sondaj-pwc-frauda-2022
Financiare

Sondaj global efectuat de PWC privind criminalitatea economică și frauda în 2022

Administrarea riscurilor de fraudă necesită un efort considerabil din partea companiilor la nivel global, însă măsurile lor de protecție sunt mereu puse la încercare. Infractorii caută să exploateze potențialele fisuri în programele existente de combaterea criminalității economice și caută mereu noi metode de fraudare. În plus, peisajul global cu instabilitățile sale financiare, climatul geopolitic nesigur și presiunile sociale favorizează instalarea unui mediu de risc extrem de volatil.

Sondajul specialiștilor de la PricewaterhouseCoopers (PWC) arată că perimetrele organizațiilor sunt vulnerabile, iar frauda externă reprezintă o amenințare tot mai mare. Îți prezentăm în continuare principalele concluzii ale Sondajului global PWC privind criminalitatea economică și frauda în 2022!

Tipuri de fraude experimentate de organizații în 2022

Conform sondajului PWC:

  • Companiile cu venituri globale anuale sub 10 mld de $ au suferit cele mai mari fraude de tipul cybercrime, urmate de fraude ale clienților (customer fraud) și deturnare de bunuri (asset misappropriation).
  • Companiile cu venituri peste 10 mld de $ au suferit cele mai mari fraude din partea clienților, urmate de cybercrime și deturnare de bunuri. 

Iată un grafic cu tipurile de fraudă experimentate de organizații în 2022, în funcție de dimensiunea companiilor (venituri globale anuale):

tipuri-de-frauda-2022

Creșterea fraudei digitale

Accelerarea transformării digitale a dus la o creștere a tranzacțiilor online și la o mai mare adoptare a plăților digitale, iar acest lucru a dus la creșterea fraudei. Pe măsură ce tot mai multe activități zilnice – muncă, educație, cumpărături și divertisment – se transferă în online, crește și frauda digitală:

  • 52% dintre organizațiile cu venituri globale anuale de peste 10mld $ spun că au suferit fraude în ultimii doi ani. 18% dintre aceste companii au suferit pagube financiare de peste 50mln $ de pe urma celui mai mare incident de fraudă.
  • 38% dintre companiile mai mici, cu venituri globale anuale sub 100mln $ spun că au suferit fraude în ultimii doi ani. 22% dintre aceste companii au suferit pagube financiare de peste 1mln de $ ca urmare a incidentelor de fraudă cumulate.

Tipuri de fraude în sectorul serviciilor financiare

Organizațiile din sectorul serviciilor financiare sunt cel mai probabil să experimenteze incidente de fraudă din partea clienților (customer fraud), urmate de fraude de tip cybercrime și incidente cauzate de eșecul programelor de cunoașterea clientelei (KYC).

Fraudele externe au provocat cele mai mari pagube financiare

Cele mai mari incidente financiare au fost înregistrate ca urmare a fraudelor externe. Sondajul PWC a identificat faptul că hacker-ii și grupurile de criminalitate economică organizată au crescut semnificativ în forță și eficacitate în ultimii doi ani. Aproximativ o treime din cazurile de fraudă externă au fost rezultatul hackerilor (31%) și 28 % au fost din cauza grupurilor de crimă organizată.

Infractorii devin din ce în ce mai specializați, iar companiilor le este tot mai dificil să le facă față. Există multe cazuri în care infractorii colaborează, ceea ce a dus la creșterea în volum și complexitate a atacurilor. Grație camerelor de chat, web-ului întunecat (dark web) și criptomonedelor, infractorii specializați în violarea datelor, crearea de identități false și alte domenii se pot conecta, coordona și tranzacționa mai ușor.

fraude-externe-2022

Poți vedea mai multe detalii și concluzii ale Sondajului PWC global privind criminalitatea economică și frauda în 2022aici.

Cum te poți proteja împotriva fraudelor?

Cea mai bună modalitate de protecție împotriva fraudelor constă în implementarea unui proces de administrare a riscurilor. Acesta implică, printre altele:

  • Creșterea responsabilității în administrarea riscurilor
  • Cunoașterea și identificarea rapidă a semnalelor de avertizare (red flags)
  • Stabilirea unui program eficient de măsurare, monitorizare și control al riscurilor (acesta include evaluarea riscurilor actuale și identificarea unor riscuri potențiale, raportarea riscurilor către management și implementarea unor controale eficiente de gestionare a riscului)
  • Conștientizarea riscurilor și crearea de planuri de continuitate a activității pentru limitarea riscurilor

Dacă vrei să te specializezi în domeniul administrării riscurilor, te poți înscrie la cursul Administrator de risc organizat de AS Financial Markets. Parcurgerea acestui program de formare profesională te va face să înțelegi mai bine principalele riscuri cu care se confruntă organizația ta, vei știi cum poți măsura, evalua și aborda riscurile din mediul intern și extern, vei afla tehnici de monitorizare și diminuare a riscurilor și vei învăța cum să raportezi riscurile în mod corespunzător nivelului ierarhic superior. Cursul este prezentat de lectori cu un înalt grad de calificare și o experiență vastă în domeniul financiar-bancar și piața de capital.  

Pentru detalii și înscrieri, ne poți contacta la office@cursuribursa sau la numărul de telefon: +40-771.261.036.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Sursa articol: www.pwc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *