top-investitii-proaste
Investiții

Cele mai proaste investiții din istorie: de la Warren Buffett până Jay-z și MC Hammer. Care este prețul succesului?

Investitorii caută în permanență să achiziționeze companii promițătoare la prețuri accesibile, însă nu toate investițiile pe care le fac sunt profitabile. Uneori, o achiziție se transformă într-un eșec imens, iar investitorii pierd brusc milioane sau chiar miliarde de dolari. Oricând ceva poate să meargă prost, indiferent că este vorba de o serie de decizii greșite sau doar de ghinion.

Investițiile vin întotdeauna cu un risc, atât pentru cei care au cunoștințe solide în acest domeniu, cât mai ales pentru cei cărora le lipsește educația financiară. Toți caută investiții sigure și profitabile, însă puține lucruri sunt certe în lumea investitorilor. Vorbim în acest articol care au fost unele dintre cele mai proaste investiții din istorie,  dar și care sunt lecțiile pe care le putem învăța din acestea!

Top 5 investiții care au eșuat

Chiar și cele mai mari companii din lume pot greși atunci când cred că fac cele mai bune investiții posibile. Adevărul este că toți investitorii se confruntă mereu cu incertitudinea și riscul eșecului, de aceea cei mai experimentați dintre ei investesc de obicei o sumă pe care și-o permit s-o piardă, în caz că ceva nu merge bine.  

Iată 5 investiții care se anunțau profitabile, dar care s-au terminat cu un mare eșec financiar:

1. Investiția companiei HP în Autonomy

În 2011, compania americană de hardware și software Hewlett-Packard (HP) a achiziționat Autonomy, o companie britanică specializată în software. Aceasta din urmă avea clienți importanți precum Procter & Gamble, General Motors sau Nestlé, iar activitatea sa era bazată pe dezvoltarea de software-uri pentru organizare fișiere, e-mailuri și alte informații.

HP a primit ok-ul pentru achiziție de la 15 firme de contabilitate și a plătit în final 11,1 miliarde de dolari pentru Autonomy. Cu toate acestea, după doar un an, HP a anunțat o pierdere de 8.800 milioane de dolari deoarece serviciul software a fost devalorizat. Dezastrul financiar a provocat mai multe procese în instanță, directorii HP susținând că Autonomy și-a falsificat profiturile. Foștii directori ai companiei britanice au răspuns că nu a existat nicio fraudă, dar că HP a gestionat greșit compania.

2. Achiziția de către Google a companiei Motorola

În 2011, Google a achiziționat Motorola, o companie americană specializată în telecomunicații și design de smartphone-uri. Ideea era de a dezvolta și fabrica  smartphone-uri, iar Google a plătit 12.500 de milioane de dolari în numerar pentru această afacere. Investiția promitea să fie un succes, însă s-a dovedit până la urmă un dezastru. De-abia la 2 ani după achiziție, în 2013, Google a vândut Motorola lui Lenovo, pentru doar 23% din cât plătise, adică 2.910 milioane de dolari. Pierderea era de 9.590 milioane de dolari.

3. Jeff Bezos și Pets.com

Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon.com a avut nenumărate investiții eșuate înainte de a deveni cel mai bogat om din lume. Una dintre cele mai proaste decizii investiționale a fost Pets.com, un magazin online pentru produse destinate animalelor de companie. În 1999, Amazon a contribuit cu o finanțare de 50 de milioane de dolari pentru comerciantul online, însă până la sfârșitul anului 2000, Pets.com a anunțat că își închide porțile. Acest lucru a făcut investiția lui Jeff Bezos lipsită de valoare.

4. AOL and Time Warner

În 2000, în apogeul boom-ului internetului, AOL, o companie americană dedicată furnizării de servicii în cadrul Internetului, a fuzionat cu Time Warner, o companie dedicată media și divertismentului. Time Warner a plătit 164.000 de milioane de dolari pentru 45% din acțiunile AOL, iar scopul acestei alianțe a fost să aducă mass-media tradițională Time Warner – reviste, cinematografe, televiziune – în ecosistemul internetului.

În 2003, pe măsură ce au apărut mai mulți competitori în industria internetului, AOL a pierdut 70% din valoarea sa, provocând o pierdere de 97,217 milioane de dolari pentru Time Warner. În 2015, AOL a fost vândută către Verizon pentru 4,4 miliarde de dolari, 1,9% din valoarea sa în 2000, făcând achiziția Time Warner-AOL cea mai dezastruoasă fuziune a secolului trecut.

5. Daimler-Benz și Chrysler

Acordul dintre cei mai mari producători de automobile Daimler-Benz și Chrysler este una dintre cele mai mari tranzacții de investiții făcute vreodată. Prețul uluitor de 36 de miliarde de dolari nu a garantat succesul companiei nou fuzionate,  DaimlerChrysler AG. Din păcate, după niciun deceniu, Chrysler a fost vândut de Daimler pentru doar 7 miliarde de dolari. Eșecul a fost atribuit mai multor probleme, inclusiv diferențelor culturale dintre cele două companii, lipsei de cooperare și prognozei incorecte a pieței din partea Daimler-Benz înainte de fuziune.  

Cele mai proaste investiții făcute de Warren Buffett

Warren Buffett este unul dintre cei mai mari investitori ai tuturor timpurilor, însă și el a făcut investiții proaste de-a lungul anilor. Iată care dintre acestea l-au durut cel mai tare pe celebrul om de afaceri, conform cnbc.com:

1. Cumpărarea companiei Dexter Shoe Co. 

Cel mai mare regret al lui Warren Buffett în ceea ce privește investițiile sale este legat de cumpărarea Dexter Shoe Co. Din 1993. Frustrarea sa ține nu doar de faptul că a achiziționat-o, ci mai ales de modul în care a cumpărat-o. Buffett spune că a plătit prețul de achiziție de 433 de milioane de dolari nu cu bani, ci cu acțiuni Berkshire. În 2014, el a dezvăluit că acele acțiuni erau evaluate la 5,7 miliarde de dolari.

2. Achiziția General Reinsurance fără să facă suficiente due dilligence

În 1998, Berkshire a cumpărat General Reinsurance (Gen Re), o companie de asigurări, iar Buffett spune că are unele regrete în ceea ce privește achiziția acestei companii. Una dintre acestea este faptul că a emis 272.200 de acțiuni ale Berkshire pentru a cumpăra Gen Re, o eroare care i-a determinat pe acționarii Berkshire să dea mult mai mult decât au primit. În plus, Buffett susține că nu a realizat faptul că Gen Re nu avea suficientă rezervă pentru a plăti pierderile din polițele vechi de asigurare. Berkshire Hathaway a realizat pierderi de 800 de milioane de dolari din această cauză în 2001.

3. Eșecul Tesco

Tesco este cea mai mare companie de desfacere cu amănuntul din Marea Britanie pentru bunuri de consum. În 2012, Berkshire Hathaway deținea mai mult de 5% din afacere, însă pe măsură ce Tesco nu mai mergea bine (în 2013), Berkshire și-a redus participația la 3,7%, reprezentând o investiție de aproape 1,7 miliarde de dolari. În 2014,  prețul acțiunilor Tesco a scăzut cu aproape 50% din cauza vânzărilor în scădere și a concurenței crescute din partea retailerilor. În același timp, a avut loc și un scandal contabil, iar compania a fost investigată de autoritățile de reglementare financiare din Marea Britanie.

Buffett spune că marea sa greșeală a fost că a întârziat vânzarea acțiunilor Tesco, în ciuda faptului că a văzut unele probleme. Din cauza întârzierii vânzării acțiunilor, Berkshire a avut o pierdere de aproximativ 444 milioane USD.

4. Energy Future Holdings

De obicei, Warren Buffett ia decizii de investiții doar după ce se consultă cu partenerul său, Charlie Munger. Dar el a dezvăluit că a făcut o greșeală enormă achiziționând obligațiuni în valoare de 2,1 miliarde USD ale Energy Future Holdings Corporation fără să-l consulte pe Munger. Din păcate, această greșeală i-a adus pierderi de 873 milioane USD.

Energy Future Holdings s-a bazat pe centralele pe cărbune pentru a produce energie electrică. Warren Buffett a cumpărat obligațiunile companiei crezând că prețul gazelor naturale va crește, iar afacerea pe bază de cărbune va fi mai competitivă și mai profitabilă. Cu toate acestea, prețul gazelor naturale a scăzut , ceea ce a provocat pierderi masive pentru Energy Future. Compania și-a declarat falimentul în 2014, iar Berkshire a vândut obligațiunile cu o pierdere de 873 milioane USD.

Warren Buffett a recunoscut că a calculat greșit probabilitățile de câștig-pierdere ale tranzacției și trebuia să obțină o a doua opinie înainte de a investi.

Investiții proaste făcute de celebrități

Atunci când ai mulți bani, dar îți lipsește educația financiară,  de cele mai multe ori, investițiile tale nu vor fi deloc profitabile. Acest lucru este demonstrat și de numărul mare de celebrități care și-au pierdut averile din cauza unor investiții proaste.  Sunt multe cazuri de artiști, sportivi și alte persoane din industria divertismentului care și-au cheltuit banii pe bunuri și proprietăți de lux. Datorită stilului de viață fastuos și deciziilor proaste în investiții, aceste celebrități au fost forțate să intre în faliment la scurt timp după ce au câștigat sume imense de bani.

Iată câteva cazuri foarte mediatizate:

1. M.C Hammer

M.C. Hammer a câștigat 30 de milioane de dolari cu primul său hit „U Can’t Touch This” la începutul anilor 90 și a continuat să câștige 30 de milioane de dolari pe an în producția muzicală.

Cu toate acestea, neavând o minimă pregătire financiară care să-l pregătească să se ocupe de noua sa avere, M.C. Hammer și-a pierdut la scurt timp o mare parte din avere. În loc să economisească sau să-și investească inteligent averea, el a cumpărat un conac și a cheltuit 500.000 de dolari pe lună pentru întreținerea casei și anturajului său. De asemenea, a cheltuit milioane pentru renovarea conacului și a deținut 19 cai de curse, un avion privat, un elicopter și mașini de lux. După ce și-a cheltuit toți banii, a fost dat în judecată de mai multe ori pentru plagiat și, în cele din urmă, a ajuns să depună faliment în 1996.

Din fericire, M.C. Hammer a reușit să-și recâștige o parte din bani prin diverse investiții profitabile în afaceri și tehnologie. A investit în lanțuri de restaurante, dar și în Twitter și YouTube, fiind un mare fan al acestor platforme.

Morala poveștii: Nu cheltui excesiv!

2. Kim Basinger

Frumoasa actriță Kim Basinger și-a câștigat o mare faimă la Hollywood în anii ’80 și ’90. Datorită talentului său actoricesc a primit mai multe premii (inclusiv un Oscar) și a acumulat o mică avere. Însă, din păcate, lipsa abilităților financiare a determinat-o să facă o serie de investiții proaste și să-și piardă o mare parte din câștiguri.

În 1989, Basinger a cumpărat orașul său natal Braselton, Georgia, pentru 20 de milioane de dolari. Intenția ei era să transforme orașul într-o destinație turistică cu propriile studiouri de film și festival de film. Dar, al 5 ani de la achiziție, proiectul a eșuat și actrița a decis să vândă totul pentru 1 milion de dolari. Și cum această investiție proastă nu era suficientă, Kim Basinger s-a numărat și printre numeroasele victime ale lui Bernie Madoff, celebrul broker american care a folosit schema Ponzi timp de 48 de ani pentru a comite cea mai mare infracțiune financiară din istoria S.U.A.

Morala poveștii: Nu investi în ceea ce nu știi!

3. Mark Twain

Mark Twain a fost un geniu în literatură, însă nu se poate spune același lucru despre el când vine vorba de investițiile sale. La sfârșitul anilor 1800, el și-a investit majoritatea banilor, aproape 300.000 de dolari (echivalentul aproximativ de 6,6 milioane de dolari în prezent), într-o imprimantă care se presupunea că este mai rapidă decât Linotype, imprimanta care era folosită atunci pentru tipărirea ziarelor. Din păcate, investiția sa nu a ajuns pe piață suficient de repede și Linotype s-a impus ca imprimanta standard în industrie. Compania în care a investit Twain a dat faliment și faimosul scriitor și-a pierdut toți banii.

Morala poveștii: Nu investi niciodată tot ce ai, pentru că nu există investiții sigure 100%.

4. Jay-Z

Jay Z este unul dintre cei mai buni oameni de afaceri de la Hollywood. Deține o companie de producție muzicală și un imperiu vestimentar, dar și investiții în cluburi de noapte, coniac de ultimă generație și o companie de sport. Cu toate acestea, nu toate investițiile sale au fost profitabile.

Cea mai proastă investiție a lui Jay-Z s-a dovedit a fi achiziția din 2007 a unei proprietăți din cartierul Chelsea din New York. Ideea rapper-ului era s-o transforme într-un hotel de lux de 150.000 de metri pătrați, însă din păcate, criza financiară din 2008 și prăbușirea imobiliară de atunci au dus la epuizarea fondurilor și încetarea proiectului pe perioadă nelimitată.

În cele din urmă, Jay Z a trebuit să returneze proprietatea băncii. În plus, ani de zile a fost implicat într-o luptă juridică pentru plata costurile suplimentare. În 2010, a avut loc o soluționare a cazului în afara instanței cu termene nedezvăluite. Jay Z a revenit rapid la palmaresul său de succes, câștigând zeci de milioane de dolari pe an. În 2014 Forbes l-a numit una dintre „Cele mai puternice celebrități din lume”.

Morala poveștii: Oricând se poate întâmpla ceva prost, precum o criză financiară, așadar investește doar banii pe care ți-i permiți!

5. Bono

Cunoscutul solist al trupei U2 este co-fondatorul și managing partner la Elevation Partners, o firmă de capital privat care se concentrează pe mass-media, divertisment și afaceri conexe. Compania a început bine, cu investiții profitabile în Facebook și Yelp!, dar lucrurile nu au continuat la fel. Bono a investit și pierdut sute de milioane de dolari în Forbes și Palm Inc., o companie americană specializată în producția de asistenți digitali personali și diverse alte dispozitive electronice.

Datorită acestor investiții, Bono a fost numit „cel mai rău investitor din America”. Cu toate acestea,  în 2015 celebrul artist a fost angajat ca și consultant tehnologic la TPG Capital, o companie americană de investiții.

Morala poveștii: Ce începe bine, se poate termina prost!

Milioane de dolari pierdute de celebrități din cauza investițiilor în NFT

Celebrități de top precum Snoop Dog, Justin Bieber, Serena Williams, Madonna și alții au investit masiv în criptomonede și NFT, însă unii dintre ei au pierdut enorm de mulți bani din cauza monedelor digitale. NFT-urile sunt bunuri digitale care nu au o existență fizică, ci există pe o platformă de blockchain. De exemplu, pot fi colecții de fotografii unice, desene unice făcute de artiști, ceva ce suscită interesul colecționarilor și pentru care aceștia sunt dispuși să ofere bani. Cine deține NFT-ul respectiv are dreptul proprietate asupra bunului digital respectiv. Unele NFT-uri au generat profituri pentru deținători, însă altele s-au dovedit investiții extrem de proaste.

De exemplu, celebrul rapper Snoop Dog a cumpărat un NFT intitulat Crypto Punk pentru 1,1 milioane USD, iar acum acesta valorează aproximativ 688.251 USD, conform Opensea, una dintre cele mai cunoscute piețe de NFT-uri.

Starul pop Madonna a cumpărat un Bored Ape Yaught Club NFT pentru 466.461 USD în martie 2022. NFT-ul era o imagine cu o maimuță purtând o pălărie de piele și un colier, iar în prezent prețul său a scăzut la aproximativ 131.984 USD. 

Justin Bieber a cumpărat un NFT cu o imagine de desene animate a unei maimuțe cu aproape 2,34 milioane de dolari. Zece luni mai târziu, imaginea  a fost estimată la estimată la 118.570 USD, o pierdere uimitoare de aproape 1,2 milioane USD.

Așadar, orice investitor poate face greșeli, însă cei mai experimentați dintre ei își permit să greșească. Nu investi înainte de a înțelege bine conceptele de investiții și învață din greșelile altora.  

Dacă vrei să știi mai bine cum funcționează piețele financiare, cum măsori performanța unei investiții, cum identifici riscurile și oportunitățile de rentabilitate în investiții, îți recomandăm cursul AS Financial Markets Interacțiunile dintre piețele financiare. Programul de pregătire profesională este predat de Adrian Codîrlașu, unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu. Cu o experiență profesională de peste 20 de ani pe piața financiar-bancară, Adrian Codîrlașu ocupă în prezent funcția de Vicepreședinte al Asociației CFA România, Vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiari – Bancari din România și Profesor Asociat în cadrul Școlii Doctorale de Finanțe-Bănci, unde predă discipline precum econometrie, piețe financiare, instrumente derivate, venit fix și managementul riscului.

Surse articol:

https://moneywise.com/life/entertainment/celebrities-who-made-really-bad-investments

https://latinamericanpost.com/38087-billion-dollar-losses-5-big-investments-that-failed

https://www.stuff.co.nz/business/130133051/celebrities-lose-millions-of-dollars-investing-in-nfts

mwmblog.com

Sursa foto: 123rf.com

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *