noutati-spalarea-banilor1
Combaterea spălării banilor

Cele mai importante noutăți privind spălarea banilor din perioada 13 august -15 septembrie 2022

Așa cum te-am obișnuit în fiecare lună, îți aducem la cunoștință cele mai recente noutăți la nivel mondial din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Documentul a fost pregătit de Ion Radu, lector AS Financial Markets, expert Conformitate în domeniul financiar-bancar și specialist cu experiență de peste 25 de ani în probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA. 

1. Raport Asia/Pacific Group on Money Laundering 2022- Metode și tendințe de spălare a banilor și finanțare a terorismului

Asia/Pacific Group on Money Laundering este o organizație similară FATF care cuprinde 41 țări membre, printre care Australia, Canada, Corea de Sud, India, Japonia și SUA.

Raportul organizației prezintă cele mai răspândite 27 de metode de spălarea banilor și oferă totodată informații relevante despre tipologii, tendințe, precum și o colecție de 236 studii de caz care facilitează înțelegerea fenomenului de spălarea banilor și finanțarea terorismului la nivel global. Raportul include și tipuri de activități de spălarea banilor asociate cu COVID-19 (de exemplu: fraudă socială, escrocherii, medicamente contrafăcute, corupție, trafic de droguri, contrabandă etc). Documentul poate fi găsit pe site-ul oficial al Asia/Pacific Group.

2. Ghidul privind cele mai bune practici pentru RFI (Solicitare de Informații) publicat de Grupul Wolfsberg

Un RFI (Request for Information- solicitare de informații) este utilizată atunci când un corespondent (sau orice alt furnizor de servicii de plată) încearcă să înțeleagă toate elementele unei tranzacții care a fost procesată prin conturile pe care le administrează și este îndreptată către clientul care a trimis instrucțiunea de plată către Corespondent.

Procesul RFI este o parte vitală a fluxului de comunicare dintre Corespondent și Respondent. Este mai mult decât un simplu proces prin care informațiile de clarificare despre anumite tranzacții sunt obținute. Folosit la maximul său potențial, este o sursă vitală de informații care îi permite Corespondentului să vadă cum funcționează în practică programul AML/KYC al contrapartidei și îi oferă Respondentului posibilitatea de a demonstra modul în care elementele programului său, care au fost detaliate în Corespondent Banking Due Diligence Questionnaire (CBDDQ), funcționează.

Ghidul poate fi accesat aici.

3. Ghidul ”Spălarea banilor prin industria jocurilor de norocpublicat de Basel Institute on Governance

Acest ghid prezintă modul în care infractorii folosesc industria jocurilor de noroc pentru a spăla fonduri ilicite. Include studii de caz recente care ilustrează diferite tipologii de spălare a banilor în cazinouri, site-uri web de jocuri de noroc online, baruri și cluburi, precum și servicii de pariuri sportive fizice și online. Un studiu foarte util pentru a înțelege riscurile aferente clienților din această industrie, dar și pentru a evalua riscurile privind sursa fondurilor provenite din jocurile de noroc.

4. Decizia 2022/1506 a Consiliului Uniunii Europene

Prin această decizie, Consiliul UE investește 450.000 EUR pentru dezvoltarea unor instrumente informatice în vederea îmbunătățirii diseminării informațiilor privind măsurile restrictive ale Uniunii. Prin această inițiativă se va realiza dezvoltarea aplicațiilor și a bazelor de date necesare pentru a furniza informații privind măsurile restrictive în vigoare în Uniune și pentru a asigura accesul facil la astfel de informații, în special pentru operatorii care participă la punerea lor în aplicare.

Găsești detalii aici.

5. Taxă anuală pentru clienții cu risc ridicat de spălarea banilor

KBC Bank, a doua bancă din Belgia și aflată pe locul 15 în Europa, a anunțat introducerea unei taxe suplimentare anuale pentru clienții cu risc sporit de spălarea banilor. Prin această inițiativă, banca transferă o parte din costurile aferente proceselor KYC/AML/CFT către clienții cu cel mai mare risc inerent.

Concret, clienții KBC implicați în procesarea deșeurilor, pariuri, cluburi de noapte – sau orice alt sector cu risc mare de spălarea banilor vor fi nevoiți să plătească o taxă pentru serviciile lor bancare începând cu septembrie 2022. Taxa este proporțională cu profilul de risc al companiei și cu costurile asociate pe care banca trebuie să le suporte pentru a respecta legislația împotriva spălării banilor.

Alte noutăți AML

În documentul atașat vei găsi și alte noutăți AML din perioada 13 august -15 septembrie 2022.

Dacă vrei să fii primul care află toate noutățile cu privire la spălarea banilor, dar să primești și alte informații utile din piața financiară, abonează-te la newsletter-ul AS Financial Markets.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *