etf-urile-si-usa-disco
Investiții

ETF-urile și ”Ușa Disco”

Exchange-Traded Funds (ETFs) sunt instrumente financiare, similare fondurilor mutuale, care oferă investitorilor posibilitatea de a investi în portofolii de active diversificate. ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici și mărfuri și au devenit foarte populare în ultimul timp. Acest articol dezbate ideea riscurilor aferente ETF-urilor și este scris de Mukul Pal, lector AS Financial Markets. Originalul poate fi găsit aici.

„Nu pot să învăț pe nimeni nimic, pot doar să-i fac să gândească.”- Socrate

ETF-urile, fondul de investiții iubit de toată lumea, suferă de Fatalitatea Ușii Disco, ceea ce înseamnă că provoacă investitorilor instituționali și individuali mai mult risc și mai mult rău comparativ cu beneficiile și confortul aduse.

Colectiv

Filmul românesc „Colectiv” a fost nominalizat la două premii Oscar în 2021. Pelicula spune povestea celebrului incendiu din clubul de noapte Colectiv din București în data de 30 octombrie 2015, în care și-au pierdut viața mai mulți tineri. Tragedia s-a produs din cauza lipsei măsurilor de siguranță, inclusiv a unei uși defectuoase (Ușa Disco) care se deschidea în interior, făcând dificilă evacuarea oamenilor.

Coconut Grove

În 1942, un incendiu într-un club de noapte din Coconut Grove din Boston a luat viețile a 492 de persoane. Această tragedie a fost un catalizator semnificativ pentru dezvoltarea reglementărilor de siguranță la incendiu, inclusiv cerința ca ușile să se deschidă spre exterior în spațiile publice. Acest regulament a salvat nenumărate vieți de la implementarea sa.

Probabilitatea scăzută

Lipsa standardizării politicilor în ceea ce privește ușile discotecilor după tragedia Coconut Grove poate fi atribuită mai multor factori. Una dintre ele este eșecul de a gândi în viitor și de a anticipa evenimentele rare -dar catastrofale- care ar putea avea loc. Un altul este lipsa unui scop clar și a atenției la detalii atunci când se proiectează elementele de siguranță. În plus, probabilitatea scăzută ca astfel de evenimente să se întâmple a dus la neimplementarea îmbunătățirilor necesare și la reticența de a suporta costurile asigurării. În cele din urmă, este o reamintire că nu trebuie să subestimăm importanța unei planificări amănunțite, a atenției la detalii și a dorinței de a ne pregăti pentru evenimente cu probabilitate scăzută.

Broasca păcălită

Investițiile lente și „inovația” financiară implementată fără grijă îi poate transforma pe investitori într-o broască păcălită. Aceasta este o metaforă folosită pentru a descrie o situație în care schimbările mici și treptate pot fi atât de subtile încât trec neobservate până când este prea târziu pentru a lua măsuri.

Metafora de ”broască păcălită” se bazează pe următoarea premiză: dacă pui o broască direct în apă clocotită, ea va sări imediat afară, însă dacă o pui în apă rece, pe care o încălzești treptat, broasca va rămâne în apă până moare.

Această premiză a fost criticată ca fiind falsă din punct de vedere științific. Cu toate acestea, metafora este adesea folosită în discuțiile despre managementul riscurilor, managementul schimbării și luarea deciziilor. Ea subliniază importanța de a fi conștienți de micile schimbări și de a lua măsuri înainte ca o situație să devină ireversibilă.

Creierul uman este conceput pentru a merge în turmă. Acesta este motivul pentru care inovația financiară ar fi trebuit să fie concepută pentru a sparge această grupare. Din păcate, când obiectivele societății sunt mai miope și mai puțin prevăzătoare, broasca păcălită este realitatea comunității, dincolo de tragedie.

ETF-urile și Ușa Disco

ETF-urile reprezintă discotecile lumii moderne de investiții, unde ușa se deschide înăuntru. Ele creează mai mult risc pentru portofoliul unui investitor și distrug bunăstarea/averea pe termen lung. Sunt mai multe motive, și anume: 

  1. În primul rând, majoritatea ETF-urilor se bazează pe benchmark-uri concentrate care pun 80% din alocare în 20% din acțiuni și oferă un portofoliu nediversificat.
  2. În al doilea rând, aceste valori de referință sunt reambalate ca fonduri indexate și ETF-uri, uneori ca și copii nediferențiate unele ale altora. Această replicare a făcut ca fonduri de urmărire a indicilor pasive să dețină peste 50% din piața din SUA.
  3. În al treilea rând, majoritatea categoriilor de ETF sunt dominate de 2 sau 3 emitenți mari, iar mulți emitenți depind la rândul lor de câțiva participanți autorizați. În special pe piețele nelichide, astfel de participanți autorizați sunt adesea și creatori de piață în subiacent.

Toate acestea fac ca produsele Index să fie motorul implicit al piețelor. Ele devin influențători atât ai prețului indicelui de bază, cât și a prețurilor activelor de bază, forțând o deconectare a prețului activelor de fundamentele reale. Fondurile indexate au devenit căruța care conduce calul. Acum adăugați versiuni cu efect de levier ale acestei liste și ETF-uri cu acțiuni unice.

Ce credeți că se va întâmpla atunci când luați un indice concentrat, îl împachetați ca un fond index concentrat sau ETF, administrat de câțiva participanți autorizați și permiteți ca un instrument nou intrant să devină operatorul implicit care reprezintă mai mult de jumătate din valoarea suport? În jargonul corporativ, se numește control de management. În psihologie, se numește ”efect de turmă”, un fenomen când toată lumea se grăbește la ușă în același timp, toată lumea pierde. Câțiva își amintesc ca fiind XIV. Pentru un investitor, ar însemna că prețurile Apple nu se mișcă doar din cauza vânzărilor de iPhone, ci din cauza întreținerii la sfârșitul zilei a celor aproape 500 de ETF-uri care dețin Apple. O altă interpretare pentru investitor este că niciun organism nu știe ce se va întâmpla cu investiția lui mâine sau anul viitor sau deceniul următor.

Piețele au fost întotdeauna despre efectul de turmă. ETF-urile amplifică efectul de turmă, creând mai mult risc decât ceea ce a oferit piața inițial. Mai mult risc – duce la o volatilitate mai mare. O volatilitate mare – duce la o ineficiență ridicată. O ineficiență ridicată – generează un preț greșit, iar cu cât sunt mai multe prețuri greșite, cu atât este mai mare imprevizibilitatea. Nu în ultimul rând, cu cât imprevizibilitatea este mai mare, cu atât este mai probabilă moartea săracului investitor, care se aștepta la un capitalism care să se gândească la  integritatea pieței de capital.

Integritatea piețelor de capital

Membrii și Candidații nu trebuie să se angajeze în practici care denaturează prețurile sau umflă artificial volumul de tranzacționare cu intenția de a induce în eroare participanții de pe piață.– Codul de etică CFA și standardele de conduită profesională

ETF-urile și Ușile de Discotecă sunt tragedia bunurilor comune, deoarece țipă să fie auzite în zgomotul asurzitor al victoriei pasivului asupra activului. Piețele sunt sparte și modalitatea de a le remedia începe cu capacitatea noastră de a pune la îndoială ce vindem și cumpărăm. Remedierea depinde, bineînțeles și dacă scopul pieței este doar de a face bani sau este de a proteja interesele investitorilor individuali și instituționali care se bazează pe ea pentru funcționarea eficientă pentru o viață mai bună.

Soluțiile New Age vor rezolva acest impas oferind investitorilor o alternativă, un fond indexat mai bun.

Bibliografie:

  1. „Riscurile fondurilor tranzacționate în bursă (ETF)” – Această publicație a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) oferă o privire de ansamblu asupra riscurilor asociate cu investițiile în ETF-uri, inclusiv riscul de piață, riscul de lichiditate și eroarea de urmărire.
  2. „Riscurile și recompensele fondurilor tranzacționate la bursă” – Această lucrare de cercetare de la CFA Institute oferă o analiză detaliată a riscurilor și recompenselor investiției în ETF-uri, inclusiv o examinare a riscurilor asociate tranzacționării cu ETF, volatilitatea pieței și lichiditatea pieței.
  3. „Fondurile tranzacționate la bursă și stabilitatea financiară” – Această lucrare a Fondului Monetar Internațional (FMI) examinează riscurile potențiale pentru stabilitatea financiară pe care le prezintă ETF-urile, inclusiv riscul vânzărilor la incendiu și comportamentului de turmă.
  4. 4.„Riscul sistematic al fondurilor tranzacționate la bursă” – Acest articol de cercetare din Journal of Index Investing examinează potențialul ETF-urilor de a contribui la riscul sistemic pe piețele financiare și oferă recomandări pentru atenuarea acestui risc.
  5. „ETF-uri cu efect de levier și ETF-uri inverse: produse specializate cu riscuri suplimentare pentru investitorii care cumpără și dețin” – Acest Buletin pentru investitori de la SEC oferă o privire de ansamblu asupra riscurilor asociate ETF-urilor cu efect de levier și ETF-urile inverse și discută potențialele capcane pentru investitorii care cumpără și dețin. Buletinul include, de asemenea, sfaturi pentru investitori despre cum să evalueze riscurile și beneficiile investiției în aceste tipuri de ETF-uri.
  6. „Riscurile ascunse ale ETF-urilor” – Acest articol din Harvard Business Review discută despre riscurile asociate cu utilizarea din ce în ce mai mare a ETF-urilor de către investitorii instituționali și potențialul ETF-urilor de a exacerba volatilitatea pieței.
  7. „ETF-uri: înțelegerea riscurilor și a potențialelor recompense” – Această publicație a Autorității de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA) oferă o privire de ansamblu asupra riscurilor asociate cu investițiile în ETF-uri, inclusiv riscul de piață, riscul de lichiditate și riscul de concentrare.
  8. „Riscurile ascunse ale ETF-urilor” – Această lucrare de cercetare a Băncii Centrale Europene examinează riscurile potențiale asociate ETF-urilor, inclusiv riscul de contagiune și potențialul ETF-urilor de a amplifica volatilitatea pieței.
  9. „Exchange Traded Funds: Risks and Opportunities for Investors” – Acest raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) examinează riscurile și oportunitățile asociate cu investițiile în ETF-uri, inclusiv potențialul ETF-urilor de a îmbunătăți eficiența pieței și lichiditatea.
  10. „ETF-urile și riscul sistemic: mit sau realitate?” – Acest document de cercetare de la Banca Italiei examinează potențialul ETF-urilor de a contribui la riscul sistemic pe piețele financiare și oferă dovezi care sugerează că riscul poate fi supraevaluat.

Citește și: Curba de randament inversată și recesiunea economică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *