Persoana care tine bani in mana si un calculator pe masa
Financiare

Provocările și erorile des întâlnite în implementarea cadrului IFRS

IFRS (Standardele Internaționale de Raportare Financiară) sunt obligatorii pentru companiile listate în peste 140 de țări din întreaga lume, inclusiv Uniunea Europeană, Australia, Asia și Africa. Multe alte țări au adoptat IFRS în mod voluntar, recunoscând importanța lor pentru competitivitatea globală și încrederea investitorilor.

În UE, Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 impune tuturor societăților cotate la bursă să-și întocmească situațiile financiare consolidate în conformitate cu standardele de contabilitate IFRS. De asemenea, țările UE pot opta pentru extinderea utilizării standardelor de contabilitate IFRS la situațiile financiare anuale și la companiile necotate.

În România, în baza Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 881/2012 societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată au obligaţia de a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) la întocmirea situaţiilor financiare anuale individuale.

Deși adoptarea acestor standarde a devenit obligatorie începând cu anul 2012, chiar și după mai mult de un deceniu, societățile raportoare întâmpină dificultăți în implementare. Pentru o mai bună înțelegere a cadrului internațional de raportare financiară, specialiștii AS Financial Markets au conceput o serie de 3 cursuri IFRS, bazate pe studii de caz preluate din practica de specialitate. În cadrul acestor programe se vor prezenta aspecte cheie ale cadrului IFRS, însă accentul se va pune pe exerciții practice și analizarea de studii de caz.

Cursurile sunt structurate astfel:

  1. Cadrul de raportare financiară internațională (IFRS). În acest program vor fi aprofundate cerinţele referitoare la normele de implementare a cadrului IFRS cu accent pe două situaţii financiare fundamentale: Bilanțul, Contul de Profit sau Pierdere și Rezultatul global cumulat
  2. Implementarea standardelor IFRS (IFRS 1, IFRS 16 și IAS 12). Cursul are ca obiectiv prezentarea elementelor tehnice determinate de implementarea acestor trei standarde, cu impact material asupra situațiilor financiare și indicatorilor de analiză economico-financiară.
  3. Cadrul IFRS 9: Impactul asupra instrumentelor financiare. Cursul prezintă aspectele fundamentale ale cadrului IFRS 9, având ca punct de plecare evaluarea instrumentelor financiare și alocarea în diferite portofolii.

Lectorul AS Financial Markets (ASFM), specialist redutabil cu o experiență internațională vastă în domeniu, ne-a explicat care sunt cele mai mari provocări în implementarea IFRS în România și cum vor fi ele adresate în cursurile ASFM.

Care sunt provocările asociate cu implementarea cadrului IFRS și cum vor fi ele adresate în cursurile IFRS de la AS Financial Markets?

Provocările legate de implementarea IFRS constau în gestionarea unui volum masiv de informații care trebuie structurate în vederea asigurării unui proces adecvat de implementare. Cursul structurează conținuturile informaționale complexe, voluminoase din cadrul IFRS, focusându-se pe aspectele de substanță care vor facilita asimilarea logică a conceptelor cheie, facilitând implementarea.

De asemenea, standardele IFRS sunt actualizate și revizuite în mod regulat pentru a reflecta schimbările din mediul de afaceri și cerințele de raportare financiară. Acest lucru poate face dificil pentru specialiștii care raportează IFRS să țină pasul cu cele mai recente evoluții și să asigure conformitatea cu cele mai recente standarde. Cursurile IFRS de la ASFM iau în considerare standardele actualizate, astfel încât raportarea financiară să fie corectă și conform cerințelor în vigoare.

Care sunt cele mai mari erori în implementarea cadrului IFRS?

Cele mai frecvente erori în implementarea cadrului IFRS constau în interpretarea și implementarea eronată a anumitor reguli, criterii și concepte.

De exemplu, o eroare comună în evaluarea pierderii de credit așteptate (ECL-Expected Credit Loss) este eșecul de a lua în considerare în mod adecvat informațiile prospective, adică așteptările viitoare și a condițiilor economice. Estimarea ECL necesită evaluarea nu numai a datelor istorice, ci și a informațiilor prospective, neîncorporarea acestora putând duce la o subestimare sau supraestimare a pierderilor de credit.

O altă eroare de evitat este luarea în considerare inadecvată a factorilor de risc și a ipotezelor. Estimarea ECL necesită o evaluare atentă a diferiților factori de risc, cum ar fi probabilitățile de nerambursare, pierderea în caz de nerambursare și expunerea la implicit. Eșecul de a încorpora în mod adecvat acești factori sau de a face ipoteze nerealiste poate distorsiona acuratețea evaluării ECL.

Toate aceste probleme le vom discuta în Cursul Cadrul IFRS 9: Impactul asupra instrumentelor financiare. De asemenea, vom analiza și alte erori comune în implementarea IFRS în celelalte cursuri ASFM.

Cui se adresează cursurile IFRS?

Cursurile IFRS se adresează angajaților firmelor de investiții, fondurilor de investiții, inclusiv fondurilor de investiții alternative, societăților de administrare a activelor și societăților de asigurare.

Nivelul este unul mixt, acomodând atât începători, cât și avansați.

Cu ce se diferențiază aceste cursuri față de altele existente pe piață?

Toate cele 3 cursuri IFRS prezintă o puternică latură aplicativă, incluzând aplicații și studii de caz diverse.

Dacă vrei să te înscrii, contactează-ne la la numerele de telefon: 0369-404.124 / 0771-261.036 sau scrie-ne pe adresa de email: office@cursuribursa.ro.

Sursa foto: 123rf.com, pexels.com, canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *