Persoană care scrie în caiet într-un birou judecătoresc
Combaterea spălării banilor

Săptămână fatidică pentru fraude și spălare de bani – amenzi semnificative și grupări infracționale după gratii

Săptămâna 7 – 11 aprilie 2025 a fost o săptămână fatidică pentru infracțiunile și neregulile în aria spălării banilor, în care Revolut din Lituania și grupuri infracționale organizate din Romania s-au confruntat pentru acel prim loc pe care nimeni nu și-l doreste.

📌 Revolut, amendată cu 3,5 milioane euro de Lituania pentru controale slabe AML
Pe 8 aprilie, Banca Centrală a Lituaniei a aplicat o amendă de 3,5 milioane euro companiei fintech britanice Revolut, în urma unei inspecții care a scos la iveală deficiențe în monitorizarea tranzacțiilor și relațiilor de afaceri. Deși nu au fost identificate cazuri concrete de spălare a banilor, instituția a punctat lipsa unor controale eficiente care să permită identificarea operațiunilor suspecte. Revolut, licențiată în UE prin Lituania, a transmis că investigația nu a descoperit cazuri confirmate de spălare de bani, dar că va continua să își îmbunătățească sistemele.

📌 România, epicentrul unei rețele internaționale de fraudă și spălare de bani
Pe 9 aprilie, Poliția Română a anunțat destructurarea unui grup infracțional organizat format din peste 50 de persoane (români și străini) care, sub acoperirea unei firme, operau un call-center specializat în atragerea victimelor interesate de investiții. Ținte din Franța, Canada, Belgia și alte țări erau păcălite să trimită bani pe platforme false, sumele fiind apoi „curățate” prin circuite financiare complexe. Fals informatic, înșelăciune și spălare de bani — o schemă elaborată cu ramificații internaționale.

📌 RomâniaFonduri UE „curățate” prin documente fictive: 12 persoane trimise în judecată

Un alt caz care are România în prim plan vine pe 10 aprilie, când OLAF și Parchetul European au anunțat inculparea a 12 persoane implicate în fraudarea a 9,5 milioane euro din fonduri europene destinate unor proiecte IT în România. Ancheta a dezvăluit utilizarea de documente false, operațiuni comerciale fictive și manipularea raportărilor pentru a obține finanțări de la UE. Timp de 3 ani, între 2019 și 2022, beneficiarii au construit o rețea de „inovație” pe hârtie, în spatele căreia se ascundeau doar fraude bine organizate.

Indiferent că vorbim de lipsuri în sistemele AML ale unui mare fintech sau de fraude clasice camuflate în tehnologii și promisiuni false, reacțiile autorităților din România și UE au arătat săptămâna trecută că spațiul pentru abateri devine tot mai îngust.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat nu a fost despre prevenție, ci despre consecințe.

Curs – Administrator de risc / Persoana care îndeplinește funcția de administrare a riscului –  Acest curs se adresează persoanelor responsabile cu managementul riscului în cadrul societăților autorizate de A.S.F și, în sistemul financiar-bancar, de B.N.R..

Descoperă toate noutățile din domeniul combaterii spălării banilor și respectării sancțiunilor internaționale din perioada 07 – 11 aprile 2025 în documentul atașat mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *