sanctiuni-impotriva-rusiei-evenimente-aml
Combaterea spălării banilor

Noi sancțiuni împotriva Rusiei, schimbări în riscul geografic și destabilizarea unei rețele de spălarea banilor

Noi sancțiuni împotriva Rusiei, schimbări în riscul geografic și operațiuni de amploare a mai multor state împotriva unei rețele infracționale ruso-eurasiatice de spălarea banilor sunt printre cele mai recente noutăți AML din perioada 16-29 februarie 2024. Află toate evenimentele importante!

Uniunea Europeană a adoptat al 13 lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

În 23 februarie 2024 a fost adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a acțiunilor sale care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. În listele de înghețare a fondurilor au fost introduse 106 persoane fizice și 88 entități, printre care:

-140 de companii și persoane fizice în legătură cu complexul militar-industrial rus, care, printre altele, produc rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare;

-10 companii și persoane fizice din Rusia implicate în transportul de armament din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) către Rusia. De asemenea, sunt vizați ministrul apărării din RPDC, precum și mai multe societăți și persoane fizice din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.

  • 2 companii de logistică și achiziții implicate în importuri paralele de bunuri interzise în Rusia,
  • 6 judecători și 10 funcționari din teritoriile ocupate ale Ucrainei,
  • 15 persoane și 2 entități implicate în transferul forțat și în deportarea și îndoctrinarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv în Belarus.

În urma acestor măsuri listele aferente Anexei de blocarea a fondurilor conform prevederilor Regulamentului 269/2014 conțin acum în total 1752 persoane fizice și 425 persoane juridice.

În ceea ce privește restricțiile comerciale, acest nou pachet consolidează și mai mult acțiunile care împiedică Rusia să achiziționeze tehnologii occidentale utilizate pentru industria rusească de vehiculele aeriene fără pilot și drone.

Prin urmare, acest pachet nominalizează în secțiunea specifică sancțiunilor sectoriale companiile care aprovizionează Rusia cu componente cheie pentru drone și introduce noi sancțiuni comerciale care elimină anumite lacune, adăugând 27 de societăți din Rusia și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militaro-industrial al Rusiei (anexa IV la Regulamentul nr. 833/2014 – care acum conține 622 companii), după cum urmează:

  • 17 companii înregistrate în Rusia care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice, utilizate în special în legătură cu producția de drone.
  • 10 societăți înregistrate în China, Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia, care desfășoară, de asemenea, activități comerciale în domeniul componentelor electronice, inclusiv de origine europeană.

În plus, pachetul extinde lista de articole de tehnologie avansată care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate. Acesta adaugă componente utilizate pentru dezvoltarea și producția de drone, cum ar fi transformatoare electrice, convertoare statice și inductori care se găsesc, printre altele, în drone, precum și condensatori de aluminiu, care au aplicații militare, cum ar fi în rachete și drone și în sisteme de comunicații pentru avioane și nave.

Noul pachet adaugă Regatul Unit (UK) pe lista țărilor partenere pentru importurile de fier și oțel, alături de Elveția și Norvegia. Aceste țări partenere aplică un set de măsuri restrictive și de control al importurilor care sunt echivalente cu cele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 833/2014 al UE.

Riscul geografic a înregistrat schimbări semnificative

Riscul geografic a înregistrat schimbări semnificative în această perioadă, fiind revizuite și actualizate următoarele:

1. Lista Uniunii Europene cu jurisdicții necooperante în scopuri fiscale. Consiliul a eliminat din lista neagră (Anexa I) Bahamas, Belize, Seychelles și Insulele Turks și Caicos. În urma acestor actualizări, lista UE cuprinde următoarele 12 jurisdicții: Samoa Americană, Anguilla, Antigua și Barbuda, Fiji, Guam, Palau, Panama, Rusia, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane si Vanuatu.
2. Lista FATF a țărilor aflate sub monitorizare sporită, lista gri. Au fost adăugate în listă Kenya și Namibia și totodată au fost scoase din listă Barbados, Gibraltar, Uganda și Emiratele Arabe Unite. În prezent lista gri cuprinde 21 de țări: Bulgaria, Burkina Faso, Cameroon, Congo D.R., Croatia, Haiti, Jamaica, Kenya, Mali, Mozambique, Namibia, Nigeria, Philippine, Senegal, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Syria, Tanzania, Turcia, Vietnam, Yemen.

Lista actualizată a țărilor cu risc ridicat o poți găsi în format pdf pe site-ul cursuribursa.ro

Suplimentar față de impactul asupra factorului de risc geografic al tranzacțiilor și clienților, în concordanță cu prevederile Legii nr.129/2019, aceste schimbări impactează și asupra declarațiillor privind beneficiarul real al persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, care au în structura acționariatului entități înmatriculate/înregistrate și/sau care au sediul fiscal în jurisdicții necooperante din punct de vedere fiscal și/sau în jurisdicții cu grad înalt de risc de spălare a banilor și/sau de finanțare a terorismului și/sau în jurisdicții aflate sub monitorizarea organismelor internaționale relevante, pentru risc de spălare a banilor/finanțare a terorismului, care au obligația de a depune anual o declarație privind beneficiarul real în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

Operațiune de amploare împotriva unei rețele infracționale implicată în activități de spălare a banilor

Autoritățile naționale din Franța, Germania, Italia, Letonia și Malta au efectuat peste 100 de percheziții în cadrul unei operațiuni de amploare împotriva unei rețele infracționale ruso-eurasiatice și a unei instituții financiare cu sediul în Malta implicată în activități de spălare a banilor. Patru suspecți au fost reținuți si numeroase alte persoane au fost interogate în Estonia, Germania, Letonia și Malta.

Instituția financiară malteză a tranzacționat peste 4,5 milioane de euro provenite din activități dovedite infracționale, existând suspiciuni că suma totală a tranzacțiilor ilegale s-ar putea ridica la zeci de milioane de euro. Instituția financiară și grupul de crimă organizată din spatele acesteia ofereau servicii de spălare a banilor prin intermediul unei rețele complexe de companii fictive care nu au desfășurat activități comerciale, operând în principal din Riga și Berlin.

Investigațiile au fost inițiate în 2021 de către autoritățile letone după ce au observat transferuri neobișnuite din Letonia către instituția financiară malteză. Totodată, autoritățile germane au demarat investigații similare privind fluxuri financiare suspecte care implicau aceeași instituție financiară.

Operațiunea Cronos -perturbarea acțiunilor criminale ale grupului de ransomware LockBit

Forțele de ordine din 10 țări au perturbat cea mai mare operațiune criminală de ransomware din lume- LockBit. Operațiunea coordonată de EUROPOL și Eurojust a avut ca rezultat eliminarea a 34 de servere din Țările de Jos, Germania, Finlanda, Franța, Elveția, Australia, Statele Unite și Regatul Unit.

În plus, doi actori LockBit au fost arestați în Polonia și Ucraina la cererea autorităților judiciare franceze. De asemenea, au fost emise trei mandate internaționale de arestare și cinci rechizitori de către autoritățile judiciare franceze și americane. Autoritățile au înghețat peste 200 de conturi de criptomonede legate de organizația criminală, subliniind angajamentul de a perturba stimulentele economice care conduc atacurile ransomware.

Agenția Națională a Crimei din Marea Britanie a preluat acum controlul asupra infrastructurii tehnice care permite funcționarea tuturor elementelor serviciului LockBit, precum și a site-ului lor de scurgeri pe dark web, pe care anterior găzduiau datele furate de la victimele atacurilor ransomware.

În prezent, o mare cantitate de date strânse pe parcursul anchetei se află acum în posesia forțelor de ordine. Aceste date vor fi utilizate pentru a sprijini activitățile operaționale internaționale în curs de desfășurare, concentrate pe vizarea liderilor acestui grup, precum și a dezvoltatorilor, afiliaților, infrastructurii și activelor criminale legate de aceste activități criminale.

Descoperă și alte noutăți AML importante în documentul atașat:

Evenimentul perioadei 16-29 februarie 2024

Andrey Kostin, Președinte și CEO al VTB Bank, a 2-a cea mai mare bancă de stat din Rusia, este acuzat în SUA de spălarea banilor și încălcarea legislației privind sancțiunile internaționale. Înainte și după ce a fost introdus în lista OFAC-SDN, în 06 Aprilie 2018, Kostin a deținut, controlat și administrat pe teritoriul SUA, prin intermediul mai multor societăți fantomă și interpuși, mai multe bunuri în valoare de peste 100 milioane de dolari, inclusiv o proprietate de lux și două super-iahturi.

Declarația perioadei 16-29 februarie 2024

Rod Rosenstein, fost Procuror General Adjunct al SUA: „Aplicarea legii a fost atât de slabă pentru atât de mult timp, există foarte puține persoane în cadrul IRS sau al Departamentului de Justiție care au experiența necesară pentru a susține în instanță cazurile de evaziune fiscală”.

Dacă vrei să afli cum poți preveni și combate activitățile de spălarea banilor în compania ta, te invităm să te înscrii la cursurile de prevenire și combaterea spălării banilor din cadrul AS Financial Markets. Vei învăţa care sunt principalele tehnici de investigație financiară în combaterea acestor infracțiuni grave și vei ști cum să acționezi în cazul în care descoperi un client care a realizat o astfel de activitate ilegală. Aceste programe de pregătire și perfecționare pun accent pe aplicarea practică a conceptelor învățate, prin exerciții și studii de de caz:

Prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și sancțiuni internaționale

KYC/AML/CFT – Vulnerabilități și lecții învățate din cazuistica publică internațională

Evaluarea riscurilor SB/FT

Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în activitatea Caselor de Ajutor Reciproc

Cunoașterea clientelei și prevenirea spălării banilor în asigurări

Citește și: Spălarea de bani prin comerțul cu artă, antichități și bunuri culturale: scheme frauduloase și scandaluri celebre

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *