spalarea-banilor-cu-criptomonede
Combaterea spălării banilor

Spălarea banilor cu criptomonede: scheme frauduloase și studii de caz interesante

Criptomoneda a revoluționat peisajul financiar, oferind noi oportunități de inovare și investiții. Cu toate acestea, această revoluție digitală a dat naștere și unei laturi mai întunecate: spălarea banilor cripto. Autoritățile de reglementare descoperă tot mai multe infracțiuni de spălarea banilor prin criptomonede, însă grupurile infracționale elaborează metode din ce în ce mai sofisticate pentru a-și spăla banii murdari și acoperi urmele.

În acest articol vom vorbi despre cele mai cunoscute metode de spălarea banilor prin criptomonede  și vom prezenta câteva studii de caz relevante!

Metode de spălarea banilor prin criptomonede

Infractorii folosesc diferite metode și servicii care trimit fonduri prin numeroase adrese sau afaceri pentru a le ascunde originile. Activele sunt apoi trimise dintr-o sursă aparent legitimă la o adresă de destinație sau la un schimb pentru a fi lichidate. Acest proces face foarte dificilă urmărirea fondurilor spălate până la activități ilicite.

Mai jos sunt cele mai populare metode folosite de criminali pentru spălarea fondurilor pe blockchain:

Brokerii extrabursieri. Brokerii OTC (Over-the-Counter) permit comercianților să tranzacționeze ușor, sigur și anonim cantități mari de criptomonede. Brokerii OTC facilitează tranzacțiile directe cu criptomonede între două părți, fără medierea unui schimb. Aceste tranzacții pot fi efectuate între diferite criptomonede (de exemplu, Ethereum și Bitcoin) sau între criptomonede și monede fiat (de exemplu, criptomonede, cum ar fi Bitcoin și monede fiat, cum ar fi euro). Brokerii OTC găsesc contrapărți pentru o tranzacție în schimbul unui comision, dar nu se implică în negocieri. Odată definiți termenii, părțile transferă custodia activelor prin intermediul brokerului.

Platformele de jocuri de noroc. Acestea au devenit extrem de populare în rândul spălătorilor de bani în criptomonede. Fondurile sunt plătite în platformă printr-o combinație de conturi identificabile sau anonime. Aceștia sunt fie încasați, fie plasați în pariuri, adesea în colaborare cu afiliații. Odată ce banii din contul de jocuri de noroc sunt plătiți, li se poate acorda statut juridic.

Serviciile de jocuri de noroc au fost identificate ca Red Flags în raportul FATF „Virtual Assets Red Flag of Money Laundering and Terorist Financing”. În acest raport, FATF a identificat două situații în care serviciile de jocuri de noroc pot fi considerate drept suspecte:

  • Fonduri depuse sau retrase dintr-o adresă de active virtuale sau portofel, cu legături de expunere directă și indirectă către surse suspecte cunoscute, inclusiv site-uri de jocuri de noroc discutabile.
  • Tranzacții VA (virtual assets) care provin din sau sunt destinate serviciilor de jocuri de noroc online.

Mixerele de monede virtuale. Mixerele sunt servicii care combină activele digitale de la mai multe adrese înainte de a le elibera la intervale aleatorii către noi adrese de destinație sau portofele, sporind astfel anonimatul. Ele sunt adesea folosite pentru a ascunde urma fondurilor înainte de a fi transferate către afaceri legitime sau schimburi majore.​

Bursele Fiat. Acestea schimbă criptomonedele în numerar și pot fi mainstream, peer-to-peer (P2P) sau neconforme (schimburi care nu respectă sau nu sunt supuse reglementărilor).

Serviciile cu sediul în jurisdicții cu risc ridicat. Acestea sunt servicii din jurisdicții identificate ca având deficiențe strategice în regimurile lor de combatere a spălării banilor sau de combatere a finanțării terorismului.

Platforme de finanțare descentralizată (DeFi). Aplicațiile DeFi sunt soluții software prin care lementele financiare sunt puse la dispoziție pe o rețea publică blockchain descentralizată, făcându-le accesibile oricui. În acest fel, se elimină intermediarii. Platformele DeFi nu sunt reglementate și supraveghere, fiind astfel atractive și pentru infractorii care spală banii. Prin exploatarea anonimatului și a descentralizării oferite de aceste platforme, infractorii pot deplasa fonduri ilicite prin rețele complexe de tranzacții, îngreunând identificarea originii banilor.

Toate aceste metode au același scop, și anume ascunderea sursei inițiale a fondurilor ilicite, pentru a face dificilă urmărirea de către autoritățile de aplicare a legii.

Cazuri de fraudă și spălarea banilor cu criptomonede

Iată câteva cazuri de spălarea banilor prin criptomonede care pot servi ca lecții valoroase pentru instituțiile financiare:

Furt de 10 mil. de dolari de la instituții financiare – bani transformați apoi în criptomonede

În 16 noiembrie 2023, trei bărbați (Zhong Shi Gao, Naifeng Xu și Fei Jiang ) au fost arestați în SUA pentru acuzați de spălarea banilor și furt de peste 10 milioane de dolari de la mai multe bănci și instituții financiare din SUA.

Între  2018 – 2022, ZHONG SHI GAO, numit „George”, NAIFENG XU, alias „Andy” și FEI JIANG, alias „Jeffrey, ” sau „Brother Fei”, împreună cu alți complici au participat la o schemă frauduloasă prin care au furat peste 10 milioane de dolari de la instituțiile financiare. Această schemă implica inițierea unor transferuri de fonduri între conturile pe care le controlau, apoi raportarea în mod fals și fraudulos că transferurile erau neautorizate, determinând instituţiile financiare să le crediteze suma transferurilor. Schema a decurs în felul următor:

1. GAO, XU, JIANG și alți membri ai schemei recrutau alte persoane – deseori cetățeni străini din China și Taiwan cu reședința temporară în Statele Unite – pentru a deschide conturi bancare la diferite sucursale bancare din zona metropolitană a orașului New York și în alte părți. Controlul asupra acestor conturi bancare era apoi acordat GAO, XU, JIANG și altor membri ai schemei.

2. GAO, XU, JIANG și alți membri ai schemei aranjau ca diverse fonduri să fie depuse în aceste conturi și transferate între conturile bancare controlate de membrii schemei. În continuare, GAO, XU, JIANG și alți membri ai schemei raportau la bănci faptul că aceste transferuri bancare erau neautorizate. Acest lucru a determinat băncile – atât banca care a emis transferul bancar, cât și banca care a primit transferul bancar – să crediteze temporar conturile în suma fondurilor transferate, dublând efectiv suma de bani depusă inițial în aceste conturi, chiar dacă GAO, XU , JIANG și alți membri ai schemei au autorizat de fapt transferurile și au menținut controlul asupra fondurilor transferate tot timpul.

3. În cele din urmă, GAO, XU, JIANG și alți membri ai schemei aranjau ca fondurile creditate să fie retrase rapid sub formă de numerar sau convertite în criptomonede și mutate la bursele de criptomonede străine, înainte ca băncile să realizeze că rapoartele privind transferurile neautorizate sunt frauduloase. Acest lucru a dus la situați ca GAO, XU, JIANG și alți membri ai schemei să retragă aproape dublul banilor depuși inițial, în timp ce în conturile bancare au lăsat solduri negative.

Furt de 4 mil de USD din cumpărarea de criptomonede și declararea tranzacțiilor ca fiind neautorizate

În 29 noiembrie 2023, o persoană fizică – Esteban Cabrera Da Corte a fost condamnată la 63 de luni de închisoare pentru organizarea unei scheme frauduloase pentru a fura criptomonede în valoare de milioane de dolari și a păcăli băncile din SUA să ramburseze milioanele folosite pentru achiziționarea acelei criptomonede, folosind, parțial, informații personale de identificare furate de la alte persoane.

Esteban Cabrera Da Corte a orchestrat o schemă de furt de milioane de dolari cumpărând criptomonede folosind identități false și furate, apoi înșelând băncile americane cu privire la aceste tranzacții.

Concret, în 2020, Esteban Cabrera și co-conspiratorii săi au cumpărat criptomonede în valoare de peste 4 mil. de USD, apoi a susținut în mod fals că tranzacțiile de cumpărare a criptomonedei au fost neautorizate. Ca urmare a acestor afirmații,  băncile din SUA și platforma de cripto au inversat acele tranzacții și au redepusbanii în conturile bancare pe care inculpații le controlau. Apoi inculpații au retras banii din conturile bancare, păstrând și criptomoneda.

Pentru a realiza această schemă, Cabrera și co-conspiratorii săi au deschis conturi folosind frecvent fotografii cu pașapoarte false din SUA, permise de conducere false și informații personale de identificare furate. Conturile de criptomonede erau legate de conturi bancare pe care inculpații le controlau.

Infractorii au folosit bani care fuseseră depuși în conturile bancare legate, printr-o serie de depozite în numerar efectuate cu ajutorul bancomatelor, pentru a cumpăra criptomonede. Acea criptomonedă a fost apoi transferată rapid în alte portofele de criptomonede în afara platformei de cripto, care erau controlate de infractori și co-conspiratorii lor. După ce criptomoneda a fost transferată, inculpații au efectuat apeluri telefonice către băncile din SUA în timpul cărora au reprezentat în mod fals că achizițiile de criptomonede sunt neautorizate, determinând băncile să inverseze tranzacțiile.​

Spălarea a peste 3 mld de dolari în criptomonede prin mixer cripto (cazul ChipMixer)

În martie 2023, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat eliminarea ChipMixer, un serviciu  darknet de amestecare criptomonede responsabil pentru spălarea a peste 3 miliarde de dolari în criptomonede. Operațiunea a permis autorităților să sechestreze peste 46 de milioane de dolari în criptomonede de pe serverele back-end.

Potrivit documentelor oficiale, ChipMixer a permis clienților să depună Bitcoin, pe care l-a amestecat apoi cu Bitcoinul altor utilizatori ChipMixer, combinând fondurile într-un mod care a îngreunat urmărirea tranzacțiilor de către forțele de ordine sau autoritățile de reglementare. ChipMixer avea un domeniu web clearnet, dar funcționa în principal ca un serviciu ascuns Tor, ascunzând locația de operare a serverelor sale pentru a preveni confiscarea de către forțele de ordine. ChipMixer a deservit mulți clienți din Statele Unite, dar nu s-a înregistrat la FinCEN (Rețeaua de aplicare a infracțiunilor financiare a Departamentului Trezoreriei din SUA) și nu a colectat informații de identificare despre clienții săi.

Între august 2017 și martie 2023, ChipMixer a procesat:

  • 17 milioane USD în bitcoin pentru criminalii conectați la aproximativ 37 de tulpini de ransomware, inclusiv Sodinokibi, Mamba și Suncrypt;
  • Peste 700 de milioane de dolari în bitcoin asociate portofelelor desemnate drept fonduri furate, inclusiv cele legate de furturi ale actorilor cibernetici nord-coreeni de la Ronin Bridge de la Axie Infinity și Harmony’s Horizon Bridge;
  • Peste 200 de milioane de dolari în bitcoin asociate fie direct, fie prin intermediari cu piețele de darknet, inclusiv peste 60 de milioane de dolari în bitcoin procesate în numele clienților Hydra Market, cea mai mare și mai longevivă piață de darknet din lume până la închiderea sa din aprilie 2022 de către SUA și forțele de ordine germane;
  • Peste 35 de milioane de dolari în bitcoin asociate fie direct, fie prin intermediari cu „magazine de fraudă”, care sunt folosite de infractorii pentru a cumpăra și vinde cărți de credit furate, acreditări de cont piratate și date furate prin intruziuni în rețea;
  • Bitcoin folosit de Direcția Generală de Informații a Statului Major al Rusiei (GRU), Centrul Principal de Servicii Speciale 85, unitatea militară 26165 (alias APT 28) pentru a achiziționa infrastructură pentru malware-ul Drovorub, care a fost dezvăluit pentru prima dată într-un aviz comun de securitate cibernetică lansat de FBI și Agenția Națională de Securitate în august 2020.​

​Așadar, înțelegerea tehnicilor folosite de infractori pentru spălarea banilor cu criptomonede reprezintă un pas esențial pentru combaterea lor eficientă. Prin descoperirea acestor tehnici, agențiile de aplicare a legii și organismele de reglementare pot dezvolta strategii și instrumente pentru a contracara activitățile de spălare a banilor și pentru a proteja integritatea industriei cripto.

>>>CURS: Legislația aferentă criptoactivelor: aspecte fundamentale<<<

Dacă vrei să afli mai multe informații despre combaterea acestor activități criminale, înscrie-te la cursul AS Financial Markets- Click AICI>> Legislația aferentă criptoactivelor: aspecte fundamentale

Surse articol: FinancialCrimeAcademy, Justice.gov

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *