raport-carausi-de-bani-europol
Combaterea spălării banilor

EUROPOL a publicat raportul „European Money Mule Action”

Europol a publicat raportul EMMA 9 – ”European Money Mule Action” pe 2023. EMMA este cea mai extinsă operațiune internațională împotriva spălării banilor, coordonată de Europol în cooperare cu mai multe țări, Eurojust, INTERPOL, Federația Bancară Europeană (EBF) și FinTech FinCrime Exchange. În demersul din acest an, aproximativ 2.822 de bănci și instituții financiare au colaborat cu forțele de ordine, iar schimbul de informații a implicat și servicii de transfer de bani online, schimburi de criptomonede, furnizori de călătorii online și companii „Know Your Customer” (KYC), precum și corporații multinaționale de tehnologie informatică. Află concluziile raportului, dar și alte noutăți AML importante din perioada 01-15 decembrie 2023!

EUROPOL a publicat raportul „European Money Mule Action ”

Autoritățile de aplicare a legii din 27 de țări, printre care și România, în colaborare cu Europol, Eurojust și INTERPOL și-au unit forțele pentru a combate un facilitator cheie al spălării banilor: cărăușii de bani (money mule) și recrutorii acestora. În lunile iunie, octombrie și noiembrie 2023, autoritățile au identificat 10.759 de cărăușii de bani și 474 de recrutori, care în final a condus la arestarea a 1.013 persoane. Au fost implicate fonduri totalizând 132 milioane EUR și 2.922 instituții financiare și bancare.

Raportul a identificat următoarele noi tendințe:

  1. Migranții din Ucraina sunt din ce în ce mai des vizați ca și complici involuntari;
  2. Utilizarea de „carduri cadou” pentru achiziția de bunuri și revânzarea produselor pe platforme informatice comerciale;
  3. Infractori care se dau drept funcționari bancari vizând cu precădere persoanele în vârstă pe care le vizitează în persoană pentru a obține copii ale documentelor de identitate și semnăturile acestora în vederea deschiderii de noi conturi;
  4. Utilizarea frauduloasă a inteligenței artificiale pentru a crea identități false.

În context este de menționat inițiativele FIU- UK care au furnizat o listă cu 19 indicatori care pot facilita recunoașterea activităților de tip „money mule” în industria financiară și National Crime Agency – din UK care solicită părinților implicarea în combaterea acestui fenomen. S-a constatat că majoritatea „cărăușilor de bani” sunt cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani și sunt recrutați în timp ce urmează cursurile unui liceu, colegiu sau universitate.

Alte noutăți importante

Printre alte evenimente importante din perioada 01-15 decembrie 2023, merită amintită Alerta UK – National Crime Agency privind încercarea Rusiei de a eluda sancțiunile internaționale și Revizuirea strategiei FMI privind SB/FT 2023.

Alertă UK – National Crime Agency privind încercarea Rusiei de a achiziționa bunuri sub interdicție

UK – National Crime Agency a emis o alertă către instituțiile financiare avertizând că Rusia încearcă să achiziționeze bunuri sub interdicție de export prin intermediul unor țări terțe. Alerta vizează lista bunurilor interzise cu dublă utilizare și a produselor cu tehnologie avansată utilizate în sistemele militare rusești care se găsesc pe câmpul de luptă din Ucraina sau care sunt esențiale pentru dezvoltarea, producția sau utilizarea acestor sisteme. Lista a fost emisă de UE în cooperare cu SUA, UK și Japonia la 22/Septembrie 2023.

Sunt exemplificate următoarele țări precum: China, Serbia, Turcia, EAU și Uzbekistan și 14 indicatori de suspiciune printre se remarcă companii înființate după Februarie 2022 care nu au prezență pe internet și activitate/contacte în țările de destinație a produselor.

FMI a publicat Revizuirea strategiei FMI privind SB/FT 2023

Documentul analizează impactul economic al fluxurilor financiare ilicite și modul în care FMI ar putea contribui la abordarea riscurilor macroeconomice aferente, pe baza strategiei de CSB/CFT și a cadrului pentru un angajament consolidat în materie de guvernanță. Principalele concluzii :

  1. SB are un impact negativ substanțial asupra economiei unei țări, în special prin erodarea colectării impozitelor, denaturarea prețurilor de pe piață și slăbirea sistemului financiar.
  2. Țările bogate în resurse naturale sunt extrem de vulnerabile la fluxurile financiare ilicite, deoarece acestea au adesea o guvernanță și instituții slabe care facilitează spălarea banilor.
  3. FMI va juca un rol important în sprijinirea țărilor să abordeze riscurile de spălare a banilor prin furnizarea de asistență tehnică, efectuarea de evaluări AML/CFT și încorporarea aspectelor AML/CFT în programele de supraveghere și de creditare.

Deși legislația în vigoare în țările UE abordează deja anumite aspecte ale strategiei, accentul general pus pe o metodologie bazată pe riscuri, pe valorificarea informațiilor care au la bază cazuri concrete și pe promovarea colaborării transfrontaliere constituie un progres notabil . Această abordare este esențială pentru a aborda caracterul complex, în permanentă evoluție și de natură internațională a noilor tendințe a criminalității financiare.

Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei 01-15 decembrie 2023

Nasdaq, cea mai activă bursă de valori din SUA, a fost sancționată de OFAC cu 4 milioane USD pentru tranzacții in legătură cu Iranul efectuate de către fosta sa subsidiară din Armenia.

Declarația perioadei 01-15 decembrie 2023

Seful Dept. de Investigatii din IRS-SUA, Jim Lee : „Acest caz ar trebui să constituie un mesaj clar pentru cei care încearcă să își ascundă activele și veniturile în offshore. Agenții noștri sunt experți în investigatii financiare și sunt cei mai buni în descoperirea celor care încearcă să fraudeze sistemul fiscal american. Identificarea evaziunii fiscale prin utilizarea structurilor offshore este o prioritate pentru IRS, iar acordul încheiat cu Bank Pictet colectează peste 120 de milioane USD datorate guvernului american.”

Citește și: FATF a actualizat recomandările privind standardele de combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *