Evaluarea-riscului-de-spalarea-banilor
Combaterea spălării banilor

Evaluarea riscurilor de spălarea banilor: cum identifici beneficiarul real într-un caz de acționari aparenți, care sunt activitățile cu risc ridicat de SB/FT și alte informații utile

Înțelegerea modului de evaluare a riscului de spălarea banilor este esențială pentru tot personalul implicat în activitatea de evaluare, analiză și aprobare a riscurilor, dar și în activitățile de cunoaștere a clientelei și combaterii spălării banilor.

În acest context, AS Financial Markets (ASFM) a dezvoltat un program de pregătire profesională continuă Evaluarea riscurilor SB/FT , care are ca obiectiv înțelegerea modului de evaluare a Riscului Supranațional și Național și impactul acestora, atât asupra evaluării riscului SB/FT la nivelul clientelei, cât și asupra întregii activități. Cursul este prezentat de Ion Radu, lector ASFM și specialist cu experiență de peste 25 de ani în probleme legate de prevenirea spălării banilor, sancțiuni financiare internaționale și FATCA.

În cadrul cursului sunt analizate mai multe studii de caz și sunt detaliate alte informații extrem de interesante privind evaluarea riscurilor de spălarea banilor. Mai jos îți oferim ca exemplu un studiu de caz discutat, plus câteva întrebări venite din partea cursanților noștri la cea mai recentă sesiune a programului de pregătire profesională și răspunsurile oferite de lectorul nostru, dl. Ion Radu!

1. STUDIU DE CAZ spălarea banilor- Identificarea beneficiarului real într-o situație de acționari aparenți

În cazul în care avem următoarea situație:

  • Un potențial client – Y – un SRL din România
  • Un PJ– X din Cipru – reprezentată de un PF rezident în România, îl înființează pe Y – un PJ în România.
  • Y este – deținut 100% de X LTD din Cipru
  • X are în structură – 2 LTDuri X1 și X2 incorporate în Cipru (called “nominee”) – care declară că beneficiarul real este Z – o PF din Turcia, aceasta apare ca beneficiar real și în declarația de la registrul comerțului depusa de către Y – cf. art. 4(2) a) a1 din L129/2019
  • Avem un document emis în Cipru – Instrument appointing a nominee shareholder încheiat între Z (beneficiary) si X1 (sau X2) ( nominee )

ÎNTREBARE: Este un caz de nominee? Există riscul ca Z să nu fie beneficiarul real? Ce aș putea să cer din Cipru pentru a verifica beneficiarul real sau nu se recomandă deschiderea de cont?

RĂSPUNS:

studiu-de-caz-spalarea-banilor-actionari-aparenti

2. Există o listă a codurilor CAEN cu un grad de risc de SB/FT atribuit fiecărui cod?

Răspuns: Nu există o listă oficială cu coduri CAEN clasificate în funcție de riscul expunerii la SB/FT. De altfel în legislație se menționează și activități cu risc ridicat care nu se pot identifica printr-un cod CAEN, ca de exemplu „achizițiile publice” sau „tranzacții cu fildeș și specii protejate”.

În cadrul cursului Evaluarea Riscului SB/FT sunt evidențiate toate activitățile cu risc ridicat nominalizate în Legea nr.129/2019, Regulamentul A.S.F. nr.13/2019, EBA/GL/2021/02, evaluarea de risc naționale și din legislația SUA (BSA/AML Manual). Majoritatea din activitățile menționate se pot identifica cu ușurință în Nomenclatorul CAEN REV2 (ex. 9200 jocuri de noroc; 4110 dezvoltare imobiliară etc), pentru restul însă se solicită informații suplimentare de la clienți sau se obțin din alte surse publice sau deschise.

3. Este necesar să solicităm modalitatea de dobândire a cetățeniei în orice situație în care cetățenia diferă de țara de origine?

Răspuns: La art.17(14)1.g) din Legea nr.129/2019 se precizează ca factor de risc „clientul este un resortisant al unei țări terțe care solicită drepturi de ședere sau cetățenia română în schimbul transferurilor de capital, al achiziționării de proprietăți sau de obligațiuni de stat sau al investițiilor în entități corporative.”

Prin urmare se individualizează următoarele condiții:

1/cetățenie = Română ; și

2/cetățenie suplimentară = țara terță ( non UE) sau țara de origine = țara terță ( non UE) și

Subliniem faptul că persoana fizică respectivă trebuie să fie eligibilă a face investiții în România de peste 1.000.000 EUR așa cum se prevede la art. 8 (2)d) din Legea nr. 21/1991.

4. De unde știu că un client e “azilant”?

Răspuns: Pe documentul temporar de identitate eliberat de autorități se menționează că persoana este azilant. Vezi exemplul următor: https://igi.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2023/02/solicitant-de-azil-2.jpg

Pentru mai multe informații utile despre modul de identificare și evaluare a riscurilor de spălarea banilor, te poți înscrie la următoarea sesiune a programului de pregătire profesională continuă Evaluarea riscului SP/FT, organizat de AS Financial Markets.

Contactează-ne pe office@cursuribursa.ro sau la nr. de telefon +40-771.261.036 sau înscrie-te pe site.

Citește și: Considerații privind identificarea beneficiarului real în cazul companiilor de stat și a celor listate la bursa de valori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *