metode-de-spalarea-banilor
Combaterea spălării banilor

Care sunt cele mai frecvente scheme de spălarea banilor?

Spălarea banilor este procesul prin care cineva ascunde adevărata sursă a veniturilor obținute în mod ilegal. Aceste fonduri pot proveni din fraudă, corupție, trafic de droguri sau alte infracțiuni. Persoanele implicate în spălarea banilor se asigură că banii dobândiți ilegal par a fi obținuți într-un mod legitim. Prin diverse metode de spălarea banilor, infractorii introduc banii în sistemul financiar legitim, astfel încât să pară că veniturile din activitățile infracționale sunt de fapt obținute în mod legal.  

Schemele de spălare a banilor pot avea consecințe grave, având un impact asupra economiei globale și oferind fonduri pentru traficul de droguri, traficul de persoane, oficiali corupți și multe altele. Nerespectarea reglementărilor privind spălarea banilor poate avea, de asemenea, un preț ridicat pentru bănci și alte instituții financiare.

Cum funcționează spălarea banilor?

Procesul de spălare a banilor constă de obicei din trei etape: plasare, stratificare și integrare.

  • Plasarea: În acest prim pas, fondurile sunt plasate în economia legală printr-o afacere sau prin numerar depus într-un cont bancar în trepte mici, astfel încât tranzacțiile să nu pară suspecte.
  • Stratificarea: Acest pas ascunde sursa banilor printr-o serie de tranzacții, cu ajutorul mai multor entități, țări și trucuri de contabilitate. Schemele de spălarea banilor pot fi extrem de complicate pentru a fi dificil de descoperit de către investigatori de unde provin banii.
  • Integrare: Spălarea banilor este retrasă din contul legitim, iar banii sunt returnați infractorului din sursa legitimă.

Metode de spălarea banilor

Sunt foarte multe scheme de spălarea banilor, îți prezentăm în acest articol câteva exemple concludente:

1. Smurfing (structurare sau fragmentare)

Această metodă de spălare a banilor este atunci când un infractor fragmentează o sumă mare de bani în bucăți mai mici pentru a nu trezi suspiciuni. Instituțiile financiare sunt obligate să raporteze tranzacțiile peste o anumită sumă, astfel că un infractor va folosi mai mulți complici pentru a depune sume mici în conturile lor personale și apoi îi obligă să transfere banii în propriul său cont.

2. Spălarea banilor prin activități de comerț

Această schemă profită de complexitatea legilor și reglementărilor internaționale. Un infractor care spală bani poate manipula facturile sau valoarea mărfurilor pentru a muta banii dintr-o țară în alta și a le da aspectul de legitimitate. Exemple de spălarea banilor în comerț sunt: supra- sau sub-facturarea unor bunuri și servicii, transporturi excesive de bunuri și servicii, bunuri și servicii false.

Și comerțul cu antichități și artă este unul des folosit de infractori pentru spălarea banilor ilegali. Antichitățile, picturile sau alte opere de artă sunt cumpărate cu bani ilegali, apoi infractorii vând produsele contra valutei, iar banii sunt spălați.

3. Spălarea banilor prin jocuri de noroc

Cazinourile au o reputație proastă când vine vorba de spălarea banilor. Infractorii vin în aceste unități cu sume mari de numerar și își pot deghiza banii murdari în timp ce pariază. O schemă des folosită este să cumpere jetoanele din cazinou cu banii lor ilegali, joacă puțin și apoi își încasează jetoanele. Rezultatul este că ei intră cu bani murdari și ies cu bani curați deghizați în câștiguri. 

Și jocurile online sunt preferate de infractori, astfel că una dintre cele mai comune metode de spălarea banilor este ca doi complici să joace la aceeași masă digitală, unul să piardă în mod intenționat, iar banii să fie transferați în liniște complicelui său.

4. Revânzarea activelor

Numerarul poate fi făcut să pară legitim prin revânzare. Infractorii pot achiziționa active importante cu bani gheață, ca mai apoi să le vândă rapid pentru a avea bani pe care îi pot folosi efectiv în contul lor bancar. Imobilele, mașinile de lux și alte astfel de articole sunt plasamente populare pentru spălarea banilor. La fel se poate întâmpla și cu acțiunile și obligațiunile.

5. Spălarea banilor prin criptomonede

O metodă nouă de spălarea banilor este cu ajutorul monedelor digitale. În prezent, monedele virtuale nu sunt reglementate într-un mod uniform, prin urmare pot fi folosite mai ușor pentru spălarea banilor.

Politica de spălarea banilor

Spălarea banilor este considerată o infracțiune extrem de gravă și este pedepsită serios în majoritatea țărilor lumii. La nivel mondial și local, sunt reglementate anumite standarde pe care instituțiile financiare trebuie să le respecte. În România, Legea 656/2002 definește infracțiunea de spălare de bani și impune implementarea anumitor controale pentru combaterea activităților infracționale de acest gen.

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniu, inclusiv de a analiza diverse studii de caz, te așteptăm să te înscrii la cursul de spălarea banilor AS Financial Markets. Lectorul Ion Radu are o experiență îndelungată pe aria de Conformitate din domeniul financiar-bancar și este unul dintre cei mai buni specialiști din România pe probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA.

Pentru detalii și înscrieri, ne poți contacta la office@cursuribursa  sau la numărul de telefon: +40-771.261.036.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Sursa foto: Pexels.com

Sursa articol:

https://www.jumio.com/money-laundering-examples/

https://linkurious.com/money-laundering-schemes/

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *