În ce să investești în 2022?
Dacă vrei să-ți asiguri un viitor confortabil din punct de vedere financiar, ar trebui să începi să investești cât mai curând posibil. Însă, pentru a putea investi, trebuie să te asiguri mai întâi că datoriile tale sunt gestionabile și că ai disponibil un fond de urgență adecvat (bani în numerar pe care îi poți accesa rapid dacă îți pierzi locul de muncă sau te confrunți cu un eveniment neașteptat). După ce ai aceste două aspecte acoperite, poți trece la treabă! Iată în ce poți să investești în 2022, conform specialiștilor!
Investiții sigure în 2022
Există multe modalități de a investi, de la opțiuni foarte sigure, cum ar fi Certificatele de depozit și conturile de economii cu randament ridicat, până la opțiuni cu risc mediu, cum ar fi obligațiunile corporative și chiar opțiuni cu risc mai ridicat, cum ar fi fondurile cu indice bursier. În general, se recomandă să combini investițiile pentru a crea un portofoliu diversificat.
Conturi de economii cu randament ridicat
Conform specialiștilor, una dintre cele mai bune investiții în 2022 este reprezentată de contul de economii cu randament ridicat. Această investiție este cea mai potrivită pentru investitorii care nu sunt dispuși să riște foarte mult și pentru cei care au nevoie de bani pe termen scurt.
Din punct de vedere al riscului, nu trebuie să-ți faci griji că-ți pierzi depozitul. Totuși,
Din punct de vedere al riscului, nu trebuie să-ți faci griji că-ți pierzi depozitul. Totuși, dacă ratele de dobândă sunt prea scăzute, în timp se poate întâmpla să piezi puterea de cumpărare din cauza inflației.
Certificate de depozit
Certificatele de depozit sunt emise de bănci și oferă în general o rată a dobânzii mai mare decât conturile de economii.
Certificatele de depozite sunt ”la termen”, având date de scadență specifice care pot varia de la câteva săptămâni la câțiva ani. Instituția financiară plătește dobândă la intervale regulate, iar când depozitul ajunge la scadență, primești capitalul inițial, plus dobânzile acumulate. Dacă îți retragi banii înainte de termen, plătești anumite penalități. Prin urmare, acest tip de investiție este potrivită pentru persoanele care își permit să-și blocheze numerarul pentru o perioadă de timp, în schimbul unui randament puțin mai mare decât un cont de economii.
Din punct de vedere al riscului, certificatele de depozit sunt considerate investiții sigure. Totuși, există riscul ca atunci când ratele dobânzilor scad, să câștigi mai puțin atunci când reinvestești principalul și dobânda în certificate de depozit noi cu rate mai mici. Dacă ratele cresc, este bine să investești în certificate pe termen scurt, astfel încât să poți reinvesti la rate mai mari în viitorul apropiat.
De asemenea, dacă te întrebi în ce să investești în 2022, trebuie să iei în considerare faptul că inflația și impozitele ar putea afecta negativ puterea de cumpărare a investiției tale.
În ce să investești pe termen lung?
Dacă îți permiți să blochezi o anumită sumă de bani pe un termen de cel puțin 5 ani, experții recomandă următoarele tipuri de investiții:
- Fonduri Indexate (ETF-uri sau fonduri mutuale)
Fondurile indexate diversificate, cu costuri reduse ( rate mici de cheltuieli sau comisioane) sunt perfecte pentru orice tip de investitori. Există o varietate mare de fonduri indexate, inclusiv cele bazate pe o anumită industrie sau sector al pieței. Poți opta fie pentru un fond index tranzacționat la bursă (ETF), fie pentru un fond mutual, deoarece amândouă sunt alegeri bune. În general, EFT-urile tind să fie mai potrivite pentru începători deoarece au costuri și comisioane mai mici.
Dacă nu vrei să te complici și să ai un venit sigur pe termen lung, un fond index ETF pe un indice S&P 500 este o opțiune grozavă, inclusiv Warren Buffet fiind un mare fan al acestui tip de investiții. Fondurile ETF S&P 500 urmăresc primele 500 de companii de pe piața de valori, iar această strategie tinde să genereze randamente mai mari.
- Fonduri de obligațiuni și ETF-uri
Atunci când te întrebi în ce să investești în 2022, trebuie să ții cont de opinia experților. Aceștia spun că, una dintre cele mai bune modalități prin care investitorii pot face investiții pe termen lung în obligațiuni, reducând în același timp riscul de pierdere din neplată, este să investească în fonduri bazate pe obligațiuni. Aceste fonduri investesc în obligațiuni și alte investiții generatoare de venit, au niveluri diferite de comisioane și strategii de gestionare.
- Fonduri indexate Nasdaq-100
Acest fond se bazează pe cele mai mari, mai de succes și mai stabile 100 de companii ale Nasdaq (de exemplu platformele Apple și Meta sau celebra Microsoft). Acest lucru înseamnă că vei avea o diversificare imediată, astfel încât portofoliul tău să nu fie expus eșecului unei singure companii.
Un fond indexat Nasdaq-100 este potrivit pentru investitorii în acțiuni care se pot angaja să păstreze investiția cel puțin 3-5 ani.
Din punct de vedere al riscului, deși Nasdaq-100 are unele dintre cele mai puternice companii de tehnologie, pot exista atât scăderi ale randamentului, cât și creșteri.
Cât de bune sunt investițiile în imobiliare?
Cumpărarea de locuințe poate fi o investiție bună oricând. Poți să-ți achiziționezi locuința potrivită, apoi să o dai spre închiriere. În general, îți poți plăti rata la bancă (dacă locuința este cumpărată pe credit) din chirie, însă este de preferat să-ți și rămână un mic ”profit” de pe urma închirierii. Acest tip de investiție este perfectă pentru investitorii care pot gestiona deținerea unei proprietăți. Dacă reușești să plătești ratele, atunci când te pensionezi vei putea avea un numerar care să-ți asigure confortabil restul zilelor.
Din punct de vedere al riscului, la achiziționarea locuinței, este posibil să plătești în exces prețul bunului imobiliar. De asemenea, lipsa lichidității poate fi o problemă dacă vei avea nevoie rapid de numerar. În plus, este posibil să trebuiască să vii cu bani de-acasă pentru a plăti eventuale reparații neprevăzute la proprietate.
În ce să investești pe timp de inflație?
Iată în ce să investești pe timp de inflație, conform specialiștilor:
- Imobiliare. Bunurile imobiliare sunt o investiție bună pe timp de inflație deoarece generează venituri crescute din chirie. Investitorii pot cumpăra proprietăți imobiliare direct sau pot investi în ele cumpărând acțiuni ale unui trust de investiții imobiliare sau fond specializat.
- Aur. Când inflația este în creștere, aurul poate fi o investiție sigură. El poate fi achiziționat direct (lingouri, bijuterii) sau prin investirea într-un fond mutual sau într-un fond tranzacționat la bursă (ETF) care deține aur.
- Obligațiuni. În general, inflația este dăunătoare obligațiunilor cu rată fixă, însă investitorii pot opta pentru obligațiuni indexate pe inflație, care oferă o rată variabilă a dobânzii legată de rata inflației.
Așadar, ține cont de sfaturile specialiștilor atunci când te întrebi în ce să investești în 2022. Cel mai important lucru este să-ți creezi un portofoliu diversificat, care să-ți ofere un venit sigur. Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează și interacționează piețele financiare, înscrie-te la cursul AS Financial Markets – ”Interacțiunile dintre piețele financiare” .
Citește și: Companie de criptomonede acuzată de fraudă tip schema Ponzi
Sursa articol: Forbes.com, Bankrate.com, Investopedia.com
Sursa foto: Pixabay.com
Un comentariu
Pingback:
Pingback: