mixuri-de-monede-virtuale-spalarea-banilor
Combaterea spălării banilor

Cum sunt folosite mixurile de monede virtuale pentru spălarea banilor?

Tranzacțiile de mixare CVC sunt frecvent folosite de către infractori pentru a facilita o serie de activități ilicite, precum spălarea de bani, eludarea sancțiunilor și proliferarea armelor de distrugere în masă, atacuri de ransomware și piețe ilicite darknet. FinCEN avertizează că numărul tranzacțiilor CVC mixate, provenite din surse ilicite este în creștere.

Ce este mixarea CVC?

Termenul de „monedă virtuală” se referă la un mijloc de schimb care poate funcționa ca o monedă, dar nu are toate caracteristicile unei monede „reale” sau fiat. CVC este un tip de monedă virtuală care are o valoare echivalentă cu moneda sau acționează ca substitut pentru monedă și este, prin urmare, un tip de „valoare care înlocuiește moneda”.

Eticheta se aplică oricărui tip particular de CVC, cum ar fi „moneda digitală”, „criptomonedă”, „criptoactiv” și „activ digital”.

Mixerele CVC (Convertible Virtual Currency) sunt servicii sau instrumente care sunt folosite pentru a masca sau a amesteca tranzacțiile de monede virtuale convertibile. Aceste servicii sunt concepute pentru a aduce un grad suplimentar de anonimat în tranzacțiile CVC, ascunzând astfel urmele și conexiunile dintre sursele și destinațiile fondurilor.

Practic, mixerele CVC sunt folosite pentru a sparge legăturile dintre sursele de fonduri și destinațiile acestora, făcându-le dificil de urmărit sau de identificat de către agențiile de aplicare a legii sau de către alte părți interesate.

Mecanismele mixerelor CVC

Mixurile de monede virtuale fac posibilă anonimizarea fondurilor printr-o varietate de mecanisme, inclusiv:

1. Agregarea sau adunarea CVC-urilor de la mai multe persoane, portofele sau conturi într-o singură tranzacție sau tranzacții. Combinarea CVC-ului provenit de la două sau mai multe persoane într-un singur portofel sau contract inteligent ajută la obscurizarea identității ambelor părți implicate în tranzacție, reducând probabilitatea de a identifica ambele persoane destinate fiecărei tranzacții unice.

2. Divizarea unei sume în mai multe sume și transmiterea CVC-ului ca o serie de tranzacții independente mai mici. Această metodă implică divizarea unei singure tranzacții de la expeditor la destinatar în mai multe tranzacții mai mici, într-un mod similar structurării, pentru a face ca tranzacțiile să se amestece cu alte tranzacții nesemnificative pe blockchain care au loc în același timp, astfel încât să nu iasă în evidență, scăzând astfel probabilitatea de a identifica ambele persoane destinate fiecărei tranzacții unice.

3. Utilizarea codului pentru a coordona, gestiona sau manipula structura tranzacției. Această metodă implică utilizarea unui software care coordonează tranzacțiile a două sau mai multe persoane împreună pentru a obscuriza tranzacțiile unice individuale prin furnizarea de multiple ieșiri potențiale dintr-o intrare coordonată, reducând probabilitatea de a identifica ambele persoane destinate fiecărei tranzacții unice.

Așa cum specificam mai sus, scopul principal al mixării CVC este de a crește anonimatul tranzacțiilor și de a complica investigațiile asupra traseelor financiare, în special în cazul utilizării CVC pentru activități ilegale precum spălarea de bani sau finanțarea terorismului.

Cum sunt folosite mixerele CVC în activități de spălarea banilor?

Deoarece mixarea CVC face tranzacțiile CVC de nereperat și anonime, infractorii tind să apeleze la astfel de mecanisme pentru a ascunde fonduri provenite din activități ilicite.

De exemplu, un infractor ar putea lua veniturile obținute din activități ilegale, trimite CVC-ul către un mixer de CVC și apoi către un cont pe care îl dețin la un furnizor de servicii de active virtuale (VASP). La acest punct, VASP-ul ar prelua custodia CVC-ului obținut ilegal, permițând astfel fondurilor ilicite să intre în contul lor colectiv, fără să fie conștienți de originea CVC-ului ilicit. Provocarea critică este că serviciile de mixare CVC nu furnizează autorităților informațiile rezultate din lanțul tranzacțional sau informațiile colectate ca parte a tranzacției.

Conform statisticilor FinCEN, mixurile de monede virtuale sunt folosite pentru a ascunde proveniența fondurilor din activități ilicite, în special atacuri ransomware și utilizarea și operarea piețelor darknet.

În perioada ianuarie – iunie 2021, top 10 cele mai frecvente atacuri de ransomware raportate în date din raportul de activitate suspectă (SAR) au trimis aproximativ 35,2 milioane USD la mixere CVC și 252 milioane USD către piețele de pe darknet.

FinCEN estimează că procentul activității de mixare atribuită activității ilicite este în creștere. Potrivit unei analize disponibile publicului raportată în ianuarie 2023, suma totală de CVC trimisă la mixerele de CVC a scăzut semnificativ, probabil din cauza desemnării de către OFAC a două mixere de CVC: Blender.io și Tornado Cash. Cu toate acestea, analiza a remarcat că CVC-ul trimis la mixerele de CVC în 2022 era mai probabil să provină din surse ilicite decât în anii precedenți (24% din cei 7.8 miliarde de dolari procesați de mixere în 2022, comparativ cu 10% din cei 11.5 miliarde de dolari procesați de mixere în 2021). Această schimbare reprezintă o creștere de 62.78% a valorii ilicite care trece prin mixerele de CVC, an de an.

Citește și: Companie de criptomonede acuzată de fraudă tip schema Ponzi

Sursa foto: 123rf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *