Curba-de-randament-inversata-si-recesiunea
Diverse

Curba de randament inversată și recesiunea economică

În ultima vreme, auzim tot mai des termeni precum ”recesiune economică”, ”depresiune” sau ”criză economică”. Condițiile fragile ale economiei mondiale, inflația și tensiunile geopolitice provocate în special de războiul din Ucraina au determinat analiștii să previzioneze o recesiune sau chiar o criză economică în anii ce urmează. Acest articol dezbate ideea de previziune a recesiunii cu ajutorul indicatorului economic – Curba de randament inversată – și este scris de Mukul Pal, lector AS Financial Markets. Originalul poate fi găsit aici.

Povestea celor doi Campbell: înțelegerea limitărilor indicatorilor economici

În lumea economiei, două persoane pe nume Campbell au contribuit în mod semnificativ la înțelegerea indicatorilor economici și a limitărilor acestora:

  • Campbell R. Harvey – economist și profesor de finanțe la Universitatea Duke, a publicat pe larg subiectul spread-urilor de randament și capacitatea acestora de a prezice recesiunile.
  • Donald T. Campbell – psiholog și profesor la Universitatea Northwestern, a propus un principiu cunoscut sub numele de Legea lui Campbell, care afirmă că, cu cât orice indicator social cantitativ este folosit mai mult pentru luarea deciziilor sociale, cu atât va fi mai mult subiectul presiunilor corupției și cu atât va fi mai apt să distorsioneze și să corupă procesele sociale pe care intenționează să le monitorizeze.

Curba de randament inversată

Unul dintre cei mai folosiți indicatori pentru prezicerea recesiunilor este curba de randament inversată, propusă de Campbell R. Harvey.

O curbă de randament inversată apare atunci când randamentul obligațiunilor pe termen scurt (precum titlurile de trezorerie pe 3 luni) este mai mare decât randamentul obligațiunilor pe termen lung (de exemplu obligațiunile de trezorerie pe 10 ani). Acesta este considerat un semnal de avertizare (red flag) pentru o posibilă recesiune, deoarece indică faptul că investitorii sunt îngrijorați de perspectivele viitoare ale economiei și cer un randament mai mare pentru a compensa riscul pe care și-l asumă investind în obligațiuni pe termen lung.

Cu toate acestea, după cum a avertizat Harvey, indicatorul curbei de randament inversate nu este infailibil și poate fi afectat de diverși factori, cum ar fi politica monetară și alte dinamici ale pieței, care pot crea semnale false. În plus, curba de randament inversată este un indicator întârziat, ceea ce înseamnă că tinde să apară după ce a început deja o recesiune economică și, prin urmare, confirmă o recesiune, dar nu este un indicator principal pentru a prezice una.

Legea lui Donald T. Campbell

Aici intervine legea lui Donald T. Campbell. Legea lui Campbell sugerează că atunci când un indicator este utilizat pentru a lua decizii importante, cum ar fi alocarea resurselor sau determinarea responsabilității, există tendința ca oamenii să manipuleze indicatorul pentru a obține rezultatul dorit. Acest lucru poate duce la o corupție a metricii și la o distorsiune a proceselor sociale subiacente pe care intenționează să le măsoare.

În contextul indicatorului curbei de randament inversate, aceasta înseamnă că, pe măsură ce tot mai mulți oameni se bazează pe acest indicator pentru a lua decizii importante, cu atât este mai probabil să eșueze.

Harvey a făcut ceea ce au făcut mulți alți economiști, și anume să se bazeze pe pantă (slope), înclinații (slants) sau diferențele de variație (spread-uri), observând empiric extremitățile istorice și pariind pe o revenire, pe care a numit-o prognoză. Ideea nu este că un spread nu poate să aibă mai mult conținut informațional sau că nu poate converge, ci faptul că profesia de cercetare se complace cu cauzalitatea, ceea ce este departe de Știință. Fluctuațiile lui Shiller se potriveau cu povestea lui de ineficiență a exuberanței și de ce psihologia de masă a făcut lucrurile inexplicabile. Însă, o fluctuație similară poate fi interpretată atât de diferit. Ratele de dobândă sunt importante, dar este vorba despre cât de mult trebuie să se întindă spread-urile pentru a determina o schimbare. Sau despre cât de mult am exagerat ca și societate în a ne permite să cheltuim mulți bani obținuți în mod facil astfel încât lipsa spread-ului să ne oprească de la o judecată corectă.

Concluzie

În concluzie, în timp ce indicatorul curbei de randament inversate propus de Campbell R. Harvey are un istoric puternic de a fi un indicator principal al recesiunilor, acesta nu este infailibil și poate fi afectat de diverși factori precum politica monetară și alte dinamici ale pieței, care poate crea semnale false. Undeva, Harvey o știe și este pregătit subconștient pentru eșecul lui. Poate că este conștient de munca lui Donald și înțelege limitările indicatorilor în general și necesitatea de a fi conștient de potențialele probleme care pot apărea atunci când se utilizează indicatorii pentru a lua decizii importante. Dintre toți oamenii, Harvey ar trebui să știe că prognozatorii nu pot prognoza, indiferent dacă prezici recesiunea sau evadarea dramatică din ea.

Sursa foto: Pixabay.com

Citește și: Noise – un defect al judecății umane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *