proces-ftx-sam-bankman-fried
Combaterea spălării banilor

A început procesul împotriva fondatorului FTX – Sam Bankman-Fried. Află toate noutățile AML!

Una dintre cele mai importante noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din prima jumătate a lunii octombrie 2023 este începerea procesului împotriva fondatorului FTX – Sam Bankman-Fried. Acesta a fost acuzat de fraude în valoare de peste 8 miliarde de USD. Află din acest articol mai multe detalii despre caz, dar și alte evenimente AML din perioada 1-15 octombrie 2023!

A început procesul celui mai răsunător colaps din piața criptoactivelor

proces-criptoactive-ftx

În luna octombrie 2023 a început la New-York procesul fondatorului FTX Sam Bankman-Fried. Acesta este acuzat pentru 7 infracţiuni, printre care fraudă cu valori mobiliare şi spălare de bani. Plângeri oficiale au fost formulate de către US Department of Justice și US Securities and Exchange Commission (SEC).

Acuzația susține că Bankman-Fried, fondatorul și CEO  al bursei de criptomonede FTX, a sustras miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a plăti cheltuieli personale, a investi în alte companii și a face donații politice. De asemenea, acesta este acuzat că a indus în eroare investitorii cu privire la situația financiară a FTX și a folosit fondurile clienților pentru a-și susține propriul fond de investiții, Alameda Research. FTX a avut peste un milion de clienți care tranzacționau între 10-15 miliarde USD zilnic și în prezent datorează clienților peste 8 miliarde USD.

John J. Ray III, noul director general al FTX (cel care a administrat și falimentul Enron), a criticat dur managementul companiei sub conducerea lui Sam Bankman-Fried. Într-un document depus la Tribunalul de faliment, Ray a declarat că, în cei peste 40 de ani de când se ocupă de insolvențe, nu a întâlnit un asemenea eșec total al controalelor corporatiste la fiecare nivel al unei organizații, de la lipsa situațiilor financiare până la un eșec total al oricăror controale interne sau al guvernanței. De asemenea, el a declarat că FTX a fost administrată de „un grup foarte restrâns de persoane total lipsite de experiență și neavizate”.

Prăbușirea FTX este unul dintre cele mai mari și mai semnificative evenimente din istoria industriei criptomonedelor. Acesta a generat temeri cu privire la siguranța și securitatea burselor de criptomonede și la lipsa de reglementare în acest sector. Falimentul FTX ne atrage atenția asupra faptului că industria criptomonedelor se află încă în stadii incipiente de dezvoltare și că există riscuri semnificative asociate cu investițiile în acest domeniu și utilizarea criptomonedelor.

Alte noutăți AML importante

Printre alte evenimente importante din perioada 01-15 octombrie 2023 trebuie menționată actualizarea listei țărilor cu deficiențe startegice și Raportul „Red Flags in Real Cases: Enforcement and Evasion of Russia Sanctions „, care analizează evoluția sancțiunilor și restricțiilor comerciale impuse de SUA Rusiei după invazia Ucrainei și anexarea Crimeei. Citește detalii mai jos!

UE a actualizat lista țărilor care au deficiențe strategice

tari-risc-ridicat

Începând cu data de 18 Octombrie 2023 intră în vigoare Regulamentul delegat (UE) 2023/2070 al Comisiei din 18 august 2023 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/1675 în vederea adăugării Camerunului și Vietnamului pe lista țărilor terțe cu un grad ridicat de risc.

La data menționată, lista țărilor terțe cu un grad ridicat de risc care au deficiențe strategice conține 29 țări după cum urmează:

  1. Afghanistan (2016)
  2. Africa de Sud (2023)
  3. Barbados (2020)
  4. Burkina Faso (2022)
  5. Camerun (2023)
  6. Insulele Cayman (2022)
  7. R. D. Congo (2023)
  8. Filipine (2022)
  9. Gibraltar (2023)
  10. Haiti (2022)
  11. Iordania (2022)
  12. Jamaica (2020)
  13. Mali (2022)
  14. Myanmar (2020)
  15. Mozambic (2023)
  16. Nigeria (2023)
  17. Panama (2020)
  18. Senegal (2022)
  19. Siria (2016)
  20. Sudanul de Sud (2022)
  21. Trinidad și Tobago (2018)
  22. Tanzania (2023)
  23. Uganda (2016)
  24. Vanuatu (2016)
  25. Vietnam (2023)
  26. Yemen (2016)
  27. Emiratele Arabe Unite (2023)
  28. Iran (2016)
  29. Coreea de Nord (2016)

27 semnale de avertizare privind eludarea sancțiunilor rezultate din 10 cazuri identificate de autoritățile din SUA

raport-red-flags-eludari-sanctiuni

Wisconsin Project on Nuclear Arms Control a publicat Raportul Red Flags in Real Cases: Enforcement and Evasion of Russia Sanctions „. Acesta analizează evoluția sancțiunilor și restricțiilor comerciale impuse de SUA de la invazia Rusiei în Ucraina și anexarea Crimeei în 2014 şi prezintă semnale de alarmă desprinse din 10 cazuri recente de încălcare a legislației. Cazurile implică exporturi ilicite sau transferuri financiare către entități rusești.

Studiul analizează semnalele de alarmă în legătură cu:

  • produsul care urmează să fie exportat
  • clientul care cumpără produsul
  • rețeaua sau structura corporativă a clientului
  • destinația exportului
  • logistica tranzacției
  • presupusa utilizare finală

Cazurile analizate în acest raport documentează eludarea sancțiunilor financiare (2 cazuri), a comerțului ilegal de bunuri cu dublă utilizare (3 cazuri) şi/sau tehnologii de tip militar (2 exemple). În aceste cazuri au fost implicate fie rețele sofisticate cu legături directe cu statul rus (3 exemple), fie persoane neavizate care caută să obțină profituri substanțiale pe o piață turbulentă ( 3 cazuri).

Descoperă toate noutățile AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei

Compania ADM Investor Services International Limited, broker care activează pe piaţa de capital din Marea Britanie, a fost sancţionată de autoritatea de supraveghere (FCA) cu suma de £6,470,600 pentru deficienţe în implementarea sistemelor şi controalelor KYC/AML. Compania a acceptat constatările raportului şi a primit o reducere de 30%, de la sancţiunea iniţială de  £9,243,738.

Declarația perioadei

Acest caz ne atrage atenția că până și cele mai stricte măsuri preventive pot fi eludate de anumiţi infractori” a declarat Josephine Teo, ministrul adjunct  de interne, referindu-se la scandalul celor 2 miliarde de dolari SUA investigate în Singapore pentru spălarea banilor.

Citește și: Raport EUROPOL- Banii obținuți din activități de criminalitate cibernetică sunt spălați prin platformele de jocuri de noroc și criptomonede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *