criptomonede-oligarhi-evitarea-sanctiunilor
Combaterea spălării banilor

Anchetatorii de criminalitate cibernetică avertizează că oligarhii ruși folosesc criptomoneda pentru a evita sancțiunile

Conform investigațiilor specialiștilor, oligarhii ruși folosesc din ce în ce mai mult criptomoneda pentru a se sustrage de la sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a agresiunii contra Ucrainei. Companiile de investigarea criminalității cibernetice din Marea Britanie au observat că tot mai multe persoane foarte bogate din Rusia caută metode alternative de plată, „inclusiv utilizarea de cripto -active”, pentru a atenua accesul redus la sistemul financiar global.

Smurfing, chain-hopping și mixere de monede virtuale

Investigatorii au descoperit că oligarhii ruși apelează la rețelele de spălare semi-profesionalizate pentru a gestiona serii de transferuri complexe în numele lor. Membrii rețelelor împart suma inițială în pachete mai mici pentru a evita atragerea atenției. Această practică este similară cu „smurfing-ul” în finanțele tradiționale, care se referă la împărțirea tranzacțiilor mari în mai multe tranzacții mai mici pentru a le menține sub pragurile de raportare.

O altă tehnică pe care o folosesc apoi membrii rețelelor este numită ”chain-hopping”. Aceasta implică utilizarea de schimburi de swap instantanee, platforme care permit transferul de valoare de la o monedă virtuală la alta ─ pentru a muta bani între criptomonede găzduite pe diferite blockchain-uri.

De asemenea, o altă metodă folosită pe scară largă de către cripto-spălători este utilizarea mixerelor de monede virtuale. Acestea sunt platforme care ascund sursa fondurilor prin amestecarea datelor despre originea, destinația și părțile diferitelor tranzacții.

Tornado Cash

În 2022, Statele Unite au sancționat 2 astfel de platforme pentru presupusa spălare a activelor virtuale furate de hackerii susținuți de Phenian. Cel mai recent mixer de monede virtuale sancționat este Ethereum Tornado Cash.

De la lansarea în august 2019, Tornado Cash a amestecat valori de peste 7,6 miliarde USD. Aproape 30% dintre aceste fonduri au fost asociate cu actori ilegali, potrivit firmei de analiză blockchain Chainalysis. De asemenea, Bloomberg a raportat că aproximativ 52% din toate veniturile din escrocherii NFT au trecut prin mixer înainte de a fi sancționate.

Decizia Departamentului de Trezorerie de a sancționa platforma Tornado Cash a creat un grad de confuzie în comunitatea mai largă a criptomonedei. Au apărut o mulțime de întrebări, precum: poți sancționa codul informatic? Și cum rămâne cu oamenii nevinovați care au folosit mixerul? Este și cripto-ul lor acum sancționat?

Între timp, un utilizator anonim a exploatat lipsa de claritate a reglementărilor pentru a controla o serie de mărci și celebrități din SUA, implicându-le în potențiale încălcări ale sancțiunilor. O serie de tranzacții Tornado Cash au fost trimise în portofelele controlate de marca de îmbrăcăminte Puma, precum și de gazda TV Jimmy Fallon și comediantul Dave Chappelle.

Companiile de investigarea criminalității cibernetice spun că este necesar un control sporit pentru a identifica cripto-spălatorii și a-i face să se îndepărteze de utilizarea mixerelor de monede digitale. Autoritățile sunt îngrijorate de ușurința cu care rețelele de cripto-spălare pot muta bani în numele persoanelor și entităților supuse sancțiunilor internaționale. Prin urmare, avertizează că vor exista în continuare mai mulți bani ilegali, inclusiv bani oligarhi, trecând prin diverse platforme de monede digitale care nu au programe de combatere a spălării banilor.

Sursa articol: https://www.occrp.org/en/daily/16726-cybercrime-investigators-probing-oligarch-use-of-crypto-to-dodge-sanctions

Sursa foto: Pixabay.com

Citește și: Companie de criptomonede acuzată de fraudă tip schema Ponzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *