FATF a publicat Ghidul privind abordarea pe bază de risc în sectorul imobiliar
Preocupările cu privire la riscurile de spălarea banilor în sectorul imobiliar sunt în creștere la nivel mondial. În acest context, FATF a publicat ”Ghidul privind abordarea pe risc (RBA) în sectorul imobiliar”, o actualizare a documentului din 2008, ”Ghidul RBA pentru agenții imobiliari”.
Prin documentul din 2022, organismul interguvernamental recomandă tuturor jucătorilor din industria imobiliară să adopte o abordare bazată pe risc pentru a atenua riscurile AML din acest sector.
Evaluările FATF arată că industria imobiliară prezintă riscuri mari în ceea ce privește activitățile de spălarea banilor, iar jucătorii din acest sector nu reușesc adesea să le aprecieze și/sau să le atenueze.
În acest context, Ghidul actualizat este de mare ajutor deoarece:
- Identifică riscurile specifice sectorului
- Stabilește strategii pentru evaluarea și gestionarea acestor riscuri
- Oferă studii de caz și exemple de practici din sectorul privat și de supraveghere
- Descrie provocările AML cu care se confruntă industria imobiliară
Astfel, Ghidul FATF oferă instrumentele necesare pentru a sprijini implementarea standardelor AML într-un mod adecvat, bazat pe risc. Documentul se adresează tuturor profesioniștilor imobiliari, inclusiv diverși practicieni (avocați, notari, dezvoltatori imobiliari, asigurători de titluri și contabili), supraveghetori, autorități de reglementare și factori de decizie din industria imobiliară.
Riscuri de spălarea banilor identificate în sectorul imobiliar
FATF menționează faptul că achiziționarea de bunuri imobiliare permite deplasarea unor sume foarte mari de bani printr-o singură tranzacție, ceea ce prezintă un risc ridicat de SP/FT. Infractorii folosesc de obicei numerar pentru a ocoli instituțiile financiare care au reglementări foarte stricte în ceea ce privește activitățile de combatere a spălării banilor. Ghidul oferă exemple de tranzacții suspecte și prezintă studii de caz pentru ca supraveghetorii și profesioniștii imobiliari să identifice mai ușor astfel de activități ilicite.
De asemenea, în Ghid se precizează că în multe țări, cerințele AML sunt minime, ceea ce înseamnă că nu se colectează și nu se determină corect informațiile despre beneficiarul real din spatele tranzacțiilor imobiliare. Totodată, unele state nu au implementate mecanisme adecvate și accesibile astfel încât să fie găsite cu ușurință informațiile despre beneficiarii reali ai imobilelor, informații necesare în scopuri investigative sau analitice. Această lipsă de transparență permite infractorilor să își desfășoare mai ușor tranzacțiile ilicite.
Recomandări FATF în combaterea spălării banilor în sectorul imobiliar
FATF recomandă profesioniștilor din domeniul imobiliar să facă o evaluare a riscului AML în mai multe moduri, inclusiv prin:
- Schimbul reciproc de informații
- Analizarea cazurilor de spălare a banilor
- Consultări cu experți în domeniu
De asemenea, FATF încurajează elaborarea unor linii directoare care să specifice aspectele din tranzacțiile imobiliare care prezintă un risc ridicat.
Ghidul recomandă ca, la evaluarea potențialelor riscuri de spălarea banilor și finanțarea terorismului (SB/FT), să se ia în considerare:
- Riscurile geografice (de ex. dacă vânzătorul, cumpărătorul și proprietatea se află în țări cunoscute ca având riscuri mari de SB/FT)
- Riscurile clientului (de ex. dacă clientul provine dintr-o zonă cu risc ridicat, dacă este supus sancțiunilor, dacă folosește structuri comerciale complexe și/sau exprimă presiuni nejustificate sau o grabă anormală)
- Riscurile de tranzacție (de ex. utilizarea numerarului, folosirea de terți, conturi de peste mări, active virtuale, împrumuturi complexe sau modificări de finanțare inexplicabile etc)
- Măsurile de due diligence (CDD -Customer Due Dilligence, SDD-Simplified Due Dilligence și EDD-Enahnced Due Dilligence). Acestea includ măsuri de verificare a identității clienților, determinarea beneficiarului real, înțelegerea circumstanțelor și afacerii clientului și înțelegerea sursei fondurilor. Ghidul FATF specifică faptul că avocații și notarii ar trebui să ia în considerare aplicarea unor verificări specifice asupra destinațiilor de decontare a tranzacțiilor.
De asemenea, documentul FATF recomandă supraveghetorilor imobiliari (inclusiv țările și consiliile de autoreglementare) să implementeze un sistem eficient de supraveghere și control, oferind exemple de ”best practices” din mai multe țări.
În plus, datorită complexității activităților din sectorul imobiliar, FATF recomandă supervizorilor să urmeze programe de formare profesională continuă privind combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului.
AS Financial Markets oferă astfel de cursuri specializate, consultă programa aici. Iar dacă vrei să fii la curent cu toate informațiile despre activitățile de combaterea spălării banilor, înscrie-te le newsletter-ul nostru.
Sursa foto:123rf.com