persoana care se uita cu lupa la cuvantul risk
Combaterea spălării banilor

Raport EBA de evaluarea riscurilor și Ghidul ONPCSB privind tipologiile de spălarea banilor

Printre cele mai importante evenimente AML din perioada 01-05 iulie 2024 se numără Raportul EBA privind evaluarea riscurilor, Ghidul ONPCSB privind tipologiile de spălarea banilor și documentul Wolfberg Group privind eficientizarea detectării tranzacțiilor suspecte. Află toate noutățile referitoare la activitățile de combaterea și prevenirea spălării banilor!

Raport EBA privind evaluarea riscurilor – iulie 2024

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat Raportul privind evaluarea riscurilor pe Semestrul I – 2024 subliniind nevoia de prudență în contextul creșterii riscurilor geopolitice pentru sectorul bancar din UE/SEE.

Raportul evidențiază faptul că sfera și relevanța riscului operațional s-au extins în ultimii ani, pe fondul progreselor tehnologice și a digitalizarii și a pus un accent tot mai mare pe provocările legate de reputație și riscul de infracțiuni financiare, inclusiv riscul de spălărea banilor (SB) și riscul de fraudă, acesta din urmă înregistrând o creștere semnificativă în ultimii ani.

Concluziile raportului EBA

Iată cțteva din constatările evidențiate în raport:

1. Băncile atribuie o semnificație în scădere riscului SB/FT. Raportul constată că, deși au fost înregistrate un numărul mare de cazuri de spălarea banilor și finanțarea terorismului (SB/FT) care au implicat bănci europene în ultimii ani, care au cauzat daune substanțiale reputației sistemului bancar și care subminează integritatea sectorului bancar UE/SEE, băncile atribuie o semnificație în scădere riscului SB/FT. Doar 13% dintre bănci consideră că SB/FT este un factor principal al riscului operațional, o scădere cu 5% față de evaluarea semestrială anterioară.

În evaluarea globală a riscurilor, SB/TF a fost plasat pe locul 7 din 9 în ceea ce privește relevanța acestuia în cadrul riscului operațional, pe primele 2 locuri fiind riscurile cibernetice și privind securitatea datelor urmat de riscurile de conduită și riscurile legale.

2. Riscurile legate de implementarea măsurilor restrictive în legătură cu războiul din Ucraina continuă să fie o prioritate pentru bănci. Riscurile legate de tranzacțiile clienților primite de la sau trimise către jurisdicții care fac obiectul sancțiunilor internaționale rămân cele mai relevante riscuri de criminalitate financiară pentru bănci, deși cu o tendință descrescătoare.

3. Procesul de colectarea informațiilor privind deficiențele SB/FT a fost îmbunătățit. EBA evidențiază faptul că și-a dezvoltat baza de date privind CSB/CFT, EuReCA, iar în mai 2024 a început să colecteze informații despre persoanele fizice direct asociate cu deficiențe semnificative. În 2023, 37 de autorități naționale competente au raportat către EuReCA 601 deficiențe grave, sau „deficiențe materiale”, pe care le-au identificat în 216 instituții de credit și financiare. Majoritatea rapoartelor au vizat instituții de credit, urmate de instituțiile de plată, intermediarii în asigurări și firmele de investiții.

În ceea ce privește deficiențele identificate în anul 2023, în top 5 se regăsesc:

  • deficiențe privind aplicarea măsurilor de cunoaștere a clientelei, reprezentând 50%
  • eficiența sistemelor interne de control – 23%
  • identificarea și raportarea tranzacțiilor care prezintă suspiciuni – 15%
  • evaluarea și administrarea riscului SB/FT – 7%
  • întocmirea și păstrarea evidențelor – 5%

În urma constatării deficiențelor menționate au fost dispuse 340 măsuri din care 84 au fost sancțiuni administrative și financiare.

Evaluarea riscurilor SB/FT -Cursul analizează modul de evaluare a Riscului Supranațional și Național și impactul acestora asupra evaluării riscului SB/FT

Tematica:

  1. Elaborarea metodologiei de elaborare a riscurilor
  2. Identificarea și evaluarea riscurilor
  3. Surse de informare cu privire la factorii de risc
  4. Analiza evaluării riscurilor la nivel supranațional și național

Vezi detalii și înscrie-te AICI>>

Ghid ONPCSB privind tipologii de spălarea banilor

În contextul în care cele mai vulnerabile sectoare la infracțiunea de spălarea banilor sunt cele în care se foloseşte în mod intensiv numerarul, așa cum sunt cele care comercializează bunurile mobile de mare valoare precum bijuteriile şi metalele preţioase, ONPCSB a emis un Ghid extensiv și documentat privind tipologii de spălarea banilor în domeniul respectiv.

De subliniat că sectorul comercializării metalelor şi pietrelor preţioase se încadrează în domeniul profesiillor nefinanciare desemnate (DNFBP) prevăzut în Standardele FATF, respectiv Recomandarea 23, iar acest sector este evaluat ca având risc mediu de spălarea banilor și finanțarea terorismului în evaluarea națională publicată de OBPCSB în Noiembrie 2022.

Ghidul descrie 7 comportamente care ar putea ridica suspiciuni pe care companiile care activează în acest domeniu trebuie să le monitorizeze și 2 studii de caz privind organizații infracționale internaționale implicate în comercializarea bijuteriilor din aur.

Raportul subliniază faptul că principala caracteristică a metalelor şi pietrelor preţioase reprezintă cea mai mare vulnerabilitate a acestora de a fi utilizate în reciclarea veniturilor ilicite provenite din săvârşirea de infracţiuni predicat. Metalele şi pietrele preţioase au valoare intrinsecă, sunt uşor de introdus în mod ilegal în sistemele economice legitime şi pot fi tranzacționate în mod anonim.

De asemenea, ghidul evidenţiată legătura strânsă dintre infracţiunile predicat care implică constituirea unui grup infracţional şi activităţile în care acestea sunt specializate la nivel transnaţional.

La nivelul Spaţiului Economic European, tehnicile de a spăla profiturile ilicite sunt specifice prelucrării şi comercializării, în special, a metalelor şi pietrelor preţioase iar în cazul aurului, acesta este susceptibil de a fi folosit în tehnicile binecunoscute de plasare-stratificare-integrare.

Spre deosebire de alte metale şi pietre preţioase, aurul are o semnificaţie culturală răspândită şi un potenţial ridicat de a legitima utilizarea abuzivă a numerarului ilicit. Fenomenul reprezintă o provocare semnificativă pentru entităţile raportoare și pentru toate autorităţile competente şi presupune o bună colaborare între supraveghetori şi autorităţile de aplicare a legii pentru a depista şi a intreprinde acţiunite necesare pentru a diminua consecinţele fenomenului infracţional la nivel national.

Citește și: Spălarea de bani prin comerțul cu artă, antichități și bunuri culturale: scheme frauduloase și scandaluri celebre

Document Wolfsberg Group privind eficientizarea detectării tranzacțiilor suspecte

Wolfsberg Group a publicat o scrisoare deschisă privind eficiența monitorizărilor în vederea detectării tranzacțiilor suspecte (Statement on Effective Monitoring for Suspicious Activity).

1. În ceea ce privește monitorizarea tranzacțiilor, Wolfberg pledează pentru o abordare extinsă în care să fie luate în considerare toate atributele clienților într-o supraveghere integrată a „activităților” clientului.

2. Referitor la măsurarea eficacității monitorizării, Grupul consideră că volumul în continuă creștere de Rapoarte de Tranzacții Suspecte (RTS) nu contribuie în mod proporțional la rezultate eficiente în lupta împotriva criminalității financiare. Deși conceptul de eficacitate a fost discutat mulți ani de către legiuitori, autorități de reglementare, autorități de supraveghere, organisme de standardizare, precum și de către sectorul privat, Grupul consideră că acesta nu a fost încă pe deplin integrat în cadrul general al programelor de combatere a criminalității financiare, ceea ce va necesita acceptarea și alinierea între sectoarele public și privat.

Pentru a face din eficacitatea monitorizării activității un concept mai tangibil, documentul recomandă o orientare către o abordare bazată pe riscuri reale, care să ducă la renunțarea la rutinele prescriptive de gestionare a riscurilor. Grupul consideră că instrumente adecvate de măsurarea eficacității, utilizarea noilor tehnologii și adoptarea inovației sunt atributele-cheie necesare pentru a realiza o schimbare radicală în modul în care instituțiile financiare abordează regimurile de monitorizare a activităților clienților.

Analiza concluzionează că platformele de monitorizare a activităților suspecte tradiționale au ajuns la un punct în care doar noile tehnologii pot îmbunătăți semnificativ eficacitatea, eficiența operațională, precum și conformitatea cu așteptările în materie de reglementare, instrumentele tradiționale confruntându-se cu mari provocări în ceea ce privește adaptarea la noile riscuri emergente din piața financiară.

Pentru a elimina barierele inutile din calea inovării, în sectorul financiar ar trebui să adopte reglementări privind inovarea, simplificând în același timp cerințele sau așteptările generale, cum ar fi gestionarea riscului de model de tip „niciun RTS pierdut”.

În timp ce apetitul la risc în cazul RTS neidentificate a crescut în ultimii ani, atunci când IF proiectează și dezvoltă soluții inovatoare, autoritățile de reglementare ar trebui să promoveze colaborarea, să adopte concepte precum dezvoltarea sandbox, să respingă conceptul de procesare paralelă în tranziția capacităților de monitorizare și să pună accent pe schimbul de informații.

Până când acest lucru nu se va întâmpla, instituțiile financiare vor fi îngreunate în ceea ce privește modul de utilizare a resurselor și de identificare a activităților suspecte, concentrându-se pe evitarea încălcărilor normelor de reglementare, în loc să identifice și să reducă riscul de criminalitate financiară. Aceasta nu este o problemă care privește doar instituțiile financiare, deoarece volumele tot mai mari de RTS-uri adesea depăsesc capacitatea autorităților de analiză și prelucrare.

Descarcă de mai jos toate noutățile recente privind activitățile de combaterea și spălarea banilor din perioada 01-05 iulie 2024:

Evenimentul perioadei: Silvergate Capital Corp – 63 mil. $ pentru lipsa unui program de prevenirea SB

Silvergate Capital Corp din SUA, societatea-mamă a Silvergate Bank, a acceptat să plătească 63 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile aduse de autoritățile din SUA pentru că nu a organizat și administrat un program adecvat de combatere a spălării banilor și pentru că a făcut declarații înșelătoare cu privire la eficacitatea acestui program.

Fosta conducere a Silvergate, CEO și COO, au fost, de asemenea, acuzați de SEC și au ajuns la o înțelegere pentru 1 milion de dolari și, respectiv, 250 000 de dolari, acceptând totodată o interdicție de 5 ani de a deține funcții de ofițer sau director în mediul financiar.

Declarația perioadei: Judecătorul federal american Mark Wolf

Declarația perioadei aparține judecătorului federal american Mark Wolf, președintele grupului Integrity Initiatives International: „Pe baza a ceea ce am citit în rapoartele mass-media, există motive de îngrijorare cu privire la faptul că Panama nu este în măsură să urmărească în mod corespunzător cazurile majore de corupție”, referindu-se la achitarea a 28 de inculpați acuzați de spălare de bani în celebrul dosar Panama Papers.

Citește și: Proiect ONPCSB de modificarea Legii 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *