Persoană care numără bani
Combaterea spălării banilor

Raport National Crime Agency privind evaluarea criminalității organizate

Unul dintre cele mai importante noutăți privind activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor din perioada 16-20 septembrie 2024 este Raportul National Crime Agency din UK privind evaluarea criminalității organizate. Îți prezentăm în acest articol concluziile raportului, dar și alte evenimente AML importante!

Raport ”Evaluarea strategică națională 2024 privind Criminalitatea Organizată”

National Crime Agency din Marea Britanie a publicat Evaluarea strategică națională 2024 privind Criminalitate Organizată (The National Strategic Assessment of Serious and Organised Crime 2024), care oferă o analiză detaliată a amenințărilor și riscurilor din domeniul infracționalității, bazată pe informațiile obținute de autorităților de aplicare a legii din UK și a altor organizații partenere în anul 2023.

Tipologii infracționale

Principala concluzie este că tendințele din ultimul deceniu s-au păstrat în mare măsură în 2023, an marcat de creșteri semnificative ale amenințărilor și prejudiciilor cauzate de traficul și consumul de droguri, abuzul sexual asupra copiilor și criminalitatea informatică, precum și de creșteri mai reduse în ceea ce privește spălarea banilor și criminalitatea organizată bazată pe dobândirea de bunuri (organised acquisitive crime).

Raportul grupează tipologiile infracționale în zece mari categorii:

  • abuzul sexual asupra copiilor;
  • infracțiuni informatice;
  • traficul și consumul de droguri;
  • traficul cu arme;
  • frauda;
  • infracțiunile în domeniul financiar;
  • sclavia modernă și traficul de persoane;
  • criminalitatea organizată bazată pe dobândirea de bunuri;
  • criminalitatea organizată în domeniul imigrației.

Ca o caracteristică generală, majoritatea infracțiunilor au avut loc fie online, fie au fost facilitate de resurse online. Tehnologia facilitează în mod semnificativ comiterea de infracțiuni de către grupurile de crimă organizată, permițându-le să se diversifice rapid, să colaboreze și să ajungă la un număr cât mai mare de victime, asigurându-le în același timp anonimat și securitate.

Spălarea banilor internațională: facilitatori și sectoare supuse corupției

Proliferarea și accesibilitatea din ce în ce mai mare a tehnologiilor de inteligență artificială favorizează comiterea de infracțiuni la o scară largă și cu un grad ridicat de sofisticare. Se estimează că anual în UK peste 12 miliarde de lire sterline sunt generate ilegal, în timp ce 100 miliarde fac obiectul proceselor de spălarea banilor. Principalul facilitator al procesului de spălarea bani sunt persoanele juridice din cauza vulnerabilităților în procesul de creare și supraveghere a acestora.

Autoritățile constată că printre indicatorii potențiali de utilizarea abuzivă a structurii corporative se numără înregistrarea mai multor societăți la aceeași adresă și totodată crearea unui număr mare de societăți inactive. Facilitatorii profesioniști continuă să fie utilizați pentru a ascunde, transfera și stratifica bunurile provenite din infracțiuni. În principal aceștia se regăsesc în sectorul bancar, furnizorii de servicii de plată, serviciile de contabilitate, agenții imobiliari, servicii juridice, wealth management și furnizorii de servicii fiduciare și pentru societăți.

Raportul evidențiază faptul că sectoarele energiei, extracției, construcțiilor, metalurgiei, apărării, transporturilor și finanțelor sunt cele mai expuse riscului de corupție internațională, principala metodă utilizată pentru spălarea veniturilor provenite din corupție de către persoanele expuse politic continuă să fie stratificarea și plasarea activelor prin intermediul entităților corporative offshore și al trusturilor utilizând în acest sens serviciile facilitatorilor profesioniști.

Raportul prezintă statistici, studii de caz și diagrame explicative pentru fiecare din cele 10 categorii de tipologii infracționale menționate anterior.

Cursuri de prevenirea și combaterea spălării banilor – devino expert în domeniu!

Cursurile noastre de combaterea și prevenirea spălării banilor îți oferă instrumentele necesare pentru a recunoaște semnalele de avertizare și identifica tranzacțiile suspecte și pentru a acționa corect în cazul identificării unei infracțiuni de spălare a banilor.

De asemenea, te ajută să înțelegi cadrul legal național și european și să implementezi corect cerințele legislative astfel încât să fii în conformitate cu reglementările în vigoare.

Vezi cursurile disponibile AICI și înscrie-te rapid >>>

Țările cu risc de finanțare a terorismului – evaluare Estonia

Autoritatea de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din Estonia a stabilit lista țărilor cu risc ridicat din perspectiva finanțării terorismului.

Lista conține 32 de țări din care doar 11 se află și pe lista țărilor cu risc ridicat emisă de UE (Regulamentul nr.1675/2016 actualizat, care conține 27 de tari) și/sau FATF (listele negre și gri, care conțin 24 de țări) . Printre țările identificate suplimentar de autoritate Estoniană evidențiem: Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan și anumite Republici din Federatia Rusă: Dagestan, Ingushetia, Chechnya, Karachay-Cherkessia, North Ossetia Alania și Kabardino-Balkaria.

Procese împotriva băncilor europene de o companie rusă

Compania rusă RusChem Alliance a intentat multiple procese împotriva a cinci bănci europene care au sistat finanțarea construcției unui proiect în domeniul exploatării gazelor naturale în Rusia după ce UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei în 2022.

Procesele inițiate în Sankt Petersburg s-au îndreptat împotriva UniCredit, Deutsche Bank, Commerzbank, Bayerische Landesbank și Landesbank BadenWurttemberg.

RusChemAlliance, deținută în proporție de 50% de producătorul rus de gaze Gazprom, a intentat procesele împotriva băncilor europene după ce compania germană Linde a întrerupt lucrările la o fabrică de procesare a gazelor naturale lichefiate în portul baltic Ust-Luga, Leningrad Oblast, proiect în valoare de circa 1 miliard euro.

Descoperă toate noutățile AML din perioada 16-20 septembrie 2024 în documentul atașat:

Evenimentul perioadei: confiscări de 13.5 mil. Euro pentru încălcări AML

Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a piețelor financiare (FINMA) a confiscat 13,5 milioane euro de la banca Mirabaud & Cie pentru încălcări ale legislației privind prevenirea și combaterea spălarea banilor.

Declarația perioadei: Andrea Bowe – Director Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie

Andrea Bowe, Director în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară din Marea Britanie, a declarat în cadrul unui discurs susținut la seminarul de deschidere al Forumului de politică juridică Westminster: „Inteligența artificială (IA) nu este doar o metodă folosită de infractori, capacitatea sa de a prelucra seturi masive de date face ca aceasta să fie un instrument pentru supraveghetor, nu doar pentru infractori. Iar noi am arătat cum poate funcționa. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, am dezvoltat un instrument IA care ne-a ajutat să identificăm potențiale încălcări ale sancțiunilor internaționale”

Citește și: Raport EUROPOL privind criminalitatea internațională

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *