eba-tabloul-riscurilor-q3-2023
Combaterea spălării banilor

Autoritatea Bancară Europeană a emis Tabloul Riscurilor pentru Q3 2023

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat în 12 ianuarie 2024 Tabloul trimestrial al riscurilor (RDB) pentru Q3 2023, împreună cu Chestionarul de evaluare a riscurilor. Află concluziile raportului, dar și alte evenimente importante privind combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 01-15 ianuarie 2024!

Autoritatea Bancară Europeană a emis Tabloul Riscurilor pentru Q3 2023

Autoritatea Bancară Europeană a emis Tabloul Riscurilor (RDB) pentru Q3- 2023 împreună cu Chestionarul de evaluare a riscurilor (RAQ). Publicația include, de asemenea, informații privind cerințele minime pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).

Iată câteva din concluziile raportului:

1. Activitatea economică din Europa rămâne redusă, iar incertitudinea macroeconomică este ridicată, deoarece răspunsul politicii monetare la inflația ridicată continuă să își facă drum prin economie, reducând semnificativ presiunile inflaționiste în ultimele luni ale anului 2023.

2. Băncile UE/SEE au rămas foarte profitabile, bine capitalizate și au menținut o lichiditate robustă. Indicii de lichiditate au rămas la niveluri ridicate, în ciuda scăderii lor ușoare.

3. Standardele înăsprite de creditare observate în UE nu au condus până acum la o scădere a creditelor restante acordate societăților nefinanciare (NFC) și gospodăriilor. Cu toate acestea, creșterea împrumuturilor a rămas modestă. Chestionarul de evaluare a riscurilor din toamnă (RAQ) a arătat că băncile au fost reticente în a-și crește expunerile la creditare.

4. Calitatea activelor a rămas robustă. Expunerile legate de imobiliare (atât comerciale, cât și rezidențiale) par mai vulnerabile, întrucât o pondere mai mare a băncilor, comparativ cu RAQ anterioară, se așteaptă la o deteriorare a calității activelor acestor portofolii.

5. În ceea ce privește riscurile operaționale, acestea au rămas ridicate, fiind determinate de securitatea cibernetică și a datelor, urmate de riscurile de conduită și juridice, ca și în evaluarea anterioară. Frauda este apreciată ca fiind principalul risc operațional.

Cele mai semnificative riscuri relevante pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului au fost identificate cu referire la:

  • clienții și tranzacțiile legate de jurisdicții care fac obiectul unor sancțiuni internaționale;
  • clienții care tranzacționează cu cripto-active;
  • clienții a căror structură de proprietate și control este opacă sau excesiv de complexă.

Alte evenimente AML din perioada 01-15 ianuarie 2024

Printre evenimentele AML importante din prima jumătate a lunii ianuarie 2024 se numără publicarea raportului ONPCSB – Spălarea banilor prin folosirea metodei money mule și actualizarea listei funcțiilor publice importante de către Agenția Națională de Integritate.

ONPCSB a publicat tipologia Spălarea banilor prin folosirea metodei money mule (cărăușie ilicită de bani)

Analiza descrie caracteristicile tipologiei, fluxurile financiare ilicite generate în urma săvârșirii fraudelor, profilul persoanelor implicate, indicatorii de suspiciune specifici tipologiei, precum și alte aspecte relevante. Comportamentele tranzacționale se referă la transferuri de fonduri efectuate prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani și cele efectuate prin intermediul conturilor bancare.

În ceea ce privește profilul persoanelor implicate, pensionarii, muncitorii și persoanele casnice se regăsesc pe primele 3 locuri provenind preponderent din București, Prahova și Dolj.

Sunt prezentați indicatori de suspiciune cu privire la:

  • clienți și contrapartide;
  • tranzacții;
  • documente justificative;
  • comportament în relația cu instituția cât și comportament tranzacțional.

Tipologia atrage atenția asupra fluxurilor financiare către Africa de Vest cu implicarea unor companii înregistrate pe teritoriul României existând suspiciuni că sumele provin din traficul de droguri.

În context, subliniem comunicatul de presă al UK-National Crime Agency, din 12 Ianuarie 2024, referitor la identificarea unor cărăuși de bani care, în decurs de un an, au transportat numerar în valoare totală de 104 milioane lire sterline în 86 de călătorii de la Londra și Dubai.

Citește și: Cărăușii de bani (money mules): statisticile arată că studenții și persoanele între 50-60 de ani sunt cel mai des recrutați pentru spălarea banilor

Agenția Națională de Integritate a actualizat lista funcțiilor publice importante

Aceasta este disponibilă pe pagina de internet a agenției. Amintim că în data de 10 Noiembrie 2023 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată lista funcțiilor publice importante la nivel național, la nivelul organizațiilor internaționale și la nivelul instituțiilor și organismelor Uniunii Europene.

Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei 01-15 ianuarie 2024

SAP Germania, lider de piață în domeniul aplicațiilor software pentru întreprinderi, va plăti peste 220 de milioane de dolari pentru a soluționa investigații de către Departamentului de Justiție al SUA și ale Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursă (Securities and Exchange Commission – SEC) privind încălcări ale Legii privind practicile de corupție în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act – FCPA).

Declarația perioadei 01-15 ianuarie 2024

Declarația acestei perioada aparține lui Jamie Dimon, JPMorgan CEO, care critică Bitcoin, etichetând moneda virtuală ca fiind lipsită de valoare, fiind în schimb un facilitator al activităților criminale: „În realitate, tranzacțiile sunt în legătură cu traficul de persoane, evaziunea fiscală, spălărea banilor, finanțarea terorismului; nu este vorba doar de oameni care cumpără și vând bitcoin”

Citește și: EUROPOL a publicat raportul „European Money Mule Action”

Iar dacă vrei să te specializezi în domeniul combaterii și prevenirii spălării banilor, să afli care este legislația și să înveți pe baza studiilor de caz, te poți înscrie la unul din cursurile AS Financial Markets pe acest subiect:

Prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și sancțiuni internaționale

KYC/AML/CFT – Vulnerabilități și lecții învățate din cazuistica publică internațională

Evaluarea riscurilor SB/FT

Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în activitatea Caselor de Ajutor Reciproc

Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în asigurări

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *