in-ce-investesc-bogatii
Investiții

În ce investesc cei mai bogați oameni ai lumii?

Persoanele cu valoare netă mare își investesc banii în diferite categorii de active financiare, inclusiv acțiuni, fonduri mutuale, conturi de pensii și imobiliare. Toată lumea știe cât de important este să ai un portofoliu diversificat, însă cum trebuie să arate acesta? Află din acest articol în ce investesc bogații planetei și inspiră-te de la ei pentru un viitor mai sigur și mai prosper!

Numerar și echivalente de numerar

Majoritatea oamenilor bogați au în sânge cultul economisirii și nu cheltuiesc mai mult decât este necesar. Într-adevăr, își achiziționează bunuri de lux, dar pe de altă parte caută întotdeauna modalități de a economisi și de a investi. În general, milionarii își păstrează o mulțime de bani în numerar sau echivalente de numerar foarte lichide. Ei stabilesc un cont de urgență înainte de a începe vreodată să investească.

Studiile arată că bogații lumii își țin, în medie, până la 25% din averea lor în numerar. Fac acest lucru pentru a compensa orice scădere a pieței și pentru a avea numerar disponibil ca asigurare pentru portofoliul lor.

Echivalentele de numerar reprezintă instrumente financiare aproape la fel de lichide ca numerarul. Acestea pot fi: fondurile mutuale de pe piața monetară, certificatele de depozit, titlurile comerciale sau bonurile de trezorerie.

Unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii își păstrează numerarul în bonuri de trezorerie pe care continuă să le transfere și să le reinvestească, apoi le lichidează în momentul în care au nevoie de bani lichizi. Alți milionari dețin în toată lumea cutii de valori pline cu numerar denominat în valute diferite.

Imobiliare

Investiția în imobiliare reprezintă cea mai populară metodă folosită de bogații lumii pentru a-și păstra averile. De la cumpărarea unor locuințe și apoi închirierea lor și până la achiziționarea unor proprietăți comerciale, precum clădiri de birouri, hoteluri și altele, imobiliarele vor fi întotdeauna în topul investițiilor oamenilor înstăriți.

În general, marii milionari au portofolii imobiliare pe măsură, care le aduc pe termene lung venituri pasive.

Diverse afaceri

Majoritatea oamenilor foarte bogați fie dețin afaceri pe care le conduc ei înșiși, fie devin business angels pentru alte afaceri cu potențial de succes. Ei nu se opresc la afacerile dintr-un singur domeniu, își diversifică portofoliul investind în mai multe industrii. Totuși, ei evaluează cu atenție afacerea respectivă, având o întreagă echipă de oameni care analizează în detaliu înainte de a lua decizia finală.  

De obicei, bogații lumii investesc în afaceri legate de tehnologie, deoarece acestea ar putea genera randamente mari ale investițiilor.

Acțiuni și fonduri de acțiuni

De cele mai multe ori, oamenii bogați investesc în fonduri indexate și acțiuni care plătesc dividende. Investitorii extrem de bogați dețin, de regulă, o participație de control într-una sau mai multe companii importante, dar majoritatea milionarilor au în portofoliu doar câteva titluri de capital.

Private Equity și fonduri speculative

Ca să investești în fonduri cu capital privat trebuie să fii investitor acreditat cu o anumită valoare netă, de obicei de cel puțin 250.000 USD. Investitorii acreditați pot fi atât persoane fizice, cât și organizații, dar există anumite reglementări care trebuie respectate. Unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, dacă sunt investitori acreditați, aleg să investestească masiv în capital privat. 

Fondurile speculative nu sunt același lucru cu capitalul privat. Fondurile speculative folosesc fonduri comune și urmăresc mai multe strategii pentru a obține profituri uriașe pentru investitorii lor. Fondurile speculative investesc în orice cred managerii de fonduri că vor obține cele mai mari profituri posibile pe termen scurt.

Bunuri

Bunurile precum metalele prețioase (aurul), bijuteriile, mașinile de lux, obiectele de artă scumpe și rare se numără printre favoritele oamenilor bogați. Cei foarte bogați  au investiții în drepturi de proprietate intelectuală precum drepturile la melodii sau filme, care pot fi de asemenea, foarte profitabile.

Criptomonede

Se estimează că aproximativ 100.000 de milionari investesc și în criptomonede, însă acestea sunt însoțite de un anumit risc pe care mulți milionari nu doresc să și-l asume.

Ce fac oamenii bogați mai bine decât alții?- Reechilibrarea portofoliului!

Toți oamenii bogați care dețin un portofoliu de investiții știu cât de importantă este practica reechilibrării portofoliului. Acest lucru înseamnă ajustarea investiției prin vânzarea de fonduri de acțiuni și fonduri de obligațiuni de cumpărare, sau invers, pentru recuperarea de alocare a activelor. Reechilibrarea portofoliului este necesară pentru a menține nivelul de risc la nivelul optim de toleranță la risc a unei persoane.

Prin reechilibrare consecventă, investitorii se asigură că portofoliile lor rămân diversificate adecvat și alocate proporțional. Un portofoliu echilibrat include de obicei combinația potrivită de numerar, acțiuni și obligațiuni, în funcție de vârsta și toleranța la risc a investitorului.

Pentru cei foarte bogați, reechilibrarea este o necesitate. Ea poate fi întreprinsă lunar, săptămânal sau chiar zilnic.

Oamenii bogați investesc, dar și economisesc

Pentru a-și păstra sau multiplica averile, oamenii bogați investesc în mai multe categorii de active financiare, însă și economisesc cu înțelepciune. În timp ce se concentrează pe creșterea intrărilor lor de numerar, nu omit reducerea ieșirilor de numerar. Ei au înțeles foarte bine că dacă trăiesc sub posibilitățile lor, vor putea atinge nivelul dorit de bogăție într-un timp mai scurt.

Alocarea activelor persoanelor cu valoare netă ridicată la nivel mondial

Conform site-ului statista.com, mai mult de jumătate din activele persoanelor cu valoare netă ridicată la nivel mondial în 2021 erau în capitaluri proprii sau numerar și echivalente de numerar. Cea mai mare pondere, aproape 30 la sută, a fost capitalul propriu. Numerarul și echivalentele de numerar au reprezentat a doua pondere ca mărime, care a fost de aproape 24 la sută.

La nivel regional, distribuția activelor persoanelor cu valoare netă ridicată a fost relativ uniformă între Asia-Pacific (exclusiv Japonia), Europa, America Latină și Orientul Mijlociu. Pentru toate aceste regiuni, aproximativ o cincime din active erau fiecare în numerar și echivalente, acțiuni, venit fix, imobiliare și investiții alternative. În America de Nord și Japonia, majoritatea activelor au fost alocate acțiunilor și numerarului sau echivalentelor de numerar.

Așadar, bogații lumii au un portofoliu diversificat de investiții. Ei știu cum să investească ca să obțină cel mai mare randament și știu cum să-și asume riscuri calculate. În timp ce înțeleg importanța investițiilor, nu uită să și economisească.

Dacă vrei și tu să investești, este esențial să știi cum funcționează piețele financiare. Te așteptăm la cursul Interacțiunile dintre piețele financiare pentru a înțelege care sunt principalele caracteristici ale piețelor financiare și cum funcționează acestea, cum să identifici riscurile specifice și oportunitățile de rentabilitate, astfel încât să poți construi un portofoliu eficient de active financiare. Cursul este predat de Adrian Codîrlașu, un specialist renumit, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar.

Citește și: În ce să investești în 2022?

Sursa foto: Unsplash

Surse articol:

https://www.investopedia.com/articles/investing/093015/6-investing-mistakes-ultra-wealthy-dont-make.asp

https://smartasset.com/financial-advisor/where-do-millionaires-keep-their-money

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *