Persoană cu dolari în mâini și cătușe
Combaterea spălării banilor

Raport EUROPOL privind criminalitatea internațională

Unul dintre cele mai importante noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 02-06 septembrie 2024 este Raportul Europol privind criminalitatea internațională. Îți prezentăm în acest articol concluziile raportului, dar și alte evenimente AML importante!

Raport EUROPOL „EMPACT 2023 Results Factsheets”

În contextul inițiativei EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor criminale), constituită de statele membre ale UE pentru a identifica, prioritiza și aborda amenințările reprezentate de criminalitatea internațională organizată și gravă, EUROPOL a publicat „EMPACT 2023 Results Factsheets”.

În 2023, au fost inițiate 15.644 de investigații în care s-au efectuat 13.871 de arestări, s-au sechestrat 797 de milioane EUR (în active și bani), s-au confiscat 197 de tone de droguri, iar 821 de rețele infracționale de mare risc au fost identificate și destructurate. Totodată s-au sporit parteneriatele din afara UE pentru combaterea activităților infracționale în Balcanii de Vest, în America Latină și în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și multe alte realizări.

EUROPOL a împărțit infracțiunile investigate în 15 mari categorii de infracțiuni, cele mai relevante pentru instituțiile financiare fiind:

  • criminalitate financiară și spălarea banilor, unde nivelul activelor sechestrate a fost de 365 milioane EURO, atingând maximum celor 15 categorii, cele mai semnificative investigații fiind în legătură cu cazuri de corupție care afectează persoanele expuse politic și funcționarii publici, precum și pe cazurile de corupție legate de achizițiile publice și investigații care implică autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare. De remarcat că evaziunea fiscală nu se regăsește distinct în niciuna din cele 15 categorii;
  • schemele de fraudă online unde se remarcă digital skimming-ul și fraudele în investiții și unde în contrast cu categoria menționată anterior, sumele sechestrate ating un nivel minim de numai 125.000 EURO;
  • criminalitatea organizată împotriva patrimoniului, cu accent pe artă, cultură și patrimoniu cultural, inclusiv cele subacvatice;
  • infracțiuni împotriva mediului înconjurător, cu cazuistică în domeniul traficului internațional de deșeuri și totodată privind utilizarea și comercializarea ilegală a produselor fitosanitare.

Raportul trebuie analizat în contextul obligațiilor de raportare a tranzacțiilor suspecte cât și în ceea ce privește factorii de risc privind clienții și tranzacțiile acestora așa cum se prevede la art.6 și art.17 din Legea nr.129/2019.

Curs Prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și sancțiuni internaționale

Programul cuprinde informații esențiale cu privire la:

  • Identificarea riscurilor de spălarea banilor
  • Indicatori de suspiciune și tipologii de spălare a banilor
  • Răspunderi și sancțiuni
  • Studii de caz

Vezi detalii despre tematică și înscrieri AICI>>>

Citește și: Raport Europol „Descifrarea celor mai periculoase rețele infracționale din UE”

Alertă OFAC privind încercările Rusiei de eludarea sancțiunilor

În data de 04 Septembrie 2024 Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din SUA (OFAC) a emis o alertă pentru a avertiza instituțiile de supraveghere și instituțiile financiare din străinătate cu privire la încercările Rusiei de a eluda sancțiunile internaționale impuse în contextul războiului din Ucraina prin deschiderea în străinătate de noi sucursale și filiale ale instituțiilor financiare ruse.

Autoritatea americană subliniază faptul că Rusia utilizează din ce în ce mai mult țări terțe pentru a eluda sancțiunile și a continua achizițiile pentru a-și sprijini baza militar industrială inclusiv prin intermediul instituțiilor financiare și solicită prudență inclusiv în ceea ce privește instituțiilor financiare ruse care nu sunt sancționate.

Astfel, toate instituțiile financiare străine care au relații de afaceri cu astfel de sucursale sau filiale – inclusiv activități precum menținerea conturilor, transferul de fonduri sau furnizarea de alte servicii financiare precum procesarea plăților, finanțarea comerțului și asigurările – ar trebui să fie conștiente de riscurile semnificative legate de sancțiuni asociate cu facilitarea eforturilor Rusiei de a eluda sancțiunile și de a abuza de sistemul financiar global.

În temeiul Ordinului Executiv (E.O.)14024 OFAC poate sancționa instituțiile financiare străine care efectuează sau facilitează orice tranzacție sau tranzacții semnificative sau furnizează orice serviciu care implică baza militară-industrială a Rusiei. Baza militară-industrială a Rusiei include toate persoanele sancționate conform ordinului menționat, precum și orice persoană care își desfășoară activitatea în sectoarele tehnologiei, apărării și materialelor conexe, construcțiilor, industriei aerospațiale și de producție din economia Federației Ruse.

Nou pachet UE împotriva spălării banilor

Grupul de reflecție al Parlamentului European (Think Tank) a publicat broșura (briefing) „Înțelegerea răspunsului UE la spălarea banilor: Noul pachet UE împotriva spălării banilor”, care se adresează europarlamentarilor și personalului Parlamentului European ca material de referință pentru a-i ajuta în activitatea parlamentară.

Documentul descrie, într-un mod sintetic, elementele de bază ale procesului teoretic de spălarea banilor, cadrul juridic existent, noile regulamente și directive publicate recent, precum și cadrul de cooperarea internațională. Documentul pune pe un loc central Regulamentul nr. 2024/1624 prind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (AML Single Rulebook Regulation) care va intra în vigoare la 10 Iulie 2027.

Descoperă toate noutățile AML importante din perioada 02-06 septembrie 2024 în documentul atașat:

Evenimentul perioadei: sancțiune pentru deficiențe în programul de whisleblowing

The US Securities and Exchange Commission a sancționat compania Nationwide Planning Associates Inc cu suma de 160,000 USD pentru deficiențe în implementarea reglementărilor privind programul de whistleblowing.

Declarația perioadei: Frank Elderson, BCE

Declarația perioadei aparține lui Frank Elderson, membru al Comitetului executiv și vicepreședinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, în cadrul discursului la conferința internațională comună a Autorității Bancare Europene și a Băncii Centrale Europene pe tema „Abordarea provocărilor în materie de supraveghere prin intermediul unei colaborări consolidate”: „Reziliența financiară în sine este departe de a fi suficientă pentru a face față vicisitudinilor operaționale – este nevoie de reziliență operațională. Iar pentru a consolida și a menține reziliența operațională, instituțiile trebuie să continue să investească în sisteme, procese și oameni pregătiți pentru viitor. Acesta nu este un exercițiu static. Reziliența operațională necesită o atenție continuă și trebuie să țină pasul cu schimbările survenite în domeniul riscurilor.”

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *