banner cu sigla esma
Financiare

Actualizarea riscurilor ESA: riscurile rămân ridicate în sistemul financiar al UE

Cele trei autorități europene de supraveghere (ABE, EIOPA și ESMA – ESA) au publicat pe 30 aprilie 2024 actualizarea Comitetului mixt din primăvara anului 2024 privind riscurile și vulnerabilitățile din sistemul financiar al UE. Documentul arată că riscurile rămân ridicate într-un context de încetinire a creșterii, un mediu incert al ratei dobânzii și tensiuni geopolitice continue.

În ultimele luni, piețele financiare au avut rezultate puternice în așteptarea unor potențiale reduceri ale ratei dobânzii în 2024, atât în ​​UE, cât și în SUA, în ciuda incertitudinii semnificative din jurul acestora. Această performanță puternică implică riscuri crescute de corecții de piață legate de evenimente neașteptate, de asemenea, se așteaptă să continue să crească pe măsură ce nevoile de refinanțare cresc, în special pentru datoria cu randament ridicat și imobiliare. Deși calitatea activelor a rămas robustă în sectorul bancar, este de așteptat să se deterioreze pe măsură ce creșterea economică încetinește și mai mult.​ Încetinirea imobiliară ar putea genera și deprecieri ale băncilor.

Riscul în sectorul asigurărilor

Sectorul asigurărilor și-a menținut o capitalizare solidă în 2023, cu rate de solvabilitate cu mult peste 200%. Schemele de pensii ocupaționale cu beneficii determinate și-au îmbunătățit poziția financiară. Pozițiile de lichiditate ale asigurătorilor s-au redus ușor, dar rămân ample. Totuși, provocările care decurg din creșterea redusă și potențiala reevaluare a riscului de recompensă persistă.

Riscul în sectorul bancar

În sectorul bancar, pozițiile de capital și lichiditate sunt solide, cu o rată CET1 de 15,8% și o rată de acoperire a lichidității de peste 160% pe fondul profitabilității ridicate în 2023. Cu toate acestea, perspectivele sunt mai provocatoare, deoarece băncile se confruntă cu reevaluarea datoriilor și activelor cu perspective, venituri mai mici din dobânzi, creștere mai lentă a creditelor, costuri ridicate și mediul macro provocator.

Performanța și fluxurile fondurilor au fost volatile pe măsură ce mediul ratelor dobânzii s-a schimbat. În timp ce fondurile au reușit tranziția la rate mai mari ale dobânzilor, rămân îngrijorări cu privire la evaluarea activelor fondurilor imobiliare, iar riscurile de lichiditate din aceste fonduri ar putea avea efecte de propagare mai ample.

Riscuri cibernetice

Instabilitatea geopolitică sporită și dependența crescută de soluțiile digitale ridică mizele legate de securitatea cibernetică. Numărul de atacuri și amenințări cibernetice este în creștere și, deși impactul acestor atacuri a fost până acum limitat, daunele de asigurări legate de cibernetice continuă să crească. Industria (re)asigurărilor consolidează în continuare tehnicile de stabilire a prețurilor și mecanismele de transfer al riscurilor.

În ceea ce privește riscul în domeniul criptoactivelor, acesta rămâne foarte ridicat.

Citește: Avertisment ESMA: Cerințe la postarea recomandărilor de investiții pe rețelele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *