noutati-spalarea-banilor-nov-dec-2022
Combaterea spălării banilor

Noutăți spălarea banilor din perioada 15 noiembrie – 14 decembrie 2022

Este din nou timpul pentru cele mai recente noutăți cu privire la activitățile de combatere și prevenire a spălării banilor. Documentul a fost pregătit pentru perioada 15 noiembrie – 14 decembrie 2022, de Ion Radu, lector AS Financial Markets și specialist cu o experiență îndelungată în probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA. 

Top 5 noutăți spălarea banilor 15 noiembrie -14 decembrie 2022

1. Raport ONPCSB 2022 – Evaluarea Națională a Riscurilor de Spălarea Banilor și Finanțare a Terorismului pentru perioada 2018-2020

Pe pagina de internet a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a fost publicat Raportul 2022 privind Evaluarea Națională a Riscurilor de Spălarea Banilor și Finanțare a Terorismului pentru perioada 2018-2020.

Raportul concluzionează că România este o țară cu atractivitate relativ limitată pentru spălarea banilor, datorită reglementărilor specifice, precum și a unui grad de secretizare financiară relativ redus, toate acestea abordate și analizate în contextul ponderii corespunzătoare a economiei naționale, în ansamblul economic la nivel regional și global. Folosirea intensivă a numerarului conduce la un risc ridicat de utilizare a acestuia de către grupurile de crimă organizată pentru a ascunde originea ilicită a banilor.

Cazurile analizate în raport au pus în evidență faptul că, la nivel național, utilizarea pe cale extensivă a numerarului reprezintă principala metodă de reciclare a banilor. În România există numeroase sectoare economice care permit utilizarea intensivă a tranzacțiilor în numerar, cum ar fi construcțiile, dezvoltarea imobiliară, agricultura, industria deșeurilor, casele de schimb, jocurile de noroc.

Finanțarea terorismului rămâne la un nivel foarte scăzut, are un caracter conjunctural, depinzând de evoluțiile din străinătate. România nu se confruntă cu un fenomen terorist autohton și nu există organizații sau celule teroriste care să acționeze pe teritoriul național. În plus, pe teritoriul național, nu au fost identificate rețele constituite în scopul obținerii, colectării sau transmiterii de fonduri în străinătate, în beneficiul organizațiilor teroriste sau al persoanelor implicate în activități calificate drept acte de terorism. Măsurile adoptate până în prezent au contribuit la menținerea climatului de securitate națională și au împiedicat materializarea amenințărilor teroriste.

Raportul poate fi consultat aici.

2. Autoritatea Bancară Europeană a publicat Ghidul privind utilizarea soluțiilor de înregistrare/ înrolare la distanță a clienților (EBA/GL/2022/15).

Ghidul stabilește măsurile pe care trebuie să le ia instituțiile de credit și financiare pentru a asigura practici sigure și eficiente de identificare la distanță a clienților, în conformitate cu legislația aplicabilă împotriva spălării banilor și combaterea finanțării terorismului și cu cadrul UE de protecție a datelor.

Orientările se aplică tuturor instituțiilor de credit și financiare care intră în domeniul de aplicare al Directivei împotriva spălării banilor și al Legii nr.129/2019 . Aceste orientări stabilesc standarde comune ale UE privind dezvoltarea și implementarea unor politici diligente de cunoaștere a clientelei adaptate la risc în contextul înregistrării la distanță a clienților.

3. Curtea Europeană de Justiție a constatat că accesul neîngrădit la registrul public al beneficiarilor reali încalcă legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

Urmare acestei hotărâri Austria, Belgia, Luxemburg, Malta și Olanda au restricționat accesul la datele din registrele beneficiarilor reali.

Decizia Curții Europene de Justiție poate fi citită aici.

4. Wolfsberg Group a publicat „Principles for Using Artificial Intelligence(AI) and Machine Learning (ML) in Financial Crime Compliance”.

Grupul Wolfsberg sprijină utilizarea AI/ML de către instituțiile financiare pentru a detecta, investiga și gestiona riscul de SB/FT, atâta timp cât principii adecvate de etică guvernează utilizarea acestor tehnologii pentru a asigura rezultate corecte, eficiente și explicabile.

Documentul identifică cinci principii care susțin o utilizare etică și responsabilă a AI/ML:

  • i) Scopul legitim;
  • ii) Utilizare proporțională;
  • iii) Proiectare și Expertiză Tehnică;
  • iv) Responsabilitate și Supraveghere;
  • v) Deschidere și transparență.

5. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a lansat o consultare publică cu privire la noile orientări privind gestionarea eficientă a riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului atunci când se oferă acces la servicii financiare (EBA/CP/2022/13).

Scopul EBA este de a se asigura că cei mai vulnerabili clienților au acces la servicii financiare și acestea nu le sunt refuzate fără un motiv întemeiat. Prin această inițiativă, Ghidul EBA privind factorii de risc SB/FT (EBA/GL/2021/02) va fi actualizat pentru a aborda problema eliminării riscurilor (de- risking). Termenul limită pentru depunerea comentariilor este 06.02.2023, iar o audiere publică va avea loc prin apel conferință marți, 10 ianuarie, între orele 14:00 și 15:30. Toate contribuțiile primite vor fi publicate după încheierea consultării, dacă nu se solicită altfel.

Alte noutăți importante privind combaterea și prevenirea spălării banilor

În documentul atașat, găsești și alte noutăți spălarea banilor la nivel global, din perioada 15 noiembrie -14 decembrie 2022.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile de pe piața de capital, înscrie-te la newsletter-ul AS Financial Markets.

Iar dacă vrei să afli care sunt principalele tehnici de investigație financiară pentru combaterea infracțiunilor de spălarea banilor, înscrie-te la unul din cursurile specializate AS Financial Markets. Programa noastră educațională conține un curs dedicat specialiștilor din piaţa financiar-bancară, dar și un curs adresat angajaților din piața instituțiilor financiare nebancare, specific CAR.

Citește și : Care sunt cele mai frecvente scheme de spălarea banilor?

Sursa foto: Pexels.com, Canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *