scandaluri-spalarea-banilor
Combaterea spălării banilor

9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Spălarea banilor este o preocupare majoră pentru companiile și instituțiile financiare din întreaga lume, combaterea activităților infracționale fiind o adevărată provocare chiar și pentru cele mai mari organizații mondiale. Deoarece activitățile de spălarea banilor au consecințe socio-economice negative grave, autoritățile de reglementare globale și locale elaborează reglementări pentru a reduce riscurile și a preveni alte derapaje.

Toate instituțiile financiare și organizațiile expuse riscului de spălare a banilor trebuie să respecte reglementările în vigoare, altfel pot primi sancțiuni extrem de severe. De-a lungul timpului, mai multe instituții (în special bănci) au fost implicate în diverse activități de spălarea banilor, cu sau fără știință. Îți prezentăm în acest articol unele dintre cele mai mari scandaluri de spălarea banilor (SUA și Europa) și sancțiunile primite de băncile implicate pentru că nu au avut implementate suficiente măsuri de combaterea spălării banilor.

1. HSBC – Amendă de 1,9 miliarde de dolari

În 2012, HSBC Holdings Plc a plătit autorităților americane o amendă record de 1,92 miliarde de dolari din cauza lipsei unui program eficient de combaterea spălării banilor, fapt care a permis ca banca să fie implicată într-o activitate ilegală de droguri din Mexic. Concret, două carteluri de droguri din Mexic și Columbia au spălat 881 de milioane de dolari între ei prin HSBC și o unitate mexicană. Acest lucru a fost posibil deoarece HSBC nu a efectuat corect procedurile de due dilligence asupra unora dintre titularii de cont.

Pe lângă aceste probleme, s-a constatat, de asemenea, că banca a furnizat servicii organizațiilor teroriste și a permis tranzacții cu țări aflate pe lista neagră precum Iran, Libia, Cuba, Sudan sau Coreea de Nord.

2. Standard Chartered Bank  – Amendă de 1,1 miliarde de dolari

În 2012, Standard Chartered Bank, o companie britanică de servicii bancare și financiare, a fost acuzată de faptul că a permis spălarea a 265 de miliarde de dolari de către grupuri criminale din diferite țări. Acest lucru a fost posibil din cauza lipsei unei politici eficiente de AML.

Concret, în 2005 și 2006, banca a încălcat sancțiunile împotriva Iranului, permițând tranzacțiile cetățenilor iranieni prin conturile sale. La aceste acuzații, s-au adăugat și încălcarea sancțiunilor SUA împotriva Birmaniei, Libiei și Sudanului. Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din SUA a constatat, de asemenea, deficiențe grave în politicile băncii de combatere a spălării banilor. Toate acestea au dus la amendarea băncii cu o sumă totală de 1,1 miliarde de dolari.

3. Danske Bank  – Amendă de 1.4 miliarde de dolari

Danske Bank a fost implicată în cel mai mare scandal de spălare de bani din Europa, fiind acuzată că între 2007- 2015, prin sucursala sa din Estonia, a permis efectuarea de tranzacții suspecte în valoare de 224 de miliarde de dolari proveniți din Rusia. În urma investigației, activitatea din Estonia a băncii a fost suspendată și o parte din conducere a fost acuzată penal. În scandal, a fost implicată și Swedbank din Suedia, după ce aceasta a raportat că a gestionat unele dintre aceleași plăți care au trecut prin Danske.

4. ING Bank – Amendă de 900 de milioane de dolari

În 2018, banca olandeză a fost amendată cu 775 milioane de Euro (900 milioane de dolari) deoarece nu a identificat în mod corespunzător timp de mai mulți ani beneficiarii reali ai unor conturi de clienți și nu a observat tranzacțiile suspecte derulate prin intermediul acestor conturi. 

Aceasta nu este prima dată când grupul ING primește amendă pentru politicile insuficiente de combaterea spălării banilor. În 2012, a plătit 619 milioane de dolari pentru facilitarea unor plăți în valoare de miliarde de dolari prin sistemul bancar din SUA în numele clienților cubanezi și iranieni.

5. Rabobank – Amendă de 369 milioane de dolari

În 2018, o altă instituție olandeză, Rabobank, a plătit 369 de milioane de dolari guvernului SUA pentru că a permis ca sute de milioane de numerar din Mexic să fie depuse în sucursalele sale din California și apoi transferate în altă parte. Banca a ignorat semnalele de avertizare  care evidențiau în mod clar faptul că fondurile erau legate de traficul de droguri și crimă organizată.

6. Wachovia Bank – Amendă de 160 milioane de dolari

În 2010, Wachovia Bank a fost amendată cu 160 de milioane de dolari pentru că a  permis cartelurilor mexicane să spele aproximativ 390 de miliarde de dolari între 2004-2007 prin sucursalele sale. 

Cartelurile de droguri au folosit banii proveniți din vânzările de droguri în SUA pentru a-i introduce clandestin peste granița mexicană. Banii au fost depuși în diverse conturi bancare din Mexic (unde reglementările privind sursa fondurilor nu erau conform standardelor), apoi au fost returnați în conturile băncii Wachovia din SUA. Deși banca nu a putut controla sursa acestor fonduri, a permis primirea banilor și mai departe retragerea de numerar.  

Wachovia Bank (preluată de Wells Fargo & Company) a reușit să scape de urmărire penală plătind amenda și promițând că va întări controale împotriva spălării banilor.

7. Commerzbank – Amendă de 50 de milioane de dolari

În 2020, sucursala din Londra a Commerzbank a fost amendată cu 50 de milioane de dolari din cauza lipsa de măsuri pentru combaterea activităților de spălarea banilor și ignorarea multiplelor avertismente primite de la autoritățile de reglementare. Concret, banca a fost acuzată de faptul că în perioada 2016-2017 a permis spălarea a 347 de milioane de dolari prin conturile sale.

8. UBS – Amendată cu 15 milioane de dolari

Gigantul bancar elvețian UBS a primit o amendă de 15 milioane de dolari în SUA pentru că nu a depus rapoarte de activitate suspectă. Între 2011-2013, filiala sa din San Diego a transferat 9 miliarde de dolari în diverse conturi ale rezidenților din Mexic, Venezuela și Panama. Autoritățile americane au constatat că angajații băncii au permis efectuarea tranzacțiilor, în ciuda multiplelor semnale de avertizare.

9. Credit Suisse – Amendă de 1.9 milioane de dolari

În iunie 2022, grupul bancar elvețian Credit Suisse a fost amendat cu 1.9 milioane de dolari pentru că nu a întreprins suficiente măsuri pentru a împiedica operațiuni de spălarea banilor proveniți din activități ilegale de droguri.

Concret, între 2004-2008, banca a acceptat depuneri de milioane de euro în depozite bancare de la un fost sportiv bulgar (luptătorul Evelin Banev) care era implicat  într-o rețea europeană de contrabandă cu cocaină. Angajata băncii, o fostă jucătoare de tenis bulgară (Elena Pampoulova-Bergomi) primea în mod regulat saci „plini cu numerar” – unele în valoare de echivalentul a 400.000 de lire sterline – de la oameni cunoscuți de bulgar. Ea a spus în timpul audierilor că și-a informat superiorii despre evenimente, dar aceștia au decis să continue afacerea.

În instanță, Credit Suisse a contestat originea ilegală a banilor, spunând că fostul luptător bulgar și apropiații săi dețineau afaceri legitime în construcții, leasing și hoteluri.

Pe lângă amenda de 1.9 milioane de dolari, băncii i-au fost confiscate bunuri în valoare de 12.1 milioane de dolari și va trebui să plătească guvernului elvețian despăgubiri în valoare de 19 milioane dolari.

Activitățile de spălarea banilor se intensifică de la un an la altul, apărând tot timpul noi scheme de fraudare. Băncile și instituțiile financiare trebuie să monitorizeze în mod constant operațiunile desfășurate prin conturile lor, să identifice și să raporteze toate tranzacțiile considerate suspecte.

Dacă vrei să afli totul despre combaterea infracțiunilor de acest fel, te așteptăm să te înscrii la cursul de spălarea banilor AS Financial Markets. Lectorul Ion Radu are o experiență îndelungată pe aria de Conformitate din domeniul financiar-bancar și este unul dintre cei mai buni specialiști din România pe probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA.

Pentru detalii și înscrieri, ne poți contacta la office@cursuribursa.ro sau numărul de telefon: +40-771.261.036.

Citește și: Riscurile AML asociate cu activitatea de crowdfunding

Sursa foto: Pexels.com

Surse articol:

https://www.reuters.com/article/us-hsbc-probe-idUSBRE8BA05M20121211

https://www.reuters.com/article/us-europe-moneylaundering-explainer-idUSKCN1RG1XI

https://www.reuters.com/article/us-ing-groep-settlement-money-laundering-idUSKCN1LK0PE

https://www.bbc.com/news/business-61957774

https://money.cnn.com/2018/02/08/news/rabobank-mexico-drug-money-laundering/index.html

https://www.reuters.com/business/finance/court-convicts-credit-suisse-money-laundering-case-2022-06-27/

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *