carausi-de-bani
Combaterea spălării banilor

Cărăușii de bani (money mules): statisticile arată că studenții și persoanele între 50-60 de ani sunt cel mai des recrutați pentru spălarea banilor

Barclays avertizează că la începutul anului universitar, în octombrie 2022 s-a înregistrat o creștere cu 23 % a cărăușilor de bani în rândul studenților (21-25 de ani). Conform statisticilor Barclays, aproape 63% dintre tineri nu realizează că a fi un cărăuș de bani poate duce la antecedente penale. Nu doar studenții sunt targetați de grupurile de crimă organizată, ci mai nou, și persoanele adulte, între 50-60 de ani. Află din acest articol cum sunt recrutați cărăușii de bani (money mules) și cum să te ferești de schemele frauduloase ale organizațiilor criminale!

Ce sunt cărăușii de bani (money mules)?

Un cărăuș de bani este o  persoană care transferă sau mută bani dobândiți ilegal în numele altcuiva.

După obținerea profiturilor din activități criminale (trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, escrocherii, fraude, etc), infractorii trebuie să-și facă banii să pară legitimi. Ei evită să-și folosească propriile conturi bancare pentru a-și transfera direct fondurile criminale, deoarece în acest fel ar fi prinși cu ușurință. De aceea, ei încearcă să-și mute banii prin operațiuni complexe, astfel încât să nu poată fi depistați. Acest lucru se poate realiza prin mutarea banilor prin conturi bancare legitime, cu ajutorul cărăușilor de bani.

Criminalii recrutează cărăuși din rândul persoanelor obișnuite, fără legături cu criminalitatea, persoane care au conturi bancare „curate”. Banii sunt mutați rapid printr-o serie de conturi de cărăuși, permițând banilor să se întoarcă la infractor după ce au trecut prin mai multe conturi legitime.

Cărăușii de bani primesc adesea un comision pentru serviciul lor, însă există și cazuri în care oferă ajutor deoarece cred că au o relație de încredere sau romantică cu persoana (infractorul) care îi solicită sprijinul.

Unii cărăuși de bani știu că sprijină grupurile criminale, dar alții nu.

Tinerii – ținta favorită a recrutorilor de money mules?

În foarte multe cazuri, cărăușii de bani sunt adolescenți și studenți, atrași prin promisiuni de cadouri sau bani la schimb. Barclays avertizeză că 2 din 5 cărăuși de bani au sub 25 de ani, iar 1 din 5 are sub 21. Conform cercetărilor, 29% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 21 de ani sunt dispuși să mute banii de la o persoană la alta, dacă primesc pentru acest lucru o sumă de bani.  

tinerii-carausi-de-bani

Studenții sunt mai susceptibili de a deveni cărăuși de bani pentru că au o nevoie mare de a-și crește nivelul de viață, mai ales atunci când cheltuielile lor sunt din ce în ce mai mari.  

Analizele arată că, dacă ar fi păcăliți să devină money mules, 8 din 10 (78%) tineri între 18 și 21 de ani nu ar spune băncii, iar alți 8 din 10 (78%) nu ar spune părinților. Când au fost întrebați de ce nu ar vorbi cu părinții lor, 33% au spus că ar fi jenați, 28% nu ar dori ca părinții lor să-și facă griji și 26% s-ar teme de cum ar putea reacționa.

Creșterea numărului de money mules în rândul adulților între 50-60 de ani

Costul ridicat al vieții a alimentat, parțial, creșterea numărului de persoane în vârstă care iau parte la fraude. Conform The Guardian, în ultimul timp, a existat o schimbare reală a profilului persoanelor abordate pentru a deveni cărăuși de bani. Tot mai des, devin money mules persoane fizice în vârstă sau persoane juridice (afaceri mici) care se confruntă cu dificultăți financiare.

Cărăușii de bani mai în vârstă au devenit mai atractivi pentru bandele care desfășoară fraude, deoarece:

  1. Infractorii știu că băncile au impus măsuri mai stricte de monitorizare a conturilor tinerilor.
  2. Tranzacțiile mai mari din conturile persoanelor în vârstă sunt mai puțin susceptibile de a trezi suspiciuni.

Cum recrutează infractorii cărăușii de bani?

Există mai multe modalități prin care sunt recrutați cărăușii de bani:

1. Recrutare înșelătoare

În aceste cazuri, recrutorii folosesc tehnici pentru a păcăli persoane nevinovate să spele bani pentru ei. Infractorii încearcă să facă în așa fel încât transferurile de bani să pară legitime prin diverse escrocherii de rambursare, escocherii romantice sau locuri de muncă false.

  • Escrocheriile de rambursare – În aceste cazuri recrutorii de money mules se maschează în servicii de internet sau furnizori de energie, care sună victimele și sugerează că acestea sunt eligibile pentru o rambursare (de exemplu 100 EUR). Multe victime dau detaliile contului lor pentru a primi rambursarea, permițând infractorilor să-și spele banii. Odată ce „rambursarea” a fost transferată, suma primită este mult mai mare decât cea discutată (de exemplu 5.000 EUR). În acel moment, infractorul va cere victimei să transfere suma în exces (4.900 EUR) într-un alt cont.
  • Job-uri false – Victimele sunt recrutate de pe site-urile legitime de job-uri sau social media. De obicei, job-ul este legat de procesarea plăților și necesită ca angajatul să accepte și să trimită transferuri (inclusiv tranzacții cu criptomonede). În timp ce cărăușul de bani crede că lucrează într-un loc de muncă legitim, de fapt doar transferă venituri din infracțiuni într-o schemă de spălare a banilor. 
  • Escrocherii romantice –  În această înșelătorie, infractorul dezvoltă o relație cu victima. El convinge apoi victima să transfere bani pentru el, inventând o poveste pentru a justifica acest lucru. De exemplu, ar putea spune că are nevoie de transferuri personale pentru el, deoarece el nu deține un cont bancar funcțional.
  • Escrocherii de tip premii câștigate – Victimelor li se spune în mod fals că au câștigat un premiu și trebuie să mute niște bani pentru a-și primi premiul.

2. Recrutare ”onestă”

Pe lângă metodele de recrutare ”înșelătoare”, există și recrutări ”sincere” de cărăuși de bani. Infractorii  își fac publicitate pe rețelele de socializare, căutând persoane care să fie de acord să mute bani pentru ei în schimbul păstrării unui comision. Postările apar pe Instagram, Facebook, TikTok și Snapchat, oferind bani rapid și ușor.

Odată recrutați, cărăușii de bani vor retrage banii în numerar sau îi vor transfera în contul bancar al infractorului, păstrând un mic procent din suma transferată/retrasă. Numerarul este mai greu de urmărit, prin urmare cărăușii care retrag numerar, apoi plătește banii într-un alt cont oferă un nivel de siguranță grupului organizat.

Recrutorii pot fi găsiți pe rețelele sociale căutând hashtag-uri sau expresii cheie, cum ar fi, de exemplu #instantmoney, #banirapizi #banirapidsiusor, etc.

3. Recrutare prin constrângere

Atunci când folosesc constrângerea, recrutorii amenință victimele cu acte de violență împotriva lor, a prietenilor și familiei lor. De obicei, constrângerea nu este folosită pentru a recruta un cărăuș nou, ci pentru a păstra un cărăuș deja recrutat, care vrea să renunțe la aceste activități.

Grupurile criminale organizate folosesc mai mulți cărăuși atunci când spală banii, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă întotdeauna foarte multe persoane disponibile. Găsirea de cărăuși noi necesită timp și muncă intensivă pentru infractori, riscând astfel să fie mai ușor detectați de către forțele de ordine. De aceea, infractorii se vor folosi cât mai mult posibil de un cărăuș deja recrutat. Atunci când cărăușii nu mai sunt dispuși să fie complici la o operațiune de spălare a banilor, grupurile criminale organizate se pot baza pe constrângere pentru a-i convinge să continue. Fiind deja implicat activ într-o infracțiune, grupul criminal organizat se poate aștepta ca victima să fie reticentă în a vorbi cu forțele de ordine.

De ce și cum să te ferești să devii cărăuș de bani?

Oferind datele personale și detaliile bancare infractorilor, aceștia îți pot folosi conturile în alte activități ilegale. Pe lângă aceste riscuri, cărăușii de bani pot fi amenințați cu violența, provocându-le acestora probleme psihice, sociale, etc.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că, atunci când acționezi ca money mule, cu sau fără voia ta, poți fi considerat complice la activități de spălarea banilor și astfel te poți alege cu dosar penal, conturi bancare închise sau poți face chiar închisoare.

De aceea, este esențial să cunoști red flags-urile de recrutare de money mules și să stai departe de astfel de activități, indiferent cât de atractive pot apărea la prima vedere.

Iată care sunt potențiale semne de recrutare de cărăuși de bani:

  • Ai primit un e-mail nesolicitat sau un mesaj pe rețelele sociale care promite să faci bani mulți pentru un efort mic sau deloc.
  • Ți se cere să deschizi un cont bancar în nume propriu sau în numele unei companii pentru a primi și transfera bani.
  • În calitate de angajat, ți se cere să primești fonduri în contul tău bancar și apoi să  „transferi” fonduri prin: transfer bancar, poștă sau afaceri de servicii monetare (Western Union sau MoneyGram). Ai voie să păstrezi o parte din banii pe care îi transferați.
  • Îndatoririle tale la noul job nu au o descriere specifică a postului.
  • O persoană îți cere ajutorul să primești niște bani în contul tău și apoi să transmiți aceste fonduri către una sau mai multe persoane pe care nu le cunoașteți.

Iată ce trebuie să faci pentru a te proteja de recrutorii de money mules:

  • Verifică foarte bine legitimitatea oricărei companii care îți oferă un loc de muncă.
  • Nu accepta nicio ofertă de muncă care îți solicită să utilizezi propriul cont bancar pentru a transfera bani.
  • Fii precaut dacă un angajator îți cere să înființezi o companie pentru a deschide un nou cont bancar.
  • Fii suspicios dacă o persoană pe care ai întâlnit-o pe un site de întâlniri dorește să-ți folosească contul bancar pentru a primi și a trimite bani.
  • Nu oferi niciodată detaliile tale financiare unei persoane pe care o cunoști foarte puțin, mai ales dacă ai întâlnit-o online.

Exemple de cazuri de cărăuși de bani trimiși la închisoare în 2023

Îți prezentăm mai jos 3 cazuri de fraude din 2023 care au inclus recrutarea de money mules:

1. Schemă de fraudă electronică

În martie 2023, în New Jersey – SUA, Lucy Beswick, o femeie de 31 de ani a fost condamnată la 24 de luni de închisoare pentru rolul său într-o schemă de fraudă electronică, în care au fost furate fonduri de peste 400.000 USD. Conspiratorii au recrutat cărăuși de bani care și-au furnizat datele personale de identificare pentru deschiderea unor firme false și conturi bancare în numele companiilor respective. Apoi, au creat adrese de e-mail care imitau adresele de e-mail legitime ale angajaților diferitelor companii (societăți imobiliare, creditori, contabili, etc) cu care victimele făceau afaceri legale. În acele email-uri, infractorii solicitau plata unor facturi legitime sau a datoriilor datorate de victime, dar, de fapt, au înșelat victimele să transfere fonduri în conturile bancare false. După ce victimele au transferat banii, infractorii, inclusiv Beswick, au extras rapid în numerar sumele din conturile bancare false, au făcut cumpărături sau au transferat banii în alte conturi. Beswick păstra drept compensație o fracțiune din veniturile obținute ilegal. Beswick a fost trimisă la închisoare și a trebuit să plătească daune în valoare de 343.467 de dolari.

2. Escrocherie romantică

O femeie de 58 de ani din SUA a fost condamnată la închisoare pentru că a servit drept „cărăuș de bani” pentru o persoană pe care a cunoscut-o online. Femeia a întâlnit o persoană pe internet și la cererea acesteia a achiziționat carduri de debit preplătite, furnizându-i apoi persoanei numerele de card. Ulterior, femeia a fost contactată de persoana cunoscută online care a informat-o că respectivele carduri au fost alimentate cu bani. Femeia a retras banii de pe carduri și a depus fondurile în contul său bancar, apoi a retras banii câteva zile mai târziu și a trimis cei mai mulți bani la o adresă furnizată de persoana pe care a cunoscut-o online. Banii încărcați pe cardurile preplătite proveneau din infracțiuni, iar femeia știa acest lucru.

3. Fraude online

Un bărbat din Washington a fost condamnat la închisoare pentru o acuzație de conspirație pentru a săvârși spălare de bani și la o acuzație de furt de identitate cu agravare. Derrick Donahue Davis, în vârstă de 51 de ani, a primit în contul său bancar un transfer de 120.000 de dolari de la o victimă a unei escrocherii care credea că fondurile sunt folosite pentru achiziția unei locuințe. Davis a retras acei bani imediat și i-a transferat mai multor persoane, iar victima a pierdut casa și mii de dolari. Ancheta a dezvăluit în cele din urmă că Davis a spălat peste 2.5 milioane de dolari în acest fel timp de 3 ani pentru o persoană pe care a cunoscut-o online și despre care el credea că este o femeie, dar era de fapt un bărbat nigerian implicat în numeroase escrocherii. În plus, Davis a primit 43 de carduri de debit în numele altor persoane și a trimis imagini cu acele carduri nigerianului. Davis a continuat să spele banii chiar și după ce a fost informat în mod explicit de către forțele de ordine că banii pe care i-a mutat erau din activități criminale.

În 2020-2022, Europol a identificat 31.137 cărăuși de bani

carausi-de-bani-identificati-2020

În 2020, EUROPOL a identificat 4.031 de cărăuși de bani, 227 recrutori de cărăuși de bani și 422 de persoane au fost arestate. Cu sprijinul sectorului privat, inclusiv a peste 500 de bănci și instituții financiare, au fost identificate 4.942 de tranzacții frauduloase cu bani, prevenind o pierdere totală estimată la 33.5 milioane EUR.

carausi-de-bani-identificati-2021

În 2021, operațiunea EMMA 7 (acțiune internațională împotriva spălării banilor, coordonată de Europol în cooperare cu 26 de țări, Eurojust, INTERPOL, Federația Bancară Europeană (EBF) și FinTech FinCrime Exchange) a dus la 1.803 de arestări, la identificarea a 18.351 de cărăuși de bani, 324 recrutori, 7.000 de tranzacții frauduloase și prevenirea a 67.6 milioane de EUR pierderi. De asemenea, operațiunea a dezvăluit că  money mules au fost folosiți pentru a spăla bani pentru o gamă largă de escrocherii online, atacuri „man in the middle”, fraudă în comerțul electronic, phishing și escrocherii Forex.

carausi-de-bani-identificati-2022

În 2022 – EMMA 8 a identificat 8.755 de cărăuși de bani, 222 de recrutori, a depistat 4.089 de tranzacții frauduloase și a dus la arestarea a 2.469 de persoane în întreaga lume. În total, au fost prevenite pierderi în valoare de 17.5 milioane de EUR.

Dacă vrei să te dezvolți în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, te poți înscrie la unul din cursurile AS Financial Markets pe acest subiect. Descoperă întreaga ofertă educațională pe site-ul nostru, www.cursuribursa.ro.

Citește și: Care sunt cele mai frecvente scheme de spălarea banilor?

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *