025, care aduce modificări Legii nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Această OUG reprezintă un pas important în transpunerea Noului Pachet AML al Uniunii Europene. Mai exact, OUG 10/2025 transpune cerințe din a 4-a Directivă AML (849/2015), așa cum a fost modificată prin art. 38 din Regulamentul (UE) 2023/1113 privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri și de anumite criptoactive și de modificare a Directivei AML 849/2015, regulament care face parte din Noul Pachet AML al Uniunii Europene.
Principalele reglementări în domeniul criptoactivelor
- Încadrarea furnizorilor de servicii de criptoactive în categoria instituțiilor financiare
- Lărgirea sferei definiției furnizorului de servicii de criptoactive conform Regulamentul (UE) 2023/1114
- Modificarea definiției “relație de corespondent”
- Definții noi: criptoactiv” și “adresă negăzduită”
- Noi obligații în sarcina furnizorilor de servicii de criptoactive: 1. precauția referitoare la relațiile transfrontaliere de corespondent; 2. identificarea și evaluarea riscului de SB/FT asociat transferurilor de criptoactive în relație cu o adresă negăzduită. S-au introdus contravenții privind nerespectarea acestor obligații.
- Lărgirea sferei entităților raportoare supravegheate și controlate de BNR, prin introducerea furnizorilor de servicii de criptoactive care au și calitatea de instituții de credit sau instituţii emitente de monedă electronică
- Lărgirea sferei entităților raportoare reglementate, supravegheate și controlate de ASF, prin introducerea furnizorilor de servicii de criptoactive: depozitarii centrali de titluri de valoare, firmele de investiții, operatorii de piață, societățile de administrare a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau administratorii de fonduri de investiții alternative care solicită autorizare pentru furnizarea de servicii de criptoactive;
- Introducerea în sarcina furnizorilor de servicii de criptoactive autorizaţi în alte state membre, care desfăşoară activitate pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire sub altă formă decât prin intermediul unei sucursale și al căror sediu social se află într-un alt stat membru, a obligației de a stabili un punct unic de contact pe teritoriul României.
Alte prevederi
- Se introduce definiția “sancțiuni financiare specifice” care înseamnă sancțiunile adoptate în baza art. 29 din Tratatul privind Uniunea Europeană și a art. 215 din Tratatul privind funcționarea UE, care stabilesc înghețarea activelor persoanelor și entităților desemnate și interdicțiile de a pune la dispoziție, direct / indirect, fonduri / alte active în beneficiul persoanelor și entităților desemnate
- Autorități responsabile cu supravegherea și controlul respectării dispozițiilor privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri și de anumite criptoactive, conform Regulamentului UE 2023/1113
- BNR și ASF pentru entitățile pe care acestea le supraveghează
- ONPCSB pentru furnizorii de servicii poștale care prestează servicii de plată
Această actualizare legislativă marchează un pas necesar în alinierea României la cerințele europene în materie de AML/CFT și reflectă necesitatea unei supravegheri mai stricte asupra unui sector în continuă evoluție – criptoactivele.
Curs – Noul Pachet AML al Uniunii Europene – Programul „Noul Pachet AML al Uniunii Europene” din perioada 25-26 martie oferă o perspectivă practică și detaliată asupra celor mai recente reglementări europene în materie de prevenire a spălării banilor și finanțării terorismului. Acesta abordează principalele prevederi ale Directivei (UE) 2024/1640 (a 6-a directivă AML), Regulamentului AML (UE) 2024/1624, Regulamentul AML (UE) 2023/1113 și rolul Autorității AML (AMLA) conform Regulamentului (UE) 2024/1620.
Descoperă toate noutățile din domeniul combaterii spălării banilor și respectării sancțiunilor internaționale din perioada 10 – 15 martie 2025 în documentul atașat:

