Moneda Bitcoin si telefon mobil
Diverse

EBA publică proiectele finale de standarde tehnice în conformitate cu Regulamentul MiCAR

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat pe 7 mai 2024 trei seturi de proiecte finale de standarde tehnice de reglementare (RTS) și un set de proiecte finale de standarde tehnice de implementare (ITS) referitoare la:

  1. autorizarea ca emitent de tokenuri raportate la active (asset-referenced tokens – ART)
  2. informațiile pentru evaluarea achiziției de participații calificate la emitenții de ART
  3. procedura de aprobare a cărților albe pentru ART-uri emise de instituțiile de credit în temeiul Regulamentului piețelor în cripto-active (MiCAR).

Aceste standarde tehnice sunt esențiale pentru a reglementa accesul pe piața UE al emitenților solicitanți de ART și al persoanelor care intenționează să exercite o influență semnificativă asupra acestor întreprinderi prin achiziționarea de participații eligibile.

Standardul privind autorizarea ca emitent de tokenuri raportate la active (ART)

RTS privind autorizarea stabilește cerințele de informații care trebuie incluse atunci când se solicită autorizația de a oferi publicului sau de a solicita admiterea la tranzacționare a unui ART, astfel încât să permită evaluarea cuprinzătoare a cererii de către autoritatea competentă.

În urma consultării publice, domeniul de aplicare al autorizației a fost modificat pentru a clarifica faptul că:

  • emitentul solicitant poate fi doar o persoană juridică sau o întreprindere stabilită în UE și
  • în timp ce eliberarea nu este supusă autorizației, care acoperă doar oferta publică sau admiterea la tranzacționare, o cerere poate fi depusă numai de către un emitent solicitant, prin urmare numai unui emitent i se poate acorda autorizație.

ITS privind autorizarea stabilește scrisoarea de cerere standard și modelul de cerere și clarifică procesul de evaluare a caracterului complet al cererii de către autoritatea competentă. Întrucât instituțiile de credit trebuie doar să primească aprobarea pentru a publica o carte albă, RTS și ITS privind autorizarea nu se aplică instituțiilor de credit.

Standardul poate fi descărcat în format pdf de mai jos:

Standardul privind informațiile pentru evaluarea achiziției de participații calificate la emitenții de ART

RTS privind conținutul detaliat al informațiilor care urmează să fie incluse în notificarea privind propunerea de achiziție de participații calificate directe sau indirecte stabilește cerințele de informații care sunt necesare autorității competente pentru a efectua evaluarea prudențială în cazul achizițiilor propuse de emitenți de ART-uri care nu sunt instituții de credit.

Aceste informații acoperă cinci criterii referitoare la:

  • reputația potențialului achizitor
  • adecvarea oricărei persoane care va conduce întreprinderea țintă
  • soliditatea financiară a potențialului achizitor
  • soliditatea și prudenta conducerea întreprinderii țintă în urma achiziției și
  • suspiciunea că spălarea banilor de finanțare a terorismului este comisă sau încercată sau că aceasta poate crește în urma achiziției.

În urma consultării publice, și având în vedere solicitarea de date cu caracter personal în cazul cererii de autorizare și a notificării propunerii de achiziție a participațiilor calificate, au fost adăugate câteva considerente care reamintesc obligația respectării regimului de confidențialitate atât în RTS privind informațiile pentru autorizare, cât și în RTS privind informațiile pentru notificarea propunerii de achiziție a participațiilor eligibile.

Instituțiile de credit, spre deosebire de alți emitenți de ART-uri, nu necesită autorizație pentru a emite ART-uri, dar trebuie să notifice autoritatea competentă, iar cartea albă trebuie depusă autorității competente pentru aprobare.

Standardul poate fi descărcat în format pdf de mai jos:

Standardul privind procedura de aprobare a cărților albe pentru tokenuri raportate la active

RTS privind procedura de aprobare a cărților albe pentru ART-uri emise de instituțiile de credit stabilește intervalele de timp pe care instituțiile de credit, autoritățile competente și Banca Centrală Europeană (BCE) sau alte bănci centrale trebuie să le respecte în timpul procedurii de aprobare a cărți albe de criptoactive.

Bază legală

EBA a elaborat RTS privind informațiile pentru autorizare în conformitate cu articolul 18 alineatul (6) din MiCAR și în strânsă cooperare cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și BCE. Proiectul ITS privind formularele standard, modelele și procedurile pentru informațiile care trebuie incluse în cerere a fost elaborat în conformitate cu articolul 18 alineatul (7) din MiCAR și în strânsă cooperare cu ESMA.

RTS cu privire la conținutul detaliat al informațiilor care sunt necesare pentru a efectua evaluarea pentru achizițiile de participații calificate la emitenții ART a fost elaborat în conformitate cu articolul 42 alineatul (4) din MiCAR și în strânsă cooperare cu ESMA.

RTS privind procedura de aprobare a cărților albe pentru ART emise de instituțiile de credit a fost elaborat în conformitate cu articolul 17 alineatul (8) din MiCAR și în strânsă cooperare cu ESMA și BCE.

Cursul Legislația aferentă criptoactivelor: aspecte fundamentale vizează aprofundarea cerințelor Regulamentului 1114/2023 (MiCAR) în domeniul cripto-activelor.

Cursul structurează cerințele de reglementare pe doi piloni: cerințe aferente emitenților și furnizorilor de servicii pe de o parte, respectiv cerințe în domeniul ofertelor publice de criptoactive.

Detalii despre curs AICI>>> Legislația aferentă criptoactivelor: aspecte fundamentale

Citește și: Spălarea banilor cu criptomonede: scheme frauduloase și studii de caz interesante

Sursa articol: European Banking Authority

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *