pig-butchering-frauda-criptomonede
Combaterea spălării banilor

Pig Butchering: o nouă tipologie de înșelăciune în investiții. Află și alte noutăți AML!

Cele mai recente noutăți AML includ noi scheme de înșelăciune cu criptoactive, amenzi pentru nerespectarea standardelor AML, condamnări pentru activități ilegale, dar și ghiduri și rapoarte de evaluare privind criminalitatea economică și financiară în Europa. Află din acest articol care sunt cele mai importante evenimente AML din perioada 15.08 -14.09. 2023! Documentul a fost pregătit de Ion Radu, lector AS Financial Markets și specialist în prevenirea și combaterea spălării banilor/finanțarea terorismului.

1. CE a emis ghidul privind măsurile de precauție sporită pentru prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei

Ghid-prevenirea-eludarii-sanctiunilor-rusia

Comisia Europeană a emis Ghidul „Implementarea măsurilor de precauție sporită pentru a preveni eludarea sancțiunilor impuse Rusiei”. Documentul oferă o prezentare generală a principalelor aspecte pe care operatorii din UE trebuie să le aibă în vedere în cadrul activității lor de diligență și este menit să sprijine eforturile de conformare cu regimurile sancționatorii europene.

Ghidul oferă o listă relevantă de semnale de alarmă menite să ajute la identificarea eludării constrângerilor legale. Aceste semnale de alarmă se referă la clienți și partenerii de afaceri și sunt dedicate analizării posibilelor riscuri atunci când se începe o nouă relație comercială. Ghidul propune o evaluare strategică a riscurilor, însoțită de exemple practice, care abordează identificarea amenințărilor și vulnerabilităților, analiza de risc precum și elaborarea măsurilor de diminuare și administrare a riscurilor. Totodată, descrie numeroase tipologii de suspiciune și propune bune practici privind măsurile de diligență sporită.

În context. evidențiem și apariția analizei FINCEN-SUA „Trends and Patterns in Suspicious Activity Potentially Tied to Evasion of Russia-Related Export Controls” care plasează preponderent operatorii economici din China, Hong-Kong, Turcia și UAE pe fluxurile de eludare a restricțiilor de export cu destinație finală Rusia.

2. EUROPOL a publicat prima evaluare a amenințărilor privind criminalitatea economică și financiară în Europa

raport-europol-criminalitate-economica-europa

Raportul EUROPOL, „European Financial and Economic Crime Threat Assessment 2023”, analizează amenințările reprezentate de spălarea banilor, criminalitatea financiară și corupția, precum și modul în care acestea au evoluat ca urmare a schimbărilor tehnologice și geopolitice. Raportul examinează, de asemenea, rolul acestor infracțiuni în cadrul mai larg al criminalității internaționale de mare amploare și al crimei organizate, în care rețelele infracționale utilizează criminalitatea economică și financiară ca instrument pentru a disimula și, în cele din urmă, pentru a beneficia de profiturile obținute prin activități ilegale.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

  • aproape 70% dintre rețelele infracționale care operează în UE utilizează tehnicile de bază de spălare a banilor, iar aproximativ 30% folosesc rețele profesionale de spălare a banilor și/sau sisteme bancare subterane, care aplică un „comision” între 5% și 20% în funcție de proveniența și destinația sumelor;
  • mai mult de 60% dintre rețelele infracționale care operează în UE utilizează corupția ca mijloc principal pentru a-și atinge obiectivele ilicite;
  • 80% dintre rețelele infracționale active în UE utilizează în mod abuziv structurile comerciale legale pentru activități infracționale;
  • activitățile cu utilizare intensivă a numerarului sunt preponderent implicate, deoarece acestea oferă oportunități de a ascunde sumele ilicite printre cele licite;
  • cele mai frecvente tipuri de fraudă includ fraudele în domeniul investițiilor (în special cripto-investițiile), business email compromise (BEC), fraudele de tip e-commerce, tech support, romance și phishing;
  • peisajul infracțional este fragmentat, actorii principali fiind adesea localizați în afara UE;
  • tehnicile și instrumentele utilizate de infractori avansează rapid, infractorii profitând de evoluțiile tehnologice și geopolitice.

Raportul abordează pe scurt și subiectul sancțiunilor internaționale, respectiv eludarea acestora și implicarea crimei organizate. Conform raportului, sumele recuperate de autorități de la infractori sunt de circa 4 miliarde EUR anual și reprezintă între 2% – 4% din totalul sumelor produse ilegal în piața europeană.

3. Alerta FinCEN privind tipologia de înșelaciune cunoscută sub denumirea “Pig Butchering”

frauda-criptoactive-pig-butchering

FINCEN-SUA (The U.S. Department of the Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network) a emis o alertă adresată instituţiilor financiare privind tipologia de înşelăciune în investiţii „Pig Butchering”.

În ultima perioadă s-a constat la nivel global apariţia unei noi tipologii de fraudă supranumită „pig butchering” prin care infractori sub identitate falsă caută să creeze o relaţie de consiliere profitabilă şi de încredere cu victimele care investesc în criptoactive sau valute exotice pentru ca mai apoi să le deposedeze de sumele investite. Alerta explică în detaliu metodologia de producere a fraudei exemplificată cu un studiu de caz şi prezintă 15 tipologii de recunoaştere a comportamentului suspect.

Potrivit raportului Internet Crime 2022 publicat de FBI, înșelăciunile de tipul cripto-investiții au avut o creștere fără precedent atât în ceea ce privește numărul de victime, cât și valoarea totală a pierderilor, acestea ridicându-se la 2,57 miliarde de dolari în 2022, iar din datele publicate de autoritatea de protecţie a consumatorului din SUA, rezultă că 34% din persoanele cu vârste între 18 și 59 de ani au căzut victime înșelăciunilor financiare.

4. Măsurile KYC/AML/CFT aplicate PEP în atenția autorităților din UK

Autoritatea de supraveghere a pieţei financiar-bancare din UK, FCA, a demarat o acţiune globală de verificare a măsurilor de cunoaştere a clientelei aplicate persoanelor expuse politic. Acţiunea se va finaliza în Iunie 2024 şi are în vedere :

  • modul de identificare a PEP;
  • evaluarea riscurilor specifice fiecare relaţii de afacere cu un PEP;
  • aplicarea măsurilor suplimentare de cunoaştere a clientelei şi monitorizarea continuă în concordanţă cu riscul identificat;
  • modul în care se refuza sau inchide relaţia de afaceri cu PEP;
  • modul de comunicare cu clienţii PEP;
  • actualizarea datelor şi reevaluarea relaţiilor de afaceri cu clienţii PEP.

Totodată, FCA a invitat persoanele expuse politic să informeze autoritatea asupra modului cum interacţionează şi sunt tratate de către instituţiile financiare şi bancare din UK.

5. Curtea de Justiție Europeană respinge ceerea de delistare a fondatorului TMK Dmitri Pumpyanskiy

Curtea de justiție a Uniunii Europene a respins acțiunile introduse de Dmitri Alexandrovici Pumpyanskiy și de Galina Evgenyevna Pumpyanskaya contra măsurilor restrictive adoptate împotriva lor de Consiliu în Februarie 2022.

Comunicatul de presă precizează: „Dl Dmitri Pumpyanskiy, președinte al Consiliului de administrație al PJSC Pipe Metallurgical Company (TMK) și președinte al Consiliului de administrație al Sinara Group, a fost adăugat pe listă, în primul rând, pentru că a sprijinit autoritățile Federației Ruse și companiile de stat și, în al doilea rând, pentru că este un om de afaceri de prim rang implicat în sectoare economice care constituie o sursă substanțială de venituri pentru guvernul Federației Ruse. Doamna Galina Evgenyevna Pumpyanskaya este, de asemenea, inclusă pe lista de măsuri restrictive în calitate de soție a domnului Pumpyanskiy și de președintă a Consiliului de administrație al Fundației BF Sinara”.

De subliniat că pe pagina de internet a ANAF cu Ordinele de blocare/deblocare (în secțiunea Info UE-Sancțiuni Internaționale) se regăsesc și companii din grupul TMK cu afaceri în România.

În această perioadă Curtea de Justiție a analizat alte 7 cereri de ștergere din lista aferentă Regulamentului (EU) 269/2014, din care a aprobat doar solicitarea formulată de oligarhul Aleksandr Shulgin, fost CEO al OZON, al doilea cel mai mare on-line retailer din Rusia.

Evenimentul lunii

tornado-cash

Departamentul de Justiție din SUA îi cercetează pe Roman Storm, 34 de ani şi Roman Semenov, 35 ani, cetățeni ruşi, fondatori şi administratori ai Tornado Cash, pentru spălarea banilor şi încălcarea sancțiunilor internaționale.

Prin intermediul platformei de tranzacționare şi a mixerului de criptomonede Tornado Cash, Lazarul Group, entitate aflată pe lista OFAC-SDN din 2019, a mixat şi transferat criptoactive obținute din infracțiuni informatice în valoare de circa 1 miliard de dolari. În august 2022 Tornado Cash a fost introdus în lista OFAC-SDN sub programul US cyber sanctions regime. În 23 august 2023, Roman Storm a fost arestat, iar Roman Semenov a fost listat în OFAC-SDN.

Declarația lunii

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, obținută de POLITICO, președinții celor trei autorități de reglementare din UE, referindu-se la negocierea unor legături economice mai strânse cu Andorra, Monaco și San Marino, au avertizat Comisia Europeană că „o relație mai strânsă cu acest trio ar putea deschide ușa din spate pentru bani ilegali”.

Alte noutăți AML

În documentul atașat vei găsi și alte noutăți AML importante din perioada 15.07-14.08. 2023

Sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *