Actualizare document CE – Întrebări și răspunsuri privind obligația „celor mai bune eforturi” privind sancțiunile contra Rusiei
Printre cele mai importante evenimente AML din perioada 16-30 noiembrie 2024 se numără actualizarea documentului CE ”Întrebări și răspunsuri” în ceea ce privește obligația depunerii „celor mai bune eforturi” privind sancțiunile contra Rusiei, Raportul SEC privind activitatea de supraveghere din 2024 și identificarea de către OFSI a unor cazuri de manipulare a originii produselor petroliere prin certificate de origine (CO) fabricate și falsificate. Află detalii despre aceste evenimente, dar și care a fost declarația perioadei!
Actualizare CE: Obligația „celor mai bune eforturi” privind sancțiunile contra Rusiei
Comisia Europeană a actualizat documentul “Întrebări și Răspunsuri” cu privire la aplicarea Regulamentului UE nr. 833/2014 în ceea ce privește obligația de a depune toate eforturile (best effort) prevăzută de Art.8a, articol introdus prin actualizarea din 24/06/2024 urmare Regulamentului UE nr. 2024/1745.
Noul articol prevede ca persoanele fizice și juridice, entitățile și organismele depun toate eforturile pentru a se asigura că toate persoanele juridice, entitățile sau organismele stabilite în afara Uniunii pe care le dețin sau le controlează nu participă la activități care subminează (undermining) măsurile restrictive prevăzute în Regulament nr.833/2024.
“Toate eforturile” ar trebui înțelese ca incluzând toate acțiunile care sunt adecvate și necesare pentru atingerea rezultatului de a preveni subminarea măsurilor restrictive din Regulamentul (UE) nr. 833/2014. Aceste acțiuni pot include, de exemplu, implementarea de politici, proceduri și controale adecvate pentru a administra riscurile în mod eficient, luând în considerare factori precum țara terță de înregistrare, sectorul de activitate și tipul de activitate al persoanei juridice, entității sau organismului care este deținut sau controlat de operatorul din Uniune.
În același timp, toate eforturile ar trebui înțelese ca cuprinzând acțiunile care sunt fezabile pentru operatorul din Uniune, având în vedere natura, dimensiunea și circumstanțele faptice relevante, în special gradul de control efectiv asupra persoanei juridice, entității sau organismului stabilit în afara Uniunii. Astfel de circumstanțe includ situația în care operatorul din Uniune, din motive pe care nu le-a cauzat el însuși, cum ar fi legislația unei țări terțe, nu este în măsură să exercite controlul asupra unei persoane juridice persoană juridică, entitate sau organism pe care îl deține.
În timp ce „eludarea” (circumventing) implică activități care, sub acoperirea unei aparențe formale care le permite să evite elementele constitutive ale unei încălcări a unei măsuri restrictive, au scopul sau rezultatul de a permite autorului lor să evite aplicarea măsurii respective, „subminarea” (undermining) implică activități „care au ca rezultat un efect pe care măsurile restrictive încearcă să îl prevină, de exemplu, faptul că un destinatar din Rusia obține bunuri, tehnologie, finanțare sau servicii de un tip care face obiectul interdicțiilor în temeiul Regulamentului nr. 833/2014/
În practică, operatorii din UE trebuie să se asigure că sunt la curent cu activitățile desfășurate de entitățile din afara UE pe care le dețin sau o controlează, că respectivele entități înțeleg tipurile de activități care riscă să submineze sancțiunile UE și să expună astfel operatorul din UE la o încălcare a articolului 8a. În funcție de caracteristicile specifice ale operatorului din UE, acest lucru se realizează prin implementarea de programe interne de conformitate, prin comunicarea sistematică a standardelor corporative de conformitate, prin trimiterea de buletine informative și avertismente privind sancțiunile, și totodată prin instituirea obligativității de raportării periodice.
De asemenea sunt necesare cursuri de instruire obligatorii privind sancțiunile, precum și prin implementarea de proceduri pentru a reacționa rapid la încălcările sancțiunilor, inclusiv prin raportarea acestora către operatorul din UE care deține proprietatea sau controlul.
Manipularea originii produselor petroliere prin certificate de origine (CO) fabricate și falsificate
Oficiul de Implementare a Sancțiunilor Internaționale din Marea Britanie (OFSI) a identificat cazuri în care transporturile de petrol și produse petroliere de origine rusă au fost manipulate pentru a apărea ca nefiind rusești prin utilizarea de certificate de origine (CO) fabricate sau falsificate și a emis un avertisment în acest sens în 21 Noiembrie 2024.
Documentul include o trecere în revistă a semnalelor de alarmă care pot indica apariția acestei metode de eludare și măsuri de protecție care pot ajuta entitățile financiare să identifice acestei situații. În final, este prezentat un studiu de caz care prezintă un Certificat de Origine (CO) fals cât și o listă a elementelor de verificare care trebuie luate în considerare la evaluarea validității certificatului.
Dintre semnalele de alarmă prezentate de autoritate exemplificăm:
- CO menționează o țară sau limitele portuare (OPL) care, în mod normal, nu produce sau exportă petrol sau produse petroliere și/sau un volum care nu corespunde cu datele privind producția și exportul de petrol pentru țara respectivă;
- CO conține informații neconforme cu alte informații privind transportul maritim, atestările, contractele, documentele privind încărcătura precum și detaliile și istoricul navelor și al voiajelor;
- CO nu a fost emis de entitatea compententă. De exemplu în Malta CO sunt emise doar de Camera de Comerț, Întreprinderi și Industrie și nu de către entitățile private.
Raportul SEC privind activitatea de supraveghere din 2024
Autoritatea de supraveghere financiară din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC) a publicat Raportul privind activitatea de supraveghere din 2024.
În anul fiscal 2024, SEC a inițiat 583 de acțiuni sancționatorii, obținând ordine pentru compensații financiare în valoare de 8,2 miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria organizației. Cele 583 de acțiuni reprezintă o scădere cu 26% comparativ cu anul fiscal precedent. Aproximativ 56% din suma de 8,2 miliarde de dolari reprezintă despăgubiri financiare urmare unei hotărâri judecătorești obținute de SEC în urma câștigării procesului împotriva Terraform Labs și Do Kwon, care au fost acuzate de una dintre cele mai mari fraude în domeniul valorilor mobiliare din istoria SUA.
Suplimentar, în anul fiscal 2024, SEC a obținut ordine de interdicție de a activa în calitate de ofițeri și conducători ai companiilor din domeniul financiar pentru 124 de persoane, al doilea cel mai mare număr de astfel de interdicții din ultimii 10 ani.
Alte noutăți AML importante
Evenimentul perioadei: O curte de apel din SUA a decis ca OFAC și-a depășit competențele atunci când a inclus mixerul de criptomonede Tornado Cash în lista SDN în anul 2022.
Declarația perioadei: „Hong Kong s-a transformat într-un centru major pentru exportul de tehnologie occidentală către Rusia; crearea de companii fantomă pentru a cumpăra petrol Iranian; gestionarea de „nave fantomă” care deservesc Coreea de Nord, precum și alte încălcări ale controalelor comerciale ale SUA” au declarat liderii Camerei Reprezentanților din SUA într-o scrisoare adresată secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Descoperă toate noutățile în documentul PDF de mai jos:
Citește și: Nou cadru legislativ UE pentru aplicarea de măsuri restrictive împotriva Rusiei
Sursa foto: 123rf.com