top-10-documentare-financiare
Financiare

Top 10 cele mai bune documentare financiare pe care nu trebuie să le ratezi

Documentarele financiare sunt un instrument util pentru a afla mai multe informații despre piețele financiare. Am adunat în această listă unele dintre cele mai interesante astfel de documentare pe care le poți urmări pe Youtube sau TV.

Documentare financiare despre Marea Criză financiară  din 2008

Criza financiară din 2008 a zguduit economia globală, având urmări drastice, inclusiv falimente bancare, inflație, șomaj ridicat și instabilitate. Dacă ești interesat de acest subiect, îți recomandăm 2 documentare financiare extrem de captivante.

1.Inside Job: Adevărul despre criză  

Inside Job este printre cele mai bune documentare legate de Marea Criză Financiară. Descrie în detaliu factorii care au dus la criza financiară din 2008 și modul în care cei implicați nu au acționat în interesul publicului. De asemenea, analizează consecințele Marii Crize și ce ar trebui făcut pentru a preveni o nouă criză financiară similară în viitor.

Documentarul include o serie de interviuri cu persoane importante care au fost implicate direct sau indirect în evenimente. Filmul este extrem de bine documentat și trebuie neapărat urmărit.

2. For the Love of Money: The Bank that bust the world (Din dragoste pentru bani: Banca care a spart lumea)

Acesta este unul dintre cele mai impresionante documentare financiare de pe această listă. Relatează într-un mod captivant prăbușirea băncii Lehman Brothers și arată cum acest eveniment a dus la recesiunea globală. Documentarul este realizat de BBC și nu trebuie ratat.

Documentare financiare despre corporații

Obiectivul principal al unei corporații este profitul, însă în unele cazuri, lăcomia acestor companii este incredibilă. Iată 2 documentare de neratat despre acest subiect:

3. Capitalism: A love story (Capitalismul: o poveste de dragoste)

Realizat de regizorul Michael Moore, acest documentar prezintă costurile sociale ale intereselor corporative, care sunt în detrimentul binelui public. Foarte detaliat și bine documentat, acest film te captivează  încă din primele minute, abordând subiecte delicate precum ”mentalitatea de cazinou” a Wall-Street, influența Goldman Sachs în Washington D.C., asigurările de viață deținute de corporații și consecințele lăcomiei extraordinare a acestora. 

4. China Hustle

„The China Hustle” este unul dintre cele mai complicate și interesante documentare financiare din ultimul deceniu, arătând cât de tare poate afecta lăcomia piețele financiare. Documentarul dezbate subiectul fuziunilor inverse efectuate de unele companii chineze în ultimul deceniu și arată metodele înșelătoare pe care acestea le-au folosit pentru a profita de pe urma investitorilor naivi și neinformați. O astfel de metodă era să pretindă că respectivele companii erau mult mai mari și influente decât erau în realitate. The China Hustle îi arată nu numai pe cei care au fost direct afectați de această înșelătorie, ci și pe cei care au profitat de ea.

Documente financiare despre criptomonede/ monede fiduciare

Dacă vrei să afli mai multe informații despre criptomonede, monede digitale, fiduciare și despre modul în care funcționează acestea, îți recomandăm să urmărești aceste documentare:

5. End of the Road: How Money Became Worthless (Sfârșitul drumului: cum banii au devenit fără valoare)

„End of the Road” este un documentar axat pe moneda fiat (moneda fiduciară) și pierderea valorii acesteia în timp. Pentru cei care nu cunosc conceptele macroeconomice de bază, acest documentar financiar este obligatoriu. Deși se concentrează în principal pe devalorizarea monedei, acoperă și alte subiecte, precum analizarea modului în care funcționează economia, sistemul bancar și piețele financiare.

6. The Great Reset and The Rise of Bitcoin (Marele Reset și creșterea Bitcoin)

Acest documentar explorează starea actuală a economiei mondiale și impactul pe care un nou sistem monetar precum Bitcoin îl poate avea asupra lumii.

Documentare despre traderi

Cum gândește un trader, cum se comportă, la ce riscuri este expus? Dacă vrei să afli, urmărește acest documentar extrem de interesant:

7. Trading Mind – Inside the Brain of a Trader (Mintea unui trader – În interiorul creierului unui trader)

Acesta este mai mult decât un simplu documentar financiar, el prezintă multe elemente de psihologie, explorând mentalitatea corectă de tranzacționare. Deoarece a putea face față emoțiilor și a rămâne extrem de rațional este o parte esențială a unui trader de succes, documentarul pune accent pe latura psihologică pentru a înțelege mai bine mintea unui trader.

Documentare despre marile fraude financiare

Intră în culisele unora dintre cele mai mari fraude financiare prin intermediul acestor documentare:

8. Enron: The Smartest Guys in the Room (Enron: Cei mai deștepți băieți din cameră)

Enron a fost una dintre cele mai mari fraude contabile care a afectat investitori din întreaga lume. În cele din urmă, compania a dat faliment și mulți investitori au pierdut toți banii pe care i-au investit în Enron. Documentarul prezintă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în culise, dezvăluind informații necunoscute până la lansarea sa.

9. MADOFF: The Monster of Wall Street (Madoff: Monstrul de pe Wall Street)

Bernie Madoff a comis una dintre cele mai mari scheme Ponzi pe care le-a văzut vreodată lumea. Datorită acestui fapt, există mai multe documentare și filme de ficțiune care descriu povestea lui. Noi l-am ales pe cel realizat de Netflix, iată trailer-ul oficial:

10. Elizabeth Holmes: The ‘Valley of Hype’ (Elizabeth Holmes: „Valea Hype-ului”)

Theranos este printre cele mai mari fraude comise vreodată de un antreprenor. Acest documentar se concentrează pe povestea din spatele lui Elizabeth Holmes, fondatorul Theranos. Dacă ești interesat să afli mai multe despre Theranos și despre modul în care Elizabeth Holmes a indus în eroare investitorii, acesta este documentarul financiar potrivit pentru tine.

Pentru mai multe informații despre piețele financiare și interacțiunile dintre acestea, înscrie-te la cursul Interacțiunile dintre piețele financiare, prezentat de unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, dl Adrian Codîrlașu.

Citește și: 9 mari scandaluri de spălarea banilor în care au fost implicate bănci renumite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *