Femeie care scrie pe laptop
Investiții

Avertisment ESMA: Cerințe la postarea recomandărilor de investiții pe rețelele sociale

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și autoritățile naționale competente sporesc gradul de conștientizare cu privire la cerințele stabilite de Regulamentul privind abuzul de piață (MAR) care se aplică atunci când se postează recomandări de investiții pe rețelele sociale. De asemenea, ei avertizează asupra riscurilor manipulării pieței în astfel de publicații.

Atunci când postezi pe rețelele sociale, transparența și acuratețea sunt esențiale, mai ales atunci când faci recomandări despre investiții. De aceea, dacă ești un consultant de investiții, consultant financiar, expert sau doar persoană interesată de  investițiile financiare, trebuie să fii la curent cu regulile stabilite în cadrul MAR și să ai capacitatea de a recunoaște o recomandare de investiție.

Ce este o recomandare de investiții?

Potrivit MAR, o recomandare de investiții poate fi orice postare, video sau orice alt tip de comunicare publică, inclusiv social media, în care o persoană oferă sfaturi sau idei, direct sau indirect, despre cumpărarea sau vânzarea unui instrument financiar sau despre cum să compună un portofoliu de instrumente financiare.

Chiar dacă respectiva persoană folosește un limbaj „non-tehnic”, dă sfaturi sau idei, direct sau indirect, despre cumpărarea sau vânzarea unui instrument financiar sau despre cum să compună un portofoliu de instrumente financiare, aceasta poate constitui o recomandare de investiție.

Unde sunt stabilite regulile?

În cadrul MAR, compus din Regulamentul nr. 596-2014 și regulamentele delegate și de punere în aplicare relevante.

Care sunt cerințele specifice privind recomandările de investiții?

Setul general de cerințe impune oricărei persoane care produce recomandări de investiții să:

  • Includă identificarea persoanelor care recomandă (numele, titlul postului tuturor persoanelor implicate, precum și data și ora recomandării).
  • Asigure prezentarea obiectivă a recomandărilor de investiții: fapte clar distinse de interpretări, estimări și opinii. Este necesară confirmarea că toate sursele de informații sunt de încredere, iar dacă sunt îndoieli, trebuie indicate în mod clar.
  • Dezvăluie orice conflict de interese într-un mod clar, astfel încât investitorul să țină seama de acesta. Atunci când recomandările sunt exprimate prin diferite canale de social media, fiecare dintre ele trebuie să includă o dezvăluire a intereselor sau a conflictelor de interese.

Cerințele suplimentare impuse „profesioniștilor” și „experților” (de exemplu consultanților de investiții) sunt să dezvăluie:

  • Un rezumat al oricărei baze de evaluare/metodologie și ipotezele de bază utilizate.
  • Durata investiției și un avertisment adecvat de risc.
  • Frecvența planificată a actualizărilor la recomandare.
  • Dacă recomandarea a fost modificată după ce a fost dezvăluită emitentului.
  • Dacă dețin o poziție lungă sau scurtă netă peste 0,5% din capitalul social total emis al emitentului.

Ce se întâmplă dacă nu te conformezi reglementărilor privind recomandările de investiții?

Ești expus la sancțiuni. Autoritățile naționale competente pot impune sancțiuni administrative sau penale care pot varia în funcție de statul membru pentru anumite tipuri de încălcări.

Mesaje cheie ESMA privind postarea recomandărilor de investiții pe social media

Iată câteva mesaje cheie transmise în avertismentul ESMA:

1. Fii atent când împărtășești pe rețelele sociale orice părere în legătură cu valoarea sau prețul unui instrument financiar sau când recomanzi o strategie de investiții.

Chiar dacă utilizezi un limbaj „non-tehnic”, nu înseamnă că nu publici o recomandare de investiții.

De asemenea, dacă postezi o comunicare cu „scop educațional” (de exemplu, pentru a ilustra teorii economice sau strategii de evaluare), cel mai bine este să folosești  date istorice și exemple trecute pentru a nu determina investitorii să-și bazeze alegerile de investiții pe acele informații!

2. Asigură-te că eviți recomandarea unei strategii de investiții sau exprimarea unei evaluări cu privire la prețul/valoarea prezentă sau viitoare a unui instrument financiar/emitent.

Atunci când postezi o recomandare de investiție pe rețelele de socializare, trebuie să respecți cerințele stabilite în cadrul MAR și să fii conștient că răspândirea de informații false sau înșelătoare pe rețelele sociale sau dezvăluirea selectivă a informațiilor privilegiate poate constitui o infracțiune gravă care poate fi chiar urmărită penal în unele state membre.

3. Reține că obligațiile la care ai putea fi supus la emiterea recomandărilor pot varia în funcție de profesia ta!

Amintește-ți: interdicțiile de utilizare a informațiilor privilegiate, manipularea pieței și dezvăluirea ilegală a informațiilor privilegiate se aplică întotdeauna tuturor, independent de „categoria ta MAR”!

4. Unele comunicări pot prezenta riscuri de manipulare a pieței și dezvăluirea ilegală de informații privilegiate. Informează-te, fii conștient și ferește-te de postările suspecte și invitațiile de a participa la strategii menite să creeze tendințe.

Comportamentele ilegale pot avea consecințe grave în temeiul MAR!

Documentul ESMA evidențiază și câteva exemple de postări pe social media care încalcă reglementările, vezi AICI.

>>>Înscrie-te ACUM la cursul Consultant de investiții pentru a înțelege și cunoaște toate reglementările în vigoare referitoare la furnizarea de informații privind instrumentele financiare.<<<

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *