Persoană care înmânează un teanc de dolari
Combaterea spălării banilor

Sancțiune de 35 mil. USD pentru deficiențe KYC și AML

Amendă de 35 mil. USD pentru deficiențe AML majore, noi dezvăluiri privind scandalul Panama Papers și obligație de plată de 144,7 miliarde de dolari pentru guvernul iranian și taliban pentru atacurile teroriste din 9 septembrie din 2001 de la WTC – aceste evenimente sunt printre cele mai recente noutăți privind activitățile de combaterea spălării banilor din perioada 26-30 august 2024! Află din acest articol toate activitățile AML importante!

Sancțiune de 35 mil. USD pentru deficiențe KYC și AML

Nordea Bank a fost sancționată cu 35 de milioane de dolari de către New York State Department of Financial Services (NYDFS), pentru deficiențe majore în programul său de cunoaștere a clientelei și combaterea a spălării banilor și totodată pentru că nu a aplicat măsuri corespunzătoare de administrare a riscului în relația cu băncile de corespondent.

Autoritatea din SUA subliniază faptul că în 2016, dezvăluirile din Panama Papers au scos la iveală rolul băncii în facilitarea creării, pentru clienți ai săi, de societăți și conturi offshore care au permis atât anonimizarea structurii de proprietate și control cât și lipsa de trasabilitate a tranzacțiilor și sustragerea de la plata taxelor către autorități.

Activitatea de la fosta sucursală Nordea din Vesterport, Danemarca, a implicat în mod semnificativ banca în fluxul de fonduri ilicite cu entități evidențiate în dezvăluirile Russian Laundromat, Azerbaijani Laundromat și Hermitage Capital. Anchetele ulterioare ale NYDFS au arătat că măsurile de precauție ale băncii în materie de combatere a spălării banilor la fostele sucursale baltice, evaluate intern ca având risc ridicat, nu au fost în măsură să asigure o protecție adecvată pentru creșterea nivelului de risc, lăsând banca vulnerabilă la spălarea banilor și la sancțiunile internaționale în ceea ce privește fluxul de tranzacții suspecte din Rusia și fostele republici sovietice.

Se remarcă faptul că Nordea nu a reușit în mod constant să pună în aplicare în mod adecvat inițiativele de conformitate în vederea diminuării riscului rezidual, expunând banca la un risc semnificativ de criminalitate financiară. În plus față de aceste deficiențe, banca a continuat să stabilească noi relații de corespondent cu instituții cu risc ridicat, expunându-se la noi riscuri suplimentare.

Totodată, NYDFS evidențiază că sistemul de monitorizare a tranzacțiilor implementat de Nordea era inadecvat, ceea ce a determinat banca să recunoască faptul că riscul sau ML/TF agregat, la nivelul întregii activități, ajunsese la un nivel „critic”. Combinația dintre controalele interne deficitare, un sistem puțin specializat de monitorizare a tranzacțiilor și un program global de conformitate descentralizat a creat o serie de circumstanțe care au expus banca la un risc ridicat, risc care a fost transferat către instituțiile financiare din SUA.

Curs Prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și sancțiuni internaționale

Programul cuprinde informații esențiale cu privire la:

  • Identificarea riscurilor de spălarea banilor
  • Indicatori de suspiciune și tipologii de spălare a banilor
  • Răspunderi și sancțiuni
  • Studii de caz

Vezi detalii despre tematică și înscrieri AICI>>>

Noi dezvăluiri privind scandalul Panama Papers

Pe rolul instanțelor de judecată din SUA – New York se află dosarul „Doe v. The Federal Republic of Germany (1:23-cv-06395)” care oferă o nouă perspectivă asupra cauzelor și consecințelor aparițiilor celebrelor „Offshore Leaks”, scurgeri de informații și documentele de la furnizori de servicii pentru fiducii, societăți și alte entități care înființează binecunoscutele companiile offshore (Offshore Registered Agent).

Din documentele aflate pe rolul instanței în cazul menționat rezultă că Panama Papers a apărut ca urmare a unei înțelegeri între Guvernul Republicii Federale Germania și o persoană rămasă până în prezent necunoscută, care în schimbul a 5 milioane EUR și 10% din sumele care vor fi recuperate din impozite datorate, penalități fiscale, dobânzi la impozite datorate, amenzi și încasări provenite din alte infracțiuni fiscale dacă acestea depășesc 50 de milioane de euro. Acest contract a devenit public din cauza faptului că persoana anonimă, care se identifica în instanță „Joe Doe”, reclamă faptul că deși autoritățile germane au recuperat peste 195 milioane EUR de la rezidenții fiscali germani identificați în documentele Panama Papers, refuză sa plătească cota promisă de 10% din sumele recuperate.

Reamintim că scandalul Panama Papers a izbucnit în urma unei scurgeri masive de date de la firma de avocatură Mossack Fonseca cu sediul în Panama, în Aprilie 2016, dintr-o sursă anonimă către ziarul Süddeutsche Zeitung din Germania și care a avut un impact major asupra modului în care sunt supravegheate instituțiile financiare la nivel global, forțând guvernele și instituțiile financiare să adopte măsuri mai stricte pentru a preveni evitarea taxelor, spălarea banilor și alte activități financiare ilegale.

În ceea ce privește sistemul financiar german, companii importante precum Deutsche Bank, Commerzbank și Berenberg Bank au făcut obiectul unor investigații extinse și au plătit amenzi semnificative fiind forțate să își îmbunătățească politicile de conformitate privind cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor. Subliniem că în cursul anului 2016 la nivelul Parlamentului European au fost organizate patru audieri și dezbateri publice cu tema „Lecții din Panama Papers pentru asigurarea justiției fiscale și sociale”.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Guvernul iranian și taliban – obligați să plătească daune de 144 mld USD pentru atacurile teroriste din SUA

O instanță federală din New York a emis două hotărâri prin care obligă guvernul iranian și taliban să plătească 144,7 miliarde de dolari persoanelor care au avut de suferit în urma atacurilor teroriste asupra World Trade Center din 2001. Judecătorul districtual american George Daniels a emis sentințele după ce inculpații nu au răspuns citațiilor din acest litigiului aflat de 20 de ani pe rolul instanțelor americane de judecată pentru a-i trage la răspundere pentru atacurile care au ucis aproape 3.000 de persoane pe 11 septembrie 2001.

Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 26-30 august 2024 în documentul atașat:

Evenimentul perioadei: amendă de 200 mil USD pentru exportul de tehnologie în China, Rusia și Iran

Compania RTX din SUA a primit o amendă de 200 de milioane de dolari din partea autorităților americane pentru exportul de tehnologie din domeniul apărării în China, Rusia și Iran. RTX este printre cei mai mari producători din domeniul aerospațial și al militar la nivel global având peste 185.000 de angajați.

Declarația perioadei: Roy Waligora, Partner și Head of UK Investigations la KPMG

Declarația a fost făcută cu ocazia publicării raportului bianual Barometrul Fraudelor: „Spălarea banilor continuă să fie o problemă în Regatul Unit din cauza complexității și sofisticării sistemelor financiare care pot fi exploatate pentru activități ilegale. Va fi interesant de văzut dacă cerința relativ nouă ca entitățile din străinătate să fie înregistrate la Companies House va face ca și mai multe dintre aceste cazuri să ajungă în curând în fața instanțelor.”

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *